Makaron ze szparagami i łososiem wędzonym | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

10 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody i sparz oczyszczone wcześniej szparagi, a następnie w tej samej wodzie ugotuj makaron na sposób al dente.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokrój w plastry, cebule pokrój w kostkę.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż na oliwie szalotki, dodaj kapary, szparagi, sok z cytryny, musztardę i dwa pomidory pokrojone wcześniej w kostkę.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj. Następnie dodaj ser mascarpone i dopraw sos mini kostkami Knorr. Teraz dodaj łososia oraz makaron. Nie gotuj już sosu tylko delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 20.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i wędzonym łososiemMakaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser mascarpone, musztarda, łosoś, szalotka, szparagi, kapary oraz przyprawy tworzą to wyjątkowe danie, które połączone z makaronem tagliatelle przeniesie Was do słonecznej Italii. Nie pozostaje nic innego jak zdobyć niezbędne zaopatrzenie i przygotować makaron z łososiem i szparagami według naszego przepisu. Będzie naprawdę pysznie.

Dla kogo?

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami dedykujemy przede wszystkim miłośnikom aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Szparagi z łososiem wędzonym i makaronem sprawdzą się idealnie jako wykwintny obiad, a także danie główne podczas organizowanego przyjęcia. Bądźcie pewni, że potrawa zachwyci każdego!

Czy wiesz, że?

Szparagi uprawiane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Dziś stanowią bardzo popularne warzywo, wykorzystywane przede wszystkim jako dodatek do dań mięsnych i roślinnych. Są także bazą zupy szparagowej oraz licznych sałatek.

Dla urozmaicenia:

Szparagi z łososiem i makaronem podawaj od razu po przygotowaniu. Do dekoracji wykorzystaj świeże zioła, np. bazylię.