Pizza di Prosciutto con ficchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza di Prosciutto con ficchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp tartym serem, ułóż na nim kawałki fig i kawałki szynki parmeńskiej, wszystko na koniec posyp parmezanem po wierzchu.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek, posypaną Przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr i udekorowaną listkami rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza di Prosciutto con ficchi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej