Zrazy wołowe z warzywami

- Krok 1Mięso oczyść i pokrój w plastry, rozbijając je lekko tłuczkiem. Oprósz pieprzem z każdej strony.
- Krok 2Ogórki i seler naciowy pokrój w słupki, cebulę w piórka, a resztę warzyw w półplastry.
- Krok 3Na mięsie ułóż ogórki, cebulę i seler naciowy. Zwiń w roladkę i zepnij na końcu wykałaczkami.
- Krok 4Przesmaż na patelni warzywa, dodaj pomidory i kostki rosołowe Knorr. Zagotuj i dopraw do smaku.
- Krok 5W naczyniu żaroodpornym ułóż zrazy i zalej je sosem z warzywami. Mięso piecz w temperaturze 170 °C około 40 minut, aż będzie miękkie. Podawaj zrazy w sosie warzywnym.

Zrazy wołowe z warzywami
Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zrazy wołowe z dodatkiem ogórka, cebuli i selera. Przyrządzenie dania zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – ogórki i seler pokrój w słupki, cebulę w piórka, a mięso podziel na płaty. Każdy płat rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Następnie na rozbitym mięsie ułóż kawałki ogórka, cebuli i selera, i zwiń w roladę (całość zepnij wykałaczkami). Sekret tej potrawy tkwi w sosie warzywnym, który wykonasz na bazie m.in. sparzonych pomidorów i kostek rosołowych. Ułożone w naczyniu zrazy zalej przygotowanym uprzednio sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkadziesiąt minut). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, do sosu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub majeranek. Gotowe danie podawaj razem z burakami oraz ziemniaczanym purée lub kaszą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne zrazy wołowe z warzywami. Smacznego!