Ciasto na pizzę - przepis: na spód, z drożdżami | Przepisy.pl pixel

Ciasto na pizzę

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

300

4856 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2762 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Ciasto na pizzę - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto na pizzę z drożdżami odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Ciasto na pizzę - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pizzę podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.

Ciasto na pizzę - Krok 3

Krok 4

Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Ciasto na pizzę - Krok 4

Krok 5

Ciasto drożdżowe na pizzę posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Ciasto na pizzę - Krok 5
32

Opinie o przepisie

  • b2przemo

    b2przemo , 25.04.2023

    taki moze dziwne pytanie, podzielić ciasto na 4 czesci i tylko z jednej robię spód, a co z tymi pozostałymi? rozumiem ze z nich mozna robić kolejne spody (pizze) ale jak długo i w jakich warunkach je przechowywać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marlena Alenko

    Marlena Alenko , 26.12.2021

    TAK W moim domu robimy ciasto w ten sposób, że zamiast wody używamy ciepłego mleka, a oliwę zastępujemy margaryną (typu Kasia lub Palma). Najpierw wypiekamy spody, potem na nich układamy kolejno dowolne składniki i sosy. Też świetnie wychodzi i świetnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Łukaszewicz

    Karolina Łukaszewicz , 08.12.2021

    Tak.Do ciasta na pizzę dodaje bardzo mało drożdży, a po wyrobieniu zostaje w temperaturze pokojowej 4-6godz, później idzie do lodówki na 12godz a później wyciągam i formuje kulki i zostawiam na kolejne 4godz. Do pizzy dodaje świeże pomidory z odrobiną soli i oczywiście mozarella bez skrobi ziemniaczanej! Pieczarki świeże białe, szyneczka włoska, pizza wypiekana na kamieniu w 300stopniach przez max 3min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 02.12.2021

    TAK . Ja lubię do ciasta dodawać także suszone zioła. Wtedy mąż zjada nawet boki, a przy zwykłym spodzie je odgryza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 05.03.2021

    25g drożdży do pizzy?!?! Toż to zbrodnia! Czas wyrastania i dojrzewania ciasta do pizzy to przynajmniej 24h, a ilość drożdży trzeba podzielić przynajmniej przez 25. Może to i dobre ale z pizzą niewiele ma wspólnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Wielowiejski WuWu

    Wojtek Wielowiejski WuWu , 27.01.2021

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Michał

    Renata Michał , 31.10.2020

    za dużo mąki w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam

    Adam , 26.10.2020

    ciasto bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sulwia1888

    Sulwia1888 , 20.05.2020

    Ciasto wyrobione, czekam.jak wyrośnie. Wyszło mi tłuste przez oliwę, niedużo 50ml?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lena Lena

    Lena Lena , 17.03.2020

    W ciepłe miejsce?Czyli gdzie? Proszę o pomoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Góralczyk

    Paweł Góralczyk , 06.03.2020

    dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sykuła

    Paulina Sykuła , 31.12.2019

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Staniszewska

    Anna Staniszewska , 28.11.2019

    Świetny przepis !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hertig

    Rafał Hertig , 27.10.2019

    W doborze ilości wody i drożdży do przewidzianej ilości mąki z uwzględnieniem czasu wyrastania jest pomocny darmowy kalkulator umieszczony na stronach klub miłośników pizzy. Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wiśniewska

    Marta Wiśniewska , 22.10.2018

    Wyszło przepyszne! Wszystkim smakowało. Mojej mąki było zdecydowanie za dużo, ale dodałam więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wojciechowska

    Marta Wojciechowska , 06.10.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wasielewska

    Joanna Wasielewska , 27.03.2018

    wlasnie z synkiem zrobilismy pizze moim zdaniem za duzo maki dalam 600g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marciszewski

    Szymon Marciszewski , 25.03.2018

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarek Bernaś

    Kasia Jarek Bernaś , 29.01.2018

    robiliśmy w ubiegłym tygodniu, pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Witowska

    Martyna Witowska , 27.01.2018

    bardzo szybko robi się te ciasto i szybko wyrasta super jest ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amc pizza

    amc pizza , 21.01.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oleś

    Łukasz Oleś , 11.11.2017

    Łatwo i szybko. Pizza wyszła jak ta lala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi011 Zibi011@o2.pl

    Zibi011 Zibi011@o2.pl , 03.11.2017

    Super:-) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania str

    ania str , 12.01.2017

    proponuję nie dodawać cukru. ciasto trochę wolniej rośnie ale za to lepiej się trzyma i można je przechowywać w lodówce nawet 3 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Sadowska

    Klaudia Sadowska , 27.09.2016

    ja dodaję jeszcze jajko, ciasto wychodzi wilgotniejsze i smaczniejsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Hanna Dąbrowska

    Katarzyna Hanna Dąbrowska , 18.03.2016

    ja zrobiłam z 7g suchych drożdży i 300ml wody reszta zostala bez zmiam z tym ze oliwy leje na oko z wyczuciem ;-) i wyszło ☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 30.11.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy świeżych drożdży - 5 g w zupełności wystarczy na podaną ilość mąki. Poprawiliśmy zapis na liści składników, aby już nikt nie miał wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Jaromin

    Sabina Jaromin , 25.11.2015

    5g jest ok ale moim zdaniem za dużo mąki. z tą ilością ciasto nie chciało się połączyć musiałam dolać wody. Po upieczeniu było już ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na pizzęCiasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Jak zrobić ciasto na pizzę? Jeżeli kiedykolwiek zadawałeś sobie podobne pytanie, to jesteś w dobrym miejscu. Pizza jest włoskim przysmakiem, który podbił serca kucharzy i smakoszy na całym świecie. Prawdziwa duma narodowa Italii! Także w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Możemy zamówić ją w niemalże każdej restauracji, ale jeszcze lepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją samodzielnie w domu. Nic nie pobije doskonałej konsystencji chrupiącego ciasta, wyjętego prosto z piekarnika. Pomysł na niebanalny obiad czy może danie idealne na imprezy? Pizza smakuje wyśmienicie w każdych okolicznościach. Ciężko będzie znaleźć osobę, która oprze się temu specjałowi. W dodatkach do włoskiego placka można przebierać do woli, lecz kluczem do udanego wypieku pizzy jest wiedza, jak zrobić ciasto na pizzę. Przepis od naszej redakcji to znakomite rozwiązanie, jeżeli zależy Ci na poznaniu sprawdzonej receptury! Sprawdź razem z nami, jak z prostych i powszechnie dostępnych składników przygotować perfekcyjne ciasto na pizzę z drożdżami. Smaczne, chrupiące i doskonałe w smaku. Jesteś gotowy na zostanie specjalistą od włoskich przysmaków? Z nami to naprawdę proste. Zapraszamy!

Dla kogo? 

Na degustację skusi się każdy. Włoskie przysmaki są uniwersalne i zyskały już niemałą liczbę miłośników. Czas, abyś dołączył do tego grona! Chrupiące ciasto, aromatyczny sos i bogactwo składników – kto oprze się takiemu połączeniu? Chyba ciężko będzie znaleźć chociaż jedną osobę! A co z procesem przygotowania włoskiego specjału? Czy przepis na ciasto na pizzę sprawi, że wpadniesz w kulinarne tarapaty? Oczywiście, że nie! Samo przygotowanie potrawy może być bardzo przyjemnym zadaniem, jeżeli będziesz stosować się do wskazówek, które już na Ciebie czekają. Z naszym przepisem na ciasto na pizzę poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Wszak kuchnię włoską cechuje prostota. Nie martw się więc, jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu. Tłumaczymy krok po kroku, jak przyrządzić idealne ciasto na pizzę z drożdżami. Nawet się nie obejrzysz i w kilka chwil znakomita pizza pojawi się na Twoim talerzu. Spróbuj jej już niebawem!

Na jaką okazję? 

Przepis na ciasto na pizzę sprawdzi się dobrze w dowolnym momencie. Urodziny, impreza ze znajomymi, obiad, kolacja – zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota! Domowe ciasto na pizzę ułatwi zadanie, ponieważ żadnego z domowników nie będzie trzeba długo namawiać na pojawienie się przy stole. Możemy zagwarantować Ci, że padnie pytanie o dokładkę tego specjału! Musisz wiedzieć, że chrupiące ciasto na pizzę znika z talerzy w trybie natychmiastowym. Może od razu rozważysz przygotowanie większej porcji? Z pewnością znajdą się chętni na dodatkowy kawałek. Jak wiadomo – wszystko w towarzystwie smakuje lepiej. W planach jest przyjęcie dla większej liczby osób? Sprawdź, jak z robić pizzę krok po kroku! Ten włoski przysmak jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o gorące danie główne. Zaserwuj pizzę na spotkaniu ze znajomymi, a wszyscy wyjdą z Twojego domu z wielkim uśmiechem na twarzy! Ciekawe, jak szybko wrócą na kolejną, włoską ucztę.

Czy wiesz, że? 

Choć pewnie dla niejednego Włocha brzmi to kontrowersyjnie, pierwsze ciasto na pizzę i przepis jako taki nie zostały opracowane na Półwyspie Apenińskim. Autorami pierwowzoru byli starożytni Grecy, raczący się płaskimi plackami z dodatkiem oliwy oraz przypraw. Dopracowane ciasto i kompozycje aromatycznych składników zawdzięczamy jednak Włochom. To właśnie oni doskonalili recepturę i stworzyli prawdziwe kulinarne arcydzieło – przepis na ciasto do pizzy, które teraz cieszy się światową popularnością. Jakie znasz rodzaje pizzy? Jeżeli gustujesz w klasyce, to z pewnością zaskoczy Cię informacja, że tradycyjna margherita powstała na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej! Nadworny piekarz przygotował dla niej placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Danie zachwyciło królową doskonałym smakiem oraz włoskimi barwami. Od tego czasu pizza rządzi w Italii i na całym świecie! Zgadzasz się z tymi słowami? Jeżeli tak, to koniecznie sięgnij po ciasto na pizzę z drożdżami z naszego przepisu.

Dla urozmaicenia: 

Myśląc o tym, jak zrobić pizzę, większość osób widzi przed oczami duży, okrągły placek. Ciasta drożdżowego na pizzę można jednak użyć do zrobienia mniejszych pizzerinek z różnego rodzaju dodatkami. Tak przygotowane danie łatwo zapakujesz do pojemnika na lunch i weźmiesz do pracy. Pyszna pizza umili Ci zabiegany dzień! Zapakuj kilka pizzerinek i podziel się ze swoimi współpracownikami. Z pewnością będą wdzięczni, że o nich pomyślałeś. Każdy przecież znajdzie na pizzy swoje ulubione smaki. Eksperymentuj z rodzajami serów, mięs, warzyw i sosów. Powodzenia! A może chcesz przygotować idealną randkę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie, dzięki któremu zorganizujesz niepowtarzalny wieczór! Rozważ zrobienie pizzy o ciekawym kształcie. Co powiesz na serduszkowy placek z przepisu na ciasto do pizzy? Jesteśmy pewni, że Twoja druga połówka będzie zachwycona takim gestem i wyznaniem miłości. Skomponuj ciasto ze smacznymi dodatkami i gotowe. Powodzenia!