Zrazy wołowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe z warzywami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w plastry, rozbijając je lekko tłuczkiem. Oprósz pieprzem z każdej strony.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ogórki i seler naciowy pokrój w słupki, cebulę w piórka, a resztę warzyw w półplastry.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na mięsie ułóż ogórki, cebulę i seler naciowy. Zwiń w roladkę i zepnij na końcu wykałaczkami.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na patelni warzywa, dodaj pomidory i kostki rosołowe Knorr. Zagotuj i dopraw do smaku.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż zrazy i zalej je sosem z warzywami. Mięso piecz w temperaturze 170 °C około 40 minut, aż będzie miękkie. Podawaj zrazy w sosie warzywnym.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe z warzywamiZrazy wołowe z warzywami

Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zrazy wołowe z dodatkiem ogórka, cebuli i selera. Przyrządzenie dania zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – ogórki i seler pokrój w słupki, cebulę w piórka, a mięso podziel na płaty. Każdy płat rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Następnie na rozbitym mięsie ułóż kawałki ogórka, cebuli i selera, i zwiń w roladę (całość zepnij wykałaczkami). Sekret tej potrawy tkwi w sosie warzywnym, który wykonasz na bazie m.in. sparzonych pomidorów i kostek rosołowych. Ułożone w naczyniu zrazy zalej przygotowanym uprzednio sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkadziesiąt minut). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, do sosu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub majeranek. Gotowe danie podawaj razem z burakami oraz ziemniaczanym purée lub kaszą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne zrazy wołowe z warzywami. Smacznego!