Zrazy wołowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w plastry, rozbijając je lekko tłuczkiem. Oprósz pieprzem z każdej strony.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ogórki i seler naciowy pokrój w słupki, cebulę w piórka, a resztę warzyw w półplastry.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na mięsie ułóż ogórki, cebulę i seler naciowy. Zwiń w roladkę i zepnij na końcu wykałaczkami.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na patelni warzywa, dodaj pomidory i kostki rosołowe Knorr. Zagotuj i dopraw do smaku.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż zrazy i zalej je sosem z warzywami. Mięso piecz w temperaturze 170 °C około 40 minut, aż będzie miękkie. Podawaj zrazy w sosie warzywnym.

Zrazy wołowe z warzywami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe z warzywamiZrazy wołowe z warzywami

Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zrazy wołowe z dodatkiem ogórka, cebuli i selera. Przyrządzenie dania zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – ogórki i seler pokrój w słupki, cebulę w piórka, a mięso podziel na płaty. Każdy płat rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Następnie na rozbitym mięsie ułóż kawałki ogórka, cebuli i selera, i zwiń w roladę (całość zepnij wykałaczkami). Sekret tej potrawy tkwi w sosie warzywnym, który wykonasz na bazie m.in. sparzonych pomidorów i kostek rosołowych. Ułożone w naczyniu zrazy zalej przygotowanym uprzednio sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkadziesiąt minut). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, do sosu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub majeranek. Gotowe danie podawaj razem z burakami oraz ziemniaczanym purée lub kaszą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne zrazy wołowe z warzywami. Smacznego!