Pizza Primavera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Primavera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając je na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Szpinak zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w cienkie paski. Boczek pokrój na 3 części, a następnie usmaż na patelni.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką. Połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.

Krok 6

Pizzę posyp serem mozzarella wymieszanym z parmezanem, ułóż plastry pepperoni, kawałki boczku i posyp szpinakiem. Piecz 20 min w 180 °C. Pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek.

2

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 17.11.2023

    Co innego jest w składnikach a co innego w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza quattro formaggi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej