Ciasto na pizzę - przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto na pizzę

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

270

4416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Ciasto na pizzę - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Ciasto na pizzę - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.

Ciasto na pizzę - Krok 3

Krok 4

Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Ciasto na pizzę - Krok 4

Krok 5

Ciasto posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Ciasto na pizzę - Krok 5
25

Opinie o przepisie

  • Renata Michał

    Renata Michał , 31.10.2020

    za dużo mąki w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam

    Adam , 26.10.2020

    ciasto bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sulwia1888

    Sulwia1888 , 20.05.2020

    Ciasto wyrobione, czekam.jak wyrośnie. Wyszło mi tłuste przez oliwę, niedużo 50ml?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lena Lena

    Lena Lena , 17.03.2020

    W ciepłe miejsce?Czyli gdzie? Proszę o pomoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Góralczyk

    Paweł Góralczyk , 06.03.2020

    dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sykuła

    Paulina Sykuła , 31.12.2019

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Staniszewska

    Anna Staniszewska , 28.11.2019

    Świetny przepis !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hertig

    Rafał Hertig , 27.10.2019

    W doborze ilości wody i drożdży do przewidzianej ilości mąki z uwzględnieniem czasu wyrastania jest pomocny darmowy kalkulator umieszczony na stronach klub miłośników pizzy. Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wiśniewska

    Marta Wiśniewska , 22.10.2018

    Wyszło przepyszne! Wszystkim smakowało. Mojej mąki było zdecydowanie za dużo, ale dodałam więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wojciechowska

    Marta Wojciechowska , 06.10.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wasielewska

    Joanna Wasielewska , 27.03.2018

    wlasnie z synkiem zrobilismy pizze moim zdaniem za duzo maki dalam 600g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marciszewski

    Szymon Marciszewski , 25.03.2018

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarek Bernaś

    Kasia Jarek Bernaś , 29.01.2018

    robiliśmy w ubiegłym tygodniu, pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Witowska

    Martyna Witowska , 27.01.2018

    bardzo szybko robi się te ciasto i szybko wyrasta super jest ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amc pizza

    amc pizza , 21.01.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oleś

    Łukasz Oleś , 11.11.2017

    Łatwo i szybko. Pizza wyszła jak ta lala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi011 Zibi011@o2.pl

    Zibi011 Zibi011@o2.pl , 03.11.2017

    Super:-) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania str

    ania str , 12.01.2017

    proponuję nie dodawać cukru. ciasto trochę wolniej rośnie ale za to lepiej się trzyma i można je przechowywać w lodówce nawet 3 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Sadowska

    Klaudia Sadowska , 27.09.2016

    ja dodaję jeszcze jajko, ciasto wychodzi wilgotniejsze i smaczniejsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Hanna Dąbrowska

    Katarzyna Hanna Dąbrowska , 18.03.2016

    ja zrobiłam z 7g suchych drożdży i 300ml wody reszta zostala bez zmiam z tym ze oliwy leje na oko z wyczuciem ;-) i wyszło ☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 30.11.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy świeżych drożdży - 5 g w zupełności wystarczy na podaną ilość mąki. Poprawiliśmy zapis na liści składników, aby już nikt nie miał wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Jaromin

    Sabina Jaromin , 25.11.2015

    5g jest ok ale moim zdaniem za dużo mąki. z tą ilością ciasto nie chciało się połączyć musiałam dolać wody. Po upieczeniu było już ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska , 09.11.2015

    Skoro przepis dobry to znaczy, że ilość drożdży odpowiednia. Chyba, że zrobiłeś z 50 gramami drożdży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyszałek

    Pyszałek , 14.02.2015

    Czy w przypadku spisu składników, nie ma tam błędy w ilości drożdży? Jest 5 gram, a powinno być chyba 50 gram, albo 5 dekagramów. Czy wszyscy używający tego przepisu robili na 700 gram mąki, 5 gram drożdży? :) Swoją drogą, bardzo dobry przepis, często robimy z niego ciasto na domową pizze, Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na pizzęCiasto na pizzę

Włoski przysmak, który podbił serca kucharzy i smakoszów na całym świecie. Prawdziwa duma narodowa Italii. Także w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Pomysł na niebanalny obiad czy może danie idealne na imprezy? Smakuje wyśmienicie w każdych okolicznościach. W dodatkach można przebierać do woli, lecz kluczem do udanej pizzy jest ciasto. Sprawdź razem z nami, jak z prostych i powszechnie dostępnych składników przygotować perfekcyjne ciasto na pizzę z drożdżami.

Dla kogo? Na degustację skusi się każdy. A co z wykonaniem? Samo przygotowanie potrawy też może być bardzo przyjemnym zadaniem. Z naszym przepisem na ciasto na pizzę poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Wszak kuchnię włoską cechuje prostota.

Na jaką okazję? Domowe ciasto na pizzę sprawi, że żadnego z domowników nie będzie trzeba długo namawiać na pojawienie się przy stole. Jak wiadomo – wszystko w towarzystwie smakuje lepiej. W planach jest przyjęcie dla większej liczby osób? Pizza to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o gorące danie główne.

Czy wiesz, że? Choć pewnie dla niejednego Włocha brzmi to kontrowersyjnie, pierwsze ciasto na pizzę i przepis jako taki nie zostały opracowane na Półwyspie Apenińskim. Autorami pierwowzoru byli starożytni Grecy, raczący się płaskimi plackami z dodatkiem oliwy oraz przypraw.

Dla urozmaicenia: Myśląc o pizzy, większość osób widzi przed oczami duży, okrągły placek. Ciasta można jednak użyć do przygotowania mniejszych pizzerinek z różnego rodzaju dodatkami. Każdy znajdzie na nich swoje ulubione smaki.