Zrazy wołowe z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w plastry, rozbijając je lekko tłuczkiem. Oprósz pieprzem z każdej strony.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ogórki i seler naciowy pokrój w słupki, cebulę w piórka, a resztę warzyw w półplastry.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na mięsie ułóż ogórki, cebulę i seler naciowy. Zwiń w roladkę i zepnij na końcu wykałaczkami.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na patelni warzywa, dodaj pomidory i kostki rosołowe Knorr. Zagotuj i dopraw do smaku.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż zrazy i zalej je sosem z warzywami. Mięso piecz w temperaturze 170 °C około 40 minut, aż będzie miękkie. Podawaj zrazy w sosie warzywnym.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe z warzywamiZrazy wołowe z warzywami

Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zrazy wołowe z dodatkiem ogórka, cebuli i selera. Przyrządzenie dania zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – ogórki i seler pokrój w słupki, cebulę w piórka, a mięso podziel na płaty. Każdy płat rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Następnie na rozbitym mięsie ułóż kawałki ogórka, cebuli i selera, i zwiń w roladę (całość zepnij wykałaczkami). Sekret tej potrawy tkwi w sosie warzywnym, który wykonasz na bazie m.in. sparzonych pomidorów i kostek rosołowych. Ułożone w naczyniu zrazy zalej przygotowanym uprzednio sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkadziesiąt minut). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, do sosu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub majeranek. Gotowe danie podawaj razem z burakami oraz ziemniaczanym purée lub kaszą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne zrazy wołowe z warzywami. Smacznego!