Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 litra
50 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij. Oprósz majerankiem i pieprzem.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, połowę zeszklij i wymieszaj z żurawiną, nałóż na mięso. Kotlety zroluj i przebij wykałaczką.
Krok 3
Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku z pozostałą cebulą. Wlej 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wydobędzie charakterystyczny mięsny smak. Duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale sprawdzi się też jako propozycja posiłku na co dzień. Danie przygotujesz szybko, przy użyciu kilku prostych składników. Rozbij dobrze mięso i przypraw je aromatycznym majerankiem i pieprzem. Skorzystaj z naszego pomysłu i przygotuj ciekawą wersję farszu – cebulę pokrój w piórka, zeszklij i wymieszaj z żurawiną. Zroluj kotlety i przebij je wykałaczką, by utrzymały nadzienie w środku. Zrazy podsmaż z cebulą. Dodaj wodę i esencję do duszonych mięs Knorr, która wydobędzie ich pyszny, mięsny smak. Duś, mięso aż będzie miękkie. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie będą smakowały z kaszą. Jeśli wolisz klasyczną odsłonę zrazów skomponuj farsz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy. Możesz też dodać grzyby.