Ziemniaczana zupa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

772 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

831 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

8 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

0.75 szklanki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i zmiel. Zalej mięso gorącą lekko osoloną wodą, roztrzepując energicznie trzepaczką i ugotuj.

Ziemniaczana zupa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj w połowie gotowania razem z bulionetką Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, następnie usmaż. Dodaj do zupy wraz z majerankiem i tymiankiem.

Ziemniaczana zupa - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z jajkiem i dodatkiem wody. Wyrób ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Włóż do zupy razem z cebulą i papryką.

Ziemniaczana zupa - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj 10 minut.

Ziemniaczana zupa - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 04.07.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian  jucha

    Marian jucha , 20.10.2017

    pyszna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • er pe

    er pe , 23.07.2017

    Ja bym tego nawet nie próbował, ziemniaczana z mięsem i jajkiem? Jeszcze nie jedliście prawdziwej i dobrej kartoflanki :) Kartoflanka to tzw. zupa na gwoździu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Wilemska

    Izabela Wilemska , 26.09.2016

    Prosta i pyszna zupa. ugotowałam ją i wiem że smakuje moim domownikom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 22.08.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Cisek

    Mariola Cisek , 04.06.2015

    Zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane pieczarki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zupaZiemniaczana zupa

Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak łatwo da się odmienić to popularne danie. Zacznij od ugotowania mielonej wołowiny, a zanim zmięknie, dodaj do niej bulion wołowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym urozmaiceniem ziemniaczanej zupy będzie podsmażona razem z cebulą czerwona papryka, której słodycz świetnie skomponuje się z kartoflanką. Żeby zupa była jeszcze gęstsza, przygotuj do niej drobne kluseczki i wrzuć do gotującego się wywaru. Zabiel go kwaśną śmietaną, pamiętając o tym, by ją wcześniej zahartować, czyli wlać do niej odrobinę gorącego płynu, rozrobić, a dopiero wtedy połączyć go z zupą. Dopraw całość do smaku ziołami, czyli majerankiem i tymiankiem. Gotowe porcje możesz udekorować ich świeżymi gałązkami, dobrze będzie też wyglądać koperek albo zielona pietruszka. Pełna warzyw, mięsa oraz kluseczek zupa ziemniaczana może stanowić pełen obiad. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.