Pizza di Prosciutto con ficchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza di Prosciutto con ficchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp tartym serem, ułóż na nim kawałki fig i kawałki szynki parmeńskiej, wszystko na koniec posyp parmezanem po wierzchu.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek, posypaną Przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr i udekorowaną listkami rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza di Prosciutto con ficchi Pizza di Prosciutto con ficchi

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.