Gulasz wołowy z kminkiem

- Krok 1Mięso pokrój w kostkę 4cm, obsyp pieprzem i przesmaż na patelni, następnie dodaj wina i duś do miękkości na małym ogniu, w razie konieczności podlewaj wodą.
- Krok 2Marchew obierz i pokrój w talarki, a cebulę i paprykę w kostkę.
- Krok 3W garnku przesmaż cebulę, czosnek, kminek, gdy cebula zeszkli się dodaj marchew i paprykę, smaż 5 min.
- Krok 4Dodaj wodę i mięso miękkie, zagotuj.
- Krok 5Dodaj Fix Knorr i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z kleksem śmietany.

Absolutny must have kuchni niemieckiej, skandynawskiej i słowiańskiej. Pasuje do wypieków, pieczonych jabłek czy dań z wieprzowiny. Aromatyczne nasiona dodaje się dopiero pod koniec gotowania, bo inaczej zgorzknieją. Co ciekawe, to właśnie Polska przoduje w światowej produkcji kminku. Wiemy, co dobre!

Gulasz wołowy nabierze intensywnego smaku, jeśli doprawisz go kminkiem. Ta wyrazista przyprawa jest delikatnie korzenna i dość pikantna. Podsmaża się ją z czosnkiem i cebulą, a następnie jeszcze z marchewką i papryką. Warzywa z kminkiem łączy się z wcześniej przygotowanym mięsem z pręgi wołowej i podlewa wodą. Wszystkie składniki duszą się razem do miękkości, nabierając zdecydowanego smaku, także dzięki przyprawom. Sprawdzą się też dodatkowo majeranek, liść laurowy, oregano i pieprz cayenne. Potrawa będzie dość pikantna, dlatego warto podać ją z kleksem kwaśnej śmietany. Serwuj ją z dodatkami mącznymi oraz warzywami na ciepło. Gulasz wołowy z kminkiem będzie wyśmienity także z kaszą lub ryżem. Dołącz do niego surówkę z selera lub marchewki jako łagodne uzupełnienie całości. Dobrze komponować będą się też świeże warzywa, np. sałata lodowa z pomidorami koktajlowymi, serem pleśniowym i włoskimi orzechami. Będzie to doskonały dodatek do dość pikantnego dania. Przygotuj smaczną potrawę, korzystając z tego przepisu.