Zrazy z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
880 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i rozbij cienko tłuczkiem.

Zrazy z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz i odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj, a suszone śliwki pokrój na kawałki.

Zrazy z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Chrzan wymieszaj z bułką, natką pietruszki i śliwkami. Do masy dodaj dwa żółtka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

Zrazy z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Przygotowany farsz ułóż na plastrach mięsa, dokładnie zawiń i każdy ze zrazów zepnij wykałaczką.

Zrazy z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Mięso oprósz mąką i obsmaż w garnku. Wlej 600 ml wrzącej wody, dodaj liść laurowy, pieprz oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak potrawy. Zmniejsz ogień, garnek przykryj i duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 45 min.). Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

Zrazy z chrzanem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

29

Opinie o przepisie

  • Marek Rosik

    Marek Rosik , 10.12.2014

    Zubruwka z sokiem jabłkowym tez smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek , 10.12.2014

    Są pyszne,komu nie smakują niech nie je i nie pisze głupot.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Lutkowski

    Stanislaw Lutkowski , 10.12.2014

    paskudztwo uwielbiam zrazy ale tego nie wziąłbym do ust!!! feeeeeeeeeee!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tutak Leszek

    Tutak Leszek , 10.12.2014

    Nasze Polskie tradycyjne jedzenie jest super,a polak głupi szuka cudów z zachńu.Głupota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Adamczewski

    Sebastian Adamczewski , 10.12.2014

    paskudztwo. Jaka bulionetka !? Puknijcie się w głowe! Szajs bez klasy! Won mi z tą reklamą tych gówien !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 09.12.2014

    Ciekawie wyglądają. Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Bier

    Jurek Bier , 09.12.2014

    MMM...mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariano Bieganini Bieganski

    Dariano Bieganini Bieganski , 09.12.2014

    ... a ja na diecie :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 09.12.2014

    ale apetyczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jedrzejczak

    Teresa Jedrzejczak , 09.12.2014

    Można dwa zrazy dwa razy... :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 09.12.2014

    Wgłądają pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Lewandowski

    Mirosław Lewandowski , 09.12.2014

    zrazzzyyyyyyyyyyyyyyyyyy o mamo ,jeszcze wołowe cud ,miód

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Politowski

    Zbigniew Politowski , 09.12.2014

    Ciekawy przepis, jak zrobię to opowiem czy smakowały.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieslawska

    Anna Wieslawska , 09.12.2014

    kasza z miesem tragiczne polaczenie ale ,ze tradycyjne to tak od stu lat wszyscy jedza a jelita gnija:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 09.12.2014

    ciekawe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Straszewski

    Tadeusz Straszewski , 09.12.2014

    a ja wolę dwa razy zrazy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kolodziejczyk

    Andrzej Kolodziejczyk , 09.12.2014

    Postaram się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manny Cachmanny

    Manny Cachmanny , 09.12.2014

    buraczki ziemniaczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Borkowski

    Jerzy Borkowski , 09.12.2014

    Robie na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dankowska

    Wanda Dankowska , 09.12.2014

    Będzie w drugi dzień świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak , 09.12.2014

    eee.... z mięsem... odpada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Nowak

    Maciej Nowak , 09.12.2014

    na zimno też zapewne są super jako zakąska.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zarzycka

    Edyta Zarzycka , 09.12.2014

    świetne danie na najbliższą niedzielę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kasznia

    Grazyna Kasznia , 09.12.2014

    apetyczne-napewno sprobuje:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jadwiga Kara

    Maria Jadwiga Kara , 09.12.2014

    Robiłam podobne.Na niedzielę zrobię z tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 09.12.2014

    Napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Szulc

    Janina Szulc , 09.12.2014

    Ciekawy przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wojsz-Solowe

    Jadwiga Wojsz-Solowe , 09.12.2014

    Basieńko, Twoje przepisy kulinarne są proste i bardzo smaczne. Takie zrazy zrobie na święta. Pozdrowienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 09.12.2014

    fajny przepis...............

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z chrzanemZrazy z chrzanem

Zrazy z chrzanem to bardzo smaczna wersja klasycznych zrazów z ogórkami i boczkiem. Do ich przygotowania wykorzystaj mięso z szynki, chrzan oraz suszone śliwki. Są one popularnym i częstym dodatkiem do mięs, a dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale będą uzupełniały się z pikantnym chrzanem. Farsz urozmaicisz także dodatkiem suszonych moreli. Pamiętaj, by owoce przed pokrojeniem namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. By masa do nadzienia nabrała odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę pszenną oraz żółtka jaj. Mięso rozbij na cienkie, równe płaty, takie, które wygodnie będzie zawinąć. Zepnij je drewnianymi wykałaczkami lub zwiąż. Duś do miękkości, po czym wyjmij wykałaczki lub rozwiąż nić. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną albo pieczonymi ziemniakami – dobrym pomysłem będzie także przygotowane do nich jasnego lub ciemnego sosu pieczeniowego. Dobrze smakują z surówką z kapusty białej albo czerwonej. Sprawdź nasz przepis i zrób zrazy z chrzanem na najbliższy obiad.