Zrazy z karkówki w sosie własnym – przepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy z karkówki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

183

heart
2662 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 litra

50 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso na zrazy z karkówki pokrój w cienkie plastry i rozbij. Oprósz majerankiem i pieprzem.

Zrazy z karkówki - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, połowę zeszklij i wymieszaj z żurawiną, nałóż na mięso. Kotlety zroluj i przebij wykałaczką.

Zrazy z karkówki - Krok 2

Krok 3

Zrazy z karkówki oprósz mąką i obsmaż w garnku z pozostałą cebulą. Wlej 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wydobędzie charakterystyczny mięsny smak. Duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj zrazy z karkówki w sosie własnym z kaszą.

Zrazy z karkówki - Krok 3
119

Opinie o przepisie

  • LEO

    LEO , 26.12.2022

    Zrobiłam pyszne , lubię żurawinę a położone na kaszy gryczanej to szk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja

    Ja , 28.11.2021

    A co z solą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Renata Michalik

    Renata Michalik , 13.01.2016

    zrazy z kazdego miesa smakuja inaczej i sa zawsze pyszne,mozna je nadziewac roznosciami:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dudzińska

    Barbara Dudzińska , 03.01.2016

    przepyszne, ale doprawilam po swojemu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Barewicz

    Piotr Barewicz , 28.12.2015

    wy i wasze przepisy bylo napisane ze pol godziny a faktycznie robilem to 2 godziny obrazki robione w fotoszopie ja zrobilem te wasze kotlety z czosnkiem i serem to nie wygladalo tak jak na obrazku wiec pokazcie jak to wyglada w rzeczywistosci a nie retuszowana i sztuczna iluzje pysznego jedzenia ze to tak pieknie wyglada bo gowno prawda ! nie bawcie sie mc donalds

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Barzowska

    Mariola Barzowska , 28.12.2015

    Niezastąpione to zrazy z wołowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jóźwiak

    Maria Jóźwiak , 28.12.2015

    Proszę o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski , 28.12.2015

    Wczoraj jadłem karkóweczkę z jabłuszkiem , pychotka ...;-) ! .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Stachowiak

    Nina Stachowiak , 27.12.2015

    :D macie rację dziewczyny, mam to samo ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Juszczyk

    Alicja Juszczyk , 27.12.2015

    nie mogę już nawet patrzeć na mięso i ciasta :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mazurek Wanda

    Mazurek Wanda , 27.12.2015

    Dajcie spokój z tym jedzeniem. Starczy tego obżarstwa. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KAC

    KAC , 27.12.2015

    KAC zaprasza wszystkich na swoją stronę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szarek

    Alicja Szarek , 27.12.2015

    bardzo lubię taką karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dana

    Danuta Dana , 27.12.2015

    Sa pyszne sprawdziłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 27.12.2015

    smakowalo dziekujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Anna Czekała

    Teresa Anna Czekała , 27.12.2015

    dopiero będę próbować zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska , 27.12.2015

    Już nie mogę patrzeć na jedzenie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Maniek Wiśniewski

    Mariusz Maniek Wiśniewski , 29.11.2014

    Co biedno? Z karkówki to faktycznie biedno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sawin

    Halina Sawin , 28.11.2014

    A jak na biedno!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Kotlenga

    Kazimierz Kotlenga , 28.11.2014

    zrazy tylko z wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Garbuś

    Bogumił Garbuś , 28.11.2014

    Na obiad Dorsz :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pilarek

    Jadwiga Pilarek , 28.11.2014

    Dzisiaj jest piątek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pilarek

    Jadwiga Pilarek , 28.11.2014

    A fuj, z tą bulionetką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 28.11.2014

    Super danie dodał bym kaszę jęczmienną i kiszonego ogóreczka smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Stój

    Stanisław Stój , 28.11.2014

    michał jedz trochę słabo wyglądasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Nowowiejski

    Mieczysław Nowowiejski , 28.11.2014

    Oj będą kłopoty z figurą! Musicie zmienić stronę!!!! Np. rzodkieweczka!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek , 28.11.2014

    mogą być tylko bez tej bulionetki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ożga

    Piotr Ożga , 28.11.2014

    muszę to zrobić. Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 28.11.2014

    jak nikt nie patrzy to i wegan zje

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z karkówkiZrazy z karkówki

Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy grillu. Zrazy z karkówki z żurawinowym nadzieniem to idealna potrawa na rodzinny, niedzielny obiad, ale sprawdzi się też jako propozycja posiłku na co dzień. Soczyste, rozpływające się w ustach – po skosztowaniu zrazów z karkówki w sosie własnym każdy wstanie od stołu w pełni usatysfakcjonowany.

Dla kogo?

Fani dań z wieprzowiny mogą już zacierać ręce i zakładać kuchenne fartuchy. Przepis na zrazy z karkówki przyrządzisz szybko, przy użyciu kilku prostych składników. Pierwszym etapem przygotowania zrazów zawijanych z karkówki jest rozbicie mięsa i przyprawienie go aromatycznymi majerankiem i pieprzem. Dalej będzie już z górki!

Na jaką okazję?

Po intensywnym tygodniu w weekend wreszcie masz trochę wolnego, by na spokojnie przyrządzić posiłek dla całej rodziny? To świetna okazja, by zjeść domowy obiad, którego główną atrakcją będą zrazy wieprzowe z karkówki w sosie – klasyka polskich kulinariów.

Czy wiesz, że?

Skorzystaj z naszego przepisu na zrazy z karkówki i przygotuj ciekawą wersję farszu – cebulę pokrój w piórka, zeszklij i wymieszaj z żurawiną. Zroluj kotlety i przebij je wykałaczką, by nasze zrazy wieprzowe z karkówki utrzymały nadzienie w środku. Podsmaż je z cebulą. Dodaj wodę i esencję do duszonych mięs Knorr, która wydobędzie ich pyszny, mięsny smak. Duś zrazy wieprzowe do miękkości.

Dla urozmaicenia:

Zrazy z karkówki w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie będą smakowały z kaszą. Jeśli wolisz klasyczną odsłonę zrazów, skomponuj farsz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy. Do przepisu na zrazy z karkówki możesz też dodać grzyby. Dla każdego miłośnika wieprzowiny zrazy z karkówki to danie pełne smaku, soczyste i doskonale przyprawione.

Sprawdź również nasze przepisy na ziemniaki faszerowane mięsem lub musakę z cukinią!