Zrazy wołowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zrazy wołowe z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w plastry, rozbijając je lekko tłuczkiem. Oprósz pieprzem z każdej strony.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ogórki i seler naciowy pokrój w słupki, cebulę w piórka, a resztę warzyw w półplastry.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na mięsie ułóż ogórki, cebulę i seler naciowy. Zwiń w roladkę i zepnij na końcu wykałaczkami.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na patelni warzywa, dodaj pomidory i kostki rosołowe Knorr. Zagotuj i dopraw do smaku.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż zrazy i zalej je sosem z warzywami. Mięso piecz w temperaturze 170 °C około 40 minut, aż będzie miękkie. Podawaj zrazy w sosie warzywnym.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zrazy z karkówki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe z warzywamiZrazy wołowe z warzywami

Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zrazy wołowe z dodatkiem ogórka, cebuli i selera. Przyrządzenie dania zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – ogórki i seler pokrój w słupki, cebulę w piórka, a mięso podziel na płaty. Każdy płat rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Następnie na rozbitym mięsie ułóż kawałki ogórka, cebuli i selera, i zwiń w roladę (całość zepnij wykałaczkami). Sekret tej potrawy tkwi w sosie warzywnym, który wykonasz na bazie m.in. sparzonych pomidorów i kostek rosołowych. Ułożone w naczyniu zrazy zalej przygotowanym uprzednio sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkadziesiąt minut). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, do sosu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub majeranek. Gotowe danie podawaj razem z burakami oraz ziemniaczanym purée lub kaszą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne zrazy wołowe z warzywami. Smacznego!