Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 litra
50 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij. Oprósz majerankiem i pieprzem.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, połowę zeszklij i wymieszaj z żurawiną, nałóż na mięso. Kotlety zroluj i przebij wykałaczką.
Krok 3
Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku z pozostałą cebulą. Wlej 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wydobędzie charakterystyczny mięsny smak. Duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z karkówki
Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy grillu. Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale sprawdzi się też jako propozycja posiłku na co dzień. Soczyste, rozpływające się w ustach – po skosztowaniu zrazów z karkówki w sosie własnym każdy wstanie od stołu w pełni usatysfakcjonowany.
Dla kogo? Fani dań z wieprzowiny mogą już zacierać ręce i zakładać kuchenne fartuchy. Przepis na zrazy z karkówki przyrządzisz szybko, przy użyciu kilku prostych składników. Pierwszym etapem przygotowania zrazów zawijanych z karkówki jest rozbicie mięsa i przyprawienie go aromatycznymi majerankiem i pieprzem. Dalej będzie już z górki!
Na jaką okazję? Po intensywnym tygodniu w weekend wreszcie masz trochę wolnego, by na spokojnie przyrządzić posiłek dla całej rodziny? To świetna okazja, by zjeść tradycyjny obiad, którego główną atrakcją będą zrazy wieprzowe z karkówki – klasyka polskich kulinariów.
Czy wiesz, że? Skorzystaj z naszego przepisu na zrazy z karkówki i przygotuj ciekawą wersję farszu – cebulę pokrój w piórka, zeszklij i wymieszaj z żurawiną. Zroluj kotlety i przebij je wykałaczką, by nasze zrazy wieprzowe z karkówki utrzymały nadzienie w środku. Podsmaż je z cebulą. Dodaj wodę i esencję do duszonych mięs Knorr, która wydobędzie ich pyszny, mięsny smak. Duś, mięso aż będzie miękkie.
Dla urozmaicenia: Zrazy z karkówki w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie będą smakowały z kaszą. Jeśli wolisz klasyczną odsłonę zrazów, skomponuj farsz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy. Do przepisu na zrazy z karkówki możesz też dodać grzyby.