Ciasto na pizzę

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

262

4276 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Ciasto na pizzę - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Ciasto na pizzę - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.

Ciasto na pizzę - Krok 3

Krok 4

Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Ciasto na pizzę - Krok 4

Krok 5

Ciasto posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Ciasto na pizzę - Krok 5
23

Opinie o przepisie

  • Sulwia1888

    Sulwia1888 , 20.05.2020

    Ciasto wyrobione, czekam.jak wyrośnie. Wyszło mi tłuste przez oliwę, niedużo 50ml?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lena Lena

    Lena Lena, 17.03.2020

    W ciepłe miejsce?Czyli gdzie? Proszę o pomoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Góralczyk

    Paweł Góralczyk, 06.03.2020

    dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sykuła

    Paulina Sykuła, 31.12.2019

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Staniszewska

    Anna Staniszewska, 28.11.2019

    Świetny przepis !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hertig

    Rafał Hertig, 27.10.2019

    W doborze ilości wody i drożdży do przewidzianej ilości mąki z uwzględnieniem czasu wyrastania jest pomocny darmowy kalkulator umieszczony na stronach klub miłośników pizzy. Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wiśniewska

    Marta Wiśniewska, 22.10.2018

    Wyszło przepyszne! Wszystkim smakowało. Mojej mąki było zdecydowanie za dużo, ale dodałam więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wojciechowska

    Marta Wojciechowska, 06.10.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wasielewska

    Joanna Wasielewska, 27.03.2018

    wlasnie z synkiem zrobilismy pizze moim zdaniem za duzo maki dalam 600g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marciszewski

    Szymon Marciszewski, 25.03.2018

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarek Bernaś

    Kasia Jarek Bernaś, 29.01.2018

    robiliśmy w ubiegłym tygodniu, pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Witowska

    Martyna Witowska, 27.01.2018

    bardzo szybko robi się te ciasto i szybko wyrasta super jest ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • amc pizza

    amc pizza, 21.01.2018

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oleś

    Łukasz Oleś, 11.11.2017

    Łatwo i szybko. Pizza wyszła jak ta lala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi011 Zibi011@o2.pl

    Zibi011 Zibi011@o2.pl , 03.11.2017

    Super:-) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania str

    ania str, 12.01.2017

    proponuję nie dodawać cukru. ciasto trochę wolniej rośnie ale za to lepiej się trzyma i można je przechowywać w lodówce nawet 3 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Sadowska

    Klaudia Sadowska, 27.09.2016

    ja dodaję jeszcze jajko, ciasto wychodzi wilgotniejsze i smaczniejsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Hanna Dąbrowska

    Katarzyna Hanna Dąbrowska, 18.03.2016

    ja zrobiłam z 7g suchych drożdży i 300ml wody reszta zostala bez zmiam z tym ze oliwy leje na oko z wyczuciem ;-) i wyszło ☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 30.11.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy świeżych drożdży - 5 g w zupełności wystarczy na podaną ilość mąki. Poprawiliśmy zapis na liści składników, aby już nikt nie miał wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Jaromin

    Sabina Jaromin, 25.11.2015

    5g jest ok ale moim zdaniem za dużo mąki. z tą ilością ciasto nie chciało się połączyć musiałam dolać wody. Po upieczeniu było już ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska, 09.11.2015

    Skoro przepis dobry to znaczy, że ilość drożdży odpowiednia. Chyba, że zrobiłeś z 50 gramami drożdży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyszałek

    Pyszałek, 14.02.2015

    Czy w przypadku spisu składników, nie ma tam błędy w ilości drożdży? Jest 5 gram, a powinno być chyba 50 gram, albo 5 dekagramów. Czy wszyscy używający tego przepisu robili na 700 gram mąki, 5 gram drożdży? :) Swoją drogą, bardzo dobry przepis, często robimy z niego ciasto na domową pizze, Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej