Pieczone Dania
2986 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (2986) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Pieczenie
Piekarnika warto używać nie tylko do przygotowywania słodkich wypieków. Biszkopty, ciasta drożdżowe i korzenne pierniczki to propozycje idealne na deser, lecz nie samymi łakociami kucharz żyje. Efektowne pieczone mięsa i warzywne zapiekanki dopasujecie na każdą okazję. Zapiekać można niemal wszystko, w tym makaron i naleśniki. Fantastyczny aromat wydobywający się z pieca w kilka chwil przywoła wszystkich domowników do stołu.
Dla kogo?
Pieczenie jest polecanym sposobem obróbki żywności dla osób, które nie przepadają za potrawami smażonymi. Przekonajcie się, że jest w tym sporo racji, a odpowiednio dobrane zioła nadają daniom niezrównanych walorów smakowych i zapachowych. Przyrządzaniem potraw w piekarniku powinni zainteresować się kucharze, którzy nie dysponują dużą ilością czasu. Łącząc w jednym naczyniu żaroodpornym różnorodne składniki, np. mięsa i warzywa, zyskacie kompletny posiłek przy stosunkowo małym nakładzie pracy.
Na jaką okazję?
Na każdą! Pieczone w całości indyk, kaczka lub gęś będą przebojami na świątecznym stole. Podobnie jak słynna pieczeń rzymska lub własnoręcznie zrobione pasztety. Zapiekane warzywa z nadzieniem pomogą uporać się z nadwyżkami cukinii, papryki i bakłażanów podczas obfitego sezonu. Bogate w składniki zapiekanki można przyrządzić z dowolnych składników, więc okażą się kapitalnym sposobem na wykorzystanie swoich zapasów.
Czy wiesz, że?
Jeśli na kulinarny warsztat bierzecie chude kawałki mięsa, dobrym pomysłem jest owinięcie ich plastrami boczku. Dzięki temu będziecie cieszyć się soczystą konsystencją gotowego dania.
Dla urozmaicenia:
Przygotowywać potrawy w piekarniku można na wiele sposobów. Najczęściej używa się do tego naczyń żaroodpornych i brytfanek. Mięsa i ryby dobrze jest piec w specjalnych rękawach. Chcecie podać gościom atrakcyjną wizualnie przystawkę? Pieczone przekąski umieśćcie w kokilkach – niewielkich ceramicznych miseczkach.