
Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 litra
50 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso na zrazy z karkówki pokrój w cienkie plastry i rozbij. Oprósz majerankiem i pieprzem.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, połowę zeszklij i wymieszaj z żurawiną, nałóż na mięso. Kotlety zroluj i przebij wykałaczką.

Krok 3
Zrazy z karkówki oprósz mąką i obsmaż w garnku z pozostałą cebulą. Wlej 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wydobędzie charakterystyczny mięsny smak. Duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj zrazy z karkówki w sosie własnym z kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z karkówki
Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy grillu. Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale sprawdzi się też jako propozycja posiłku na co dzień. Soczyste, rozpływające się w ustach – po skosztowaniu zrazów z karkówki w sosie własnym każdy wstanie od stołu w pełni usatysfakcjonowany.
Dla kogo?
Fani dań z wieprzowiny mogą już zacierać ręce i zakładać kuchenne fartuchy. Przepis na zrazy z karkówki przyrządzisz szybko, przy użyciu kilku prostych składników. Pierwszym etapem przygotowania zrazów zawijanych z karkówki jest rozbicie mięsa i przyprawienie go aromatycznymi majerankiem i pieprzem. Dalej będzie już z górki!
Na jaką okazję?
Po intensywnym tygodniu w weekend wreszcie masz trochę wolnego, by na spokojnie przyrządzić posiłek dla całej rodziny? To świetna okazja, by zjeść domowy obiad, którego główną atrakcją będą zrazy wieprzowe z karkówki w sosie – klasyka polskich kulinariów.
Czy wiesz, że?
Skorzystaj z naszego przepisu na zrazy z karkówki i przygotuj ciekawą wersję farszu – cebulę pokrój w piórka, zeszklij i wymieszaj z żurawiną. Zroluj kotlety i przebij je wykałaczką, by nasze zrazy wieprzowe z karkówki utrzymały nadzienie w środku. Podsmaż je z cebulą. Dodaj wodę i esencję do duszonych mięs Knorr, która wydobędzie ich pyszny, mięsny smak. Duś zrazy wieprzowe do miękkości.
Dla urozmaicenia:
Zrazy z karkówki w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie będą smakowały z kaszą. Jeśli wolisz klasyczną odsłonę zrazów, skomponuj farsz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy. Do przepisu na zrazy z karkówki możesz też dodać grzyby. Dla każdego miłośnika wieprzowiny zrazy z karkówki to danie pełne smaku, soczyste i doskonale przyprawione.
Sprawdź również nasze przepisy na ziemniaki faszerowane mięsem lub musakę z cukinią!



































