Pizza Primavera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

195 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając je na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Szpinak zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w cienkie paski. Boczek pokrój na 3 części, a następnie usmaż na patelni.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką. Połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.

Krok 6

Pizzę posyp serem, ułóż plastry pepperoni, kawałki boczku i posyp szpinakiem. Piecz 20 min w 180 °C. Pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej