Zrazy z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

750 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i rozbij cienko tłuczkiem.

Zrazy z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz i odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj, a suszone śliwki pokrój na kawałki.

Zrazy z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Chrzan wymieszaj z bułką, natką pietruszki i śliwkami. Do masy dodaj dwa żółtka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

Zrazy z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Przygotowany farsz ułóż na plastrach mięsa, dokładnie zawiń i każdy ze zrazów zepnij wykałaczką.

Zrazy z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Mięso oprósz mąką i obsmaż w garnku. Wlej 600 ml wrzącej wody, dodaj liść laurowy, pieprz oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak potrawy. Zmniejsz ogień, garnek przykryj i duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 45 min.). Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

Zrazy z chrzanem - Krok 5
Tagi:
29

Opinie o przepisie

  • Marek Rosik

    Marek Rosik

    Zubruwka z sokiem jabłkowym tez smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek

    Są pyszne,komu nie smakują niech nie je i nie pisze głupot.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Lutkowski

    Stanislaw Lutkowski

    paskudztwo uwielbiam zrazy ale tego nie wziąłbym do ust!!! feeeeeeeeeee!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tutak Leszek

    Tutak Leszek

    Nasze Polskie tradycyjne jedzenie jest super,a polak głupi szuka cudów z zachńu.Głupota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Adamczewski

    Sebastian Adamczewski

    paskudztwo. Jaka bulionetka !? Puknijcie się w głowe! Szajs bez klasy! Won mi z tą reklamą tych gówien !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus

    Ciekawie wyglądają. Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Bier

    Jurek Bier

    MMM...mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariano Bieganini Bieganski

    Dariano Bieganini Bieganski

    ... a ja na diecie :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka

    ale apetyczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jedrzejczak

    Teresa Jedrzejczak

    Można dwa zrazy dwa razy... :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Wgłądają pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Lewandowski

    Mirosław Lewandowski

    zrazzzyyyyyyyyyyyyyyyyyy o mamo ,jeszcze wołowe cud ,miód

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Politowski

    Zbigniew Politowski

    Ciekawy przepis, jak zrobię to opowiem czy smakowały.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieslawska

    Anna Wieslawska

    kasza z miesem tragiczne polaczenie ale ,ze tradycyjne to tak od stu lat wszyscy jedza a jelita gnija:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter

    ciekawe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Straszewski

    Tadeusz Straszewski

    a ja wolę dwa razy zrazy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kolodziejczyk

    Andrzej Kolodziejczyk

    Postaram się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manny Cachmanny

    Manny Cachmanny

    buraczki ziemniaczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Borkowski

    Jerzy Borkowski

    Robie na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dankowska

    Wanda Dankowska

    Będzie w drugi dzień świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak

    eee.... z mięsem... odpada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Nowak

    Maciej Nowak

    na zimno też zapewne są super jako zakąska.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zarzycka

    Edyta Zarzycka

    świetne danie na najbliższą niedzielę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kasznia

    Grazyna Kasznia

    apetyczne-napewno sprobuje:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jadwiga Kara

    Maria Jadwiga Kara

    Robiłam podobne.Na niedzielę zrobię z tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha

    Napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Szulc

    Janina Szulc

    Ciekawy przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wojsz-Solowe

    Jadwiga Wojsz-Solowe

    Basieńko, Twoje przepisy kulinarne są proste i bardzo smaczne. Takie zrazy zrobie na święta. Pozdrowienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke

    fajny przepis...............

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z chrzanemZrazy z chrzanem

Zrazy z chrzanem to bardzo smaczna wersja klasycznych zrazów z ogórkami i boczkiem. Do ich przygotowania wykorzystaj mięso z szynki, chrzan oraz suszone śliwki. Są one popularnym i częstym dodatkiem do mięs, a dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale będą uzupełniały się z pikantnym chrzanem. Farsz urozmaicisz także dodatkiem suszonych moreli. Pamiętaj, by owoce przed pokrojeniem namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. By masa do nadzienia nabrała odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę pszenną oraz żółtka jaj. Mięso rozbij na cienkie, równe płaty, takie, które wygodnie będzie zawinąć. Zepnij je drewnianymi wykałaczkami lub zwiąż. Duś do miękkości, po czym wyjmij wykałaczki lub rozwiąż nić. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną albo pieczonymi ziemniakami – dobrym pomysłem będzie także przygotowane do nich jasnego lub ciemnego sosu pieczeniowego. Dobrze smakują z surówką z kapusty białej albo czerwonej. Sprawdź nasz przepis i zrób zrazy z chrzanem na najbliższy obiad.