Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym (placki po węgiersku)
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
0.5 kilograma
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dorzuć do mięsa i dolej około 1 szklanki wody.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.
Krok 3
Cebulę, paprykę oraz pieczarki pokrój na drobną kostkę. Wszystko razem podsmaż na rozgrzanej oliwie (na osobnej patelni).
Krok 4
Dodaj Fix Gulasz Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Duś na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.
Krok 5
Dodaj trzy łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, chilli oraz Przyprawa w płynie Delikat Knorr.
Krok 6
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach do dużej miski. To samo zrób z cebulą.
Krok 7
Dodaj 4 łyżki mąki, pół małej łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanej oliwie. podawaj z gulaszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej