
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i rozbij cienko tłuczkiem.

Krok 2
Bułkę namocz i odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj, a suszone śliwki pokrój na kawałki.

Krok 3
Chrzan wymieszaj z bułką, natką pietruszki i śliwkami. Do masy dodaj dwa żółtka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

Krok 4
Przygotowany farsz ułóż na plastrach mięsa, dokładnie zawiń i każdy ze zrazów zepnij wykałaczką.

Krok 5
Mięso oprósz mąką i obsmaż w garnku. Wlej 600 ml wrzącej wody, dodaj liść laurowy, pieprz oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak potrawy. Zmniejsz ogień, garnek przykryj i duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 45 min.). Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z chrzanem
Zrazy z chrzanem to bardzo smaczna wersja klasycznych zrazów z ogórkami i boczkiem. Do ich przygotowania wykorzystaj mięso z szynki, chrzan oraz suszone śliwki. Są one popularnym i częstym dodatkiem do mięs, a dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale będą uzupełniały się z pikantnym chrzanem. Farsz urozmaicisz także dodatkiem suszonych moreli. Pamiętaj, by owoce przed pokrojeniem namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. By masa do nadzienia nabrała odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę pszenną oraz żółtka jaj. Mięso rozbij na cienkie, równe płaty, takie, które wygodnie będzie zawinąć. Zepnij je drewnianymi wykałaczkami lub zwiąż. Duś do miękkości, po czym wyjmij wykałaczki lub rozwiąż nić. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną albo pieczonymi ziemniakami – dobrym pomysłem będzie także przygotowane do nich jasnego lub ciemnego sosu pieczeniowego. Dobrze smakują z surówką z kapusty białej albo czerwonej. Sprawdź nasz przepis i zrób zrazy z chrzanem na najbliższy obiad.