Zrazy ,,bite,, z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy ,,bite,, z cebulką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

2 sztuki

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić polędwicę na 6 kawałków -rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie uszkodzić włókien ) na szerokie płaty. Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut . Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem .Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić w pół piórka . Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią . Posypać z wierzchu papryka mieloną .Skropić Delikatem w płynie .

Krok 2

Na patelni podgrzać smalec z masłem . Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Dodać resztę cebuli ,listek laurowy, ziele angielskie. Posypać rozkruszonymi mini kostkami .Zalać wodą . Dusić ok. 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici .

Krok 3

Sos zagęścić zasmażką .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy ,,bite,, z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej