Pizza Primavera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając je na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Szpinak zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w cienkie paski. Boczek pokrój na 3 części, a następnie usmaż na patelni.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką. Połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.

Krok 6

Pizzę posyp serem, ułóż plastry pepperoni, kawałki boczku i posyp szpinakiem. Piecz 20 min w 180 °C. Pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Primavera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej