Jak zmiękczyć wołowinę w gulaszu, a jak mięso wieprzowe?

Zastanawiacie się, jak zmiękczyć wołowinę w gulaszu, żeby mięso dosłownie rozpływało się w ustach? Możecie osiągnąć taki efekt na kilka sposobów. Przygotowaliśmy dla was podpowiedzi, co trzeba zrobić.

Jak zmiękczyć wołowinę w gulaszu?

Większość osób lubi, kiedy mięso w gulaszu jest tak miękkie, że rozpada się przy naciśnięciu widelcem. Niestety czasami uzyskanie takiego efektu bywa bardzo trudne, bo wieprzowina uparcie nie chce się udusić. Jak zmiękczyć mięso w gulaszu bez skomplikowanych zabiegów? Przede wszystkim trzeba je odpowiednio traktować i unikać działań powodujących twardnienie tkanek.

Największym błędem utrudniającym mięknięcie mięsa jest zalanie go po podsmażeniu zimną wodą. Takie postępowanie prowadzi do zamknięcia się jego porów, a w konsekwencji znacznie przedłuża proces duszenia. Jeśli podlejecie mięso przeznaczone na gulasz wołowy zbyt chłodnym płynem, prawie na pewno stwardnieje, więc zdecydowanie lepiej używać do tego gorącej wody lub letniego bulionu.

Jak zmiękczyć mięso wieprzowe w gulaszu przy pomocy sody?

Jeżeli mimo poprawnego postępowania mięso nadal jest zbyt twarde, dodajcie do gulaszu odrobinę alkoholu – wódki lub spirytusu. Alkohol zmiękczy surowiec, a w wysokiej temperaturze szybko odparuje, więc potrawa nie będzie go zawierała. Ostatecznie do gulaszu możecie dodać też łyżeczkę sody oczyszczonej. Soda podniesie pH wieprzowiny, co zapobiegnie nadmiernemu wiązaniu białek mięsa i przyspieszy proces mięknięcia. Soda oczyszczona w przeciwieństwie do alkoholu i marynat na bazie kwaśnych produktów nie zmieni smaku dania.