Składniki
25 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
700 gramów
250 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.
Krok 2
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.
Krok 4
Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.
Krok 5
Ciasto posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto na pizzę
Włoski przysmak, który podbił serca kucharzy i smakoszów na całym świecie. Prawdziwa duma narodowa Italii. Także w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Pomysł na niebanalny obiad czy może danie idealne na imprezy? Smakuje wyśmienicie w każdych okolicznościach. W dodatkach można przebierać do woli, lecz kluczem do udanej pizzy jest ciasto. Sprawdź razem z nami, jak z prostych i powszechnie dostępnych składników przygotować perfekcyjne ciasto na pizzę z drożdżami.
Dla kogo? Na degustację skusi się każdy. A co z wykonaniem? Samo przygotowanie potrawy też może być bardzo przyjemnym zadaniem. Z naszym przepisem na ciasto na pizzę poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Wszak kuchnię włoską cechuje prostota.
Na jaką okazję? Domowe ciasto na pizzę sprawi, że żadnego z domowników nie będzie trzeba długo namawiać na pojawienie się przy stole. Jak wiadomo – wszystko w towarzystwie smakuje lepiej. W planach jest przyjęcie dla większej liczby osób? Pizza to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o gorące danie główne.
Czy wiesz, że? Choć pewnie dla niejednego Włocha brzmi to kontrowersyjnie, pierwsze ciasto na pizzę i przepis jako taki nie zostały opracowane na Półwyspie Apenińskim. Autorami pierwowzoru byli starożytni Grecy, raczący się płaskimi plackami z dodatkiem oliwy oraz przypraw.
Dla urozmaicenia: Myśląc o pizzy, większość osób widzi przed oczami duży, okrągły placek. Ciasta można jednak użyć do przygotowania mniejszych pizzerinek z różnego rodzaju dodatkami. Każdy znajdzie na nich swoje ulubione smaki.