Pizza di Prosciutto con ficchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza di Prosciutto con ficchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp tartym serem, ułóż na nim kawałki fig i kawałki szynki parmeńskiej, wszystko na koniec posyp parmezanem po wierzchu.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek, posypaną Przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr i udekorowaną listkami rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto na pizzę
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej