Pizza di Prosciutto con ficchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza di Prosciutto con ficchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp tartym serem, ułóż na nim kawałki fig i kawałki szynki parmeńskiej, wszystko na koniec posyp parmezanem po wierzchu.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek, posypaną Przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr i udekorowaną listkami rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza di Prosciutto con ficchi Pizza di Prosciutto con ficchi

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.