Zupa ziemniaczana z jajkiem - kartoflanka | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

heart
978 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

892 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

8 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

0.75 szklanki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i zmiel. Zalej mięso gorącą lekko osoloną wodą, roztrzepując energicznie trzepaczką i ugotuj.

Ziemniaczana zupa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj w połowie gotowania razem z bulionetką Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, następnie usmaż. Dodaj do zupy wraz z majerankiem i tymiankiem.

Ziemniaczana zupa - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z jajkiem i dodatkiem wody. Wyrób ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Włóż do zupy razem z cebulą i papryką.

Ziemniaczana zupa - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj 10 minut.

Ziemniaczana zupa - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Pufik A

    Pufik A , 17.01.2021

    Zupa jest naprawdę pyszna.. jeśli chodzi o zacierki proponuję przygotować wcześniej lub zastąpić je kupną zacierką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 04.07.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian  jucha

    Marian jucha , 20.10.2017

    pyszna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • er pe

    er pe , 23.07.2017

    Ja bym tego nawet nie próbował, ziemniaczana z mięsem i jajkiem? Jeszcze nie jedliście prawdziwej i dobrej kartoflanki :) Kartoflanka to tzw. zupa na gwoździu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Wilemska

    Izabela Wilemska , 26.09.2016

    Prosta i pyszna zupa. ugotowałam ją i wiem że smakuje moim domownikom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 22.08.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Cisek

    Mariola Cisek , 04.06.2015

    Zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piknikowy hot dog
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zupaZiemniaczana zupa

Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak łatwo da się odmienić to popularne danie. Zacznij od ugotowania mielonej wołowiny, a zanim zmięknie, dodaj do niej bulion wołowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym urozmaiceniem ziemniaczanej zupy będzie podsmażona razem z cebulą czerwona papryka, której słodycz świetnie skomponuje się z kartoflanką. Żeby zupa była jeszcze gęstsza, przygotuj do niej drobne kluseczki i wrzuć do gotującego się wywaru. Zabiel go kwaśną śmietaną, pamiętając o tym, by ją wcześniej zahartować, czyli wlać do niej odrobinę gorącego płynu, rozrobić, a dopiero wtedy połączyć go z zupą. Dopraw całość do smaku ziołami, czyli majerankiem i tymiankiem. Gotowe porcje możesz udekorować ich świeżymi gałązkami, dobrze będzie też wyglądać koperek albo zielona pietruszka. Pełna warzyw, mięsa oraz kluseczek zupa ziemniaczana może stanowić pełen obiad. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.