Ciasto na pizzę - przepis | Przepisy.pl

Ciasto na pizzę

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

266

4356 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Ciasto na pizzę - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Ciasto na pizzę - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.

Ciasto na pizzę - Krok 3

Krok 4

Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Ciasto na pizzę - Krok 4

Krok 5

Ciasto posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Ciasto na pizzę - Krok 5
23

Opinie o przepisie

  • Sulwia1888

    Sulwia1888 , 20.05.2020

    Ciasto wyrobione, czekam.jak wyrośnie. Wyszło mi tłuste przez oliwę, niedużo 50ml?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lena Lena

    Lena Lena , 17.03.2020

    W ciepłe miejsce?Czyli gdzie? Proszę o pomoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Góralczyk

    Paweł Góralczyk , 06.03.2020

    dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sykuła

    Paulina Sykuła , 31.12.2019

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Staniszewska

    Anna Staniszewska , 28.11.2019

    Świetny przepis !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hertig

    Rafał Hertig , 27.10.2019

    W doborze ilości wody i drożdży do przewidzianej ilości mąki z uwzględnieniem czasu wyrastania jest pomocny darmowy kalkulator umieszczony na stronach klub miłośników pizzy. Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wiśniewska

    Marta Wiśniewska , 22.10.2018

    Wyszło przepyszne! Wszystkim smakowało. Mojej mąki było zdecydowanie za dużo, ale dodałam więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wojciechowska

    Marta Wojciechowska , 06.10.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wasielewska

    Joanna Wasielewska , 27.03.2018

    wlasnie z synkiem zrobilismy pizze moim zdaniem za duzo maki dalam 600g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marciszewski

    Szymon Marciszewski , 25.03.2018

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarek Bernaś

    Kasia Jarek Bernaś , 29.01.2018

    robiliśmy w ubiegłym tygodniu, pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Witowska

    Martyna Witowska , 27.01.2018

    bardzo szybko robi się te ciasto i szybko wyrasta super jest ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amc pizza

    amc pizza , 21.01.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oleś

    Łukasz Oleś , 11.11.2017

    Łatwo i szybko. Pizza wyszła jak ta lala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi011 Zibi011@o2.pl

    Zibi011 Zibi011@o2.pl , 03.11.2017

    Super:-) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania str

    ania str , 12.01.2017

    proponuję nie dodawać cukru. ciasto trochę wolniej rośnie ale za to lepiej się trzyma i można je przechowywać w lodówce nawet 3 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Sadowska

    Klaudia Sadowska , 27.09.2016

    ja dodaję jeszcze jajko, ciasto wychodzi wilgotniejsze i smaczniejsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Hanna Dąbrowska

    Katarzyna Hanna Dąbrowska , 18.03.2016

    ja zrobiłam z 7g suchych drożdży i 300ml wody reszta zostala bez zmiam z tym ze oliwy leje na oko z wyczuciem ;-) i wyszło ☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 30.11.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy świeżych drożdży - 5 g w zupełności wystarczy na podaną ilość mąki. Poprawiliśmy zapis na liści składników, aby już nikt nie miał wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Jaromin

    Sabina Jaromin , 25.11.2015

    5g jest ok ale moim zdaniem za dużo mąki. z tą ilością ciasto nie chciało się połączyć musiałam dolać wody. Po upieczeniu było już ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska , 09.11.2015

    Skoro przepis dobry to znaczy, że ilość drożdży odpowiednia. Chyba, że zrobiłeś z 50 gramami drożdży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyszałek

    Pyszałek , 14.02.2015

    Czy w przypadku spisu składników, nie ma tam błędy w ilości drożdży? Jest 5 gram, a powinno być chyba 50 gram, albo 5 dekagramów. Czy wszyscy używający tego przepisu robili na 700 gram mąki, 5 gram drożdży? :) Swoją drogą, bardzo dobry przepis, często robimy z niego ciasto na domową pizze, Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej