Gulasz wołowy z pieczarkami i papryką - przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

3 sztuki

6 sztuk

20 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz mąką oraz papryką i smaż na rozgrzanej patelni na złoto.

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w półkrążki i dodaj do mięsa. Smaż chwilę.

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Wlej 500 ml wody, dodaj liść laurowy i kostkę Knorr.

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i duś całość, aż wszystko będzie miękkie.

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj paprykę pokrojoną w kawałki i pieczarki w cząstki. Duś jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje. Gulasz doskonale smakuje również następnego dnia, dlatego możesz taki obiad przygotować od razu na dwa dni.

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Marcin K

    Marcin K , 10.02.2020

    tesciowej smakowalo XD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Wielgus

    Krzysiek Wielgus , 17.05.2016

    wyszło pysznie ale trosze ostro

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy z papryką i pieczarkamiGulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Wariacji na temat gulaszu jest bardzo wiele. W każdym z nich miękkie, duszone w sosie kawałki mięsa smakują nieco inaczej. Z pewnością ty również masz swój ulubiony sposób na tą popularną potrawę, jednak dziś z propozycją wychodzi gulasz wołowy z papryką i pieczarkami. Danie jednogarnkowe, a więc proste i szybkie. Umyte i osuszone kawałki wołowiny oprósz mąką i papryką, a następnie podsmaż na złoto. Dodaj cebulę, ziemniaki i gotuj do chwili, aż wszystkie składniki zmiękną. Na końcu wrzuć warzywa potrzebujące najkrótszego czasu gotowania, a więc paprykę i cząstki pieczarek. Aby gulasz nieco zgęstniał, pozostaw go na małym ogniu jeszcze przez jakiś czas. Gotową potrawę podawaj gorącą z dodatkiem natki pietruszki lub świeżego rozmarynu. Gulasz doskonale smakuje również następnego dnia, dzięki czemu w jednym podejściu możesz przygotować pyszny obiad na dwa dni. Spróbuj koniecznie!