Zrazy z karkówki w sosie własnym – przepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy z karkówki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

2659 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 litra

50 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij. Oprósz majerankiem i pieprzem.

Zrazy z karkówki - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, połowę zeszklij i wymieszaj z żurawiną, nałóż na mięso. Kotlety zroluj i przebij wykałaczką.

Zrazy z karkówki - Krok 2

Krok 3

Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku z pozostałą cebulą. Wlej 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wydobędzie charakterystyczny mięsny smak. Duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z kaszą.

Zrazy z karkówki - Krok 3
119

Opinie o przepisie

  • LEO

    LEO , 26.12.2022

    Zrobiłam pyszne , lubię żurawinę a położone na kaszy gryczanej to szk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja

    Ja , 28.11.2021

    A co z solą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Renata Michalik

    Renata Michalik , 13.01.2016

    zrazy z kazdego miesa smakuja inaczej i sa zawsze pyszne,mozna je nadziewac roznosciami:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dudzińska

    Barbara Dudzińska , 03.01.2016

    przepyszne, ale doprawilam po swojemu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Barewicz

    Piotr Barewicz , 28.12.2015

    wy i wasze przepisy bylo napisane ze pol godziny a faktycznie robilem to 2 godziny obrazki robione w fotoszopie ja zrobilem te wasze kotlety z czosnkiem i serem to nie wygladalo tak jak na obrazku wiec pokazcie jak to wyglada w rzeczywistosci a nie retuszowana i sztuczna iluzje pysznego jedzenia ze to tak pieknie wyglada bo gowno prawda ! nie bawcie sie mc donalds

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Barzowska

    Mariola Barzowska , 28.12.2015

    Niezastąpione to zrazy z wołowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jóźwiak

    Maria Jóźwiak , 28.12.2015

    Proszę o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski , 28.12.2015

    Wczoraj jadłem karkóweczkę z jabłuszkiem , pychotka ...;-) ! .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Stachowiak

    Nina Stachowiak , 27.12.2015

    :D macie rację dziewczyny, mam to samo ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Juszczyk

    Alicja Juszczyk , 27.12.2015

    nie mogę już nawet patrzeć na mięso i ciasta :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mazurek Wanda

    Mazurek Wanda , 27.12.2015

    Dajcie spokój z tym jedzeniem. Starczy tego obżarstwa. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KAC

    KAC , 27.12.2015

    KAC zaprasza wszystkich na swoją stronę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szarek

    Alicja Szarek , 27.12.2015

    bardzo lubię taką karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dana

    Danuta Dana , 27.12.2015

    Sa pyszne sprawdziłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 27.12.2015

    smakowalo dziekujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Anna Czekała

    Teresa Anna Czekała , 27.12.2015

    dopiero będę próbować zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska , 27.12.2015

    Już nie mogę patrzeć na jedzenie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Maniek Wiśniewski

    Mariusz Maniek Wiśniewski , 29.11.2014

    Co biedno? Z karkówki to faktycznie biedno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sawin

    Halina Sawin , 28.11.2014

    A jak na biedno!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Kotlenga

    Kazimierz Kotlenga , 28.11.2014

    zrazy tylko z wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Garbuś

    Bogumił Garbuś , 28.11.2014

    Na obiad Dorsz :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pilarek

    Jadwiga Pilarek , 28.11.2014

    Dzisiaj jest piątek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pilarek

    Jadwiga Pilarek , 28.11.2014

    A fuj, z tą bulionetką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 28.11.2014

    Super danie dodał bym kaszę jęczmienną i kiszonego ogóreczka smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Stój

    Stanisław Stój , 28.11.2014

    michał jedz trochę słabo wyglądasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Nowowiejski

    Mieczysław Nowowiejski , 28.11.2014

    Oj będą kłopoty z figurą! Musicie zmienić stronę!!!! Np. rzodkieweczka!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek , 28.11.2014

    mogą być tylko bez tej bulionetki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ożga

    Piotr Ożga , 28.11.2014

    muszę to zrobić. Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 28.11.2014

    jak nikt nie patrzy to i wegan zje

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z karkówkiZrazy z karkówki

Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy grillu. Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale sprawdzi się też jako propozycja posiłku na co dzień. Soczyste, rozpływające się w ustach – po skosztowaniu zrazów z karkówki w sosie własnym każdy wstanie od stołu w pełni usatysfakcjonowany.

Dla kogo? Fani dań z wieprzowiny mogą już zacierać ręce i zakładać kuchenne fartuchy. Przepis na zrazy z karkówki przyrządzisz szybko, przy użyciu kilku prostych składników. Pierwszym etapem przygotowania zrazów zawijanych z karkówki jest rozbicie mięsa i przyprawienie go aromatycznymi majerankiem i pieprzem. Dalej będzie już z górki!

Na jaką okazję? Po intensywnym tygodniu w weekend wreszcie masz trochę wolnego, by na spokojnie przyrządzić posiłek dla całej rodziny? To świetna okazja, by zjeść tradycyjny obiad, którego główną atrakcją będą zrazy wieprzowe z karkówki – klasyka polskich kulinariów.

Czy wiesz, że? Skorzystaj z naszego przepisu na zrazy z karkówki i przygotuj ciekawą wersję farszu – cebulę pokrój w piórka, zeszklij i wymieszaj z żurawiną. Zroluj kotlety i przebij je wykałaczką, by nasze zrazy wieprzowe z karkówki utrzymały nadzienie w środku. Podsmaż je z cebulą. Dodaj wodę i esencję do duszonych mięs Knorr, która wydobędzie ich pyszny, mięsny smak. Duś, mięso aż będzie miękkie.

Dla urozmaicenia: Zrazy z karkówki w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie będą smakowały z kaszą. Jeśli wolisz klasyczną odsłonę zrazów, skomponuj farsz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy. Do przepisu na zrazy z karkówki możesz też dodać grzyby.