Ziemniaczana zupa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaczana zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

771 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

827 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

8 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

0.75 szklanki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i zmiel. Zalej mięso gorącą lekko osoloną wodą, roztrzepując energicznie trzepaczką i ugotuj.

Ziemniaczana zupa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj w połowie gotowania razem z bulionetką Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, następnie usmaż. Dodaj do zupy wraz z majerankiem i tymiankiem.

Ziemniaczana zupa - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z jajkiem i dodatkiem wody. Wyrób ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Włóż do zupy razem z cebulą i papryką.

Ziemniaczana zupa - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Ziemniaczana zupa - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj 10 minut.

Ziemniaczana zupa - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 04.07.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian  jucha

    Marian jucha , 20.10.2017

    pyszna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • er pe

    er pe , 23.07.2017

    Ja bym tego nawet nie próbował, ziemniaczana z mięsem i jajkiem? Jeszcze nie jedliście prawdziwej i dobrej kartoflanki :) Kartoflanka to tzw. zupa na gwoździu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Wilemska

    Izabela Wilemska , 26.09.2016

    Prosta i pyszna zupa. ugotowałam ją i wiem że smakuje moim domownikom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 22.08.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Cisek

    Mariola Cisek , 04.06.2015

    Zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zupaZiemniaczana zupa

Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak łatwo da się odmienić to popularne danie. Zacznij od ugotowania mielonej wołowiny, a zanim zmięknie, dodaj do niej bulion wołowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym urozmaiceniem ziemniaczanej zupy będzie podsmażona razem z cebulą czerwona papryka, której słodycz świetnie skomponuje się z kartoflanką. Żeby zupa była jeszcze gęstsza, przygotuj do niej drobne kluseczki i wrzuć do gotującego się wywaru. Zabiel go kwaśną śmietaną, pamiętając o tym, by ją wcześniej zahartować, czyli wlać do niej odrobinę gorącego płynu, rozrobić, a dopiero wtedy połączyć go z zupą. Dopraw całość do smaku ziołami, czyli majerankiem i tymiankiem. Gotowe porcje możesz udekorować ich świeżymi gałązkami, dobrze będzie też wyglądać koperek albo zielona pietruszka. Pełna warzyw, mięsa oraz kluseczek zupa ziemniaczana może stanowić pełen obiad. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.