Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
łatwe
376 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
200 gramów
200 gramów
10 gramów
1 sztuka
20 mililitrów
2 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj litr wody i sparz oczyszczone wcześniej szparagi, a następnie w tej samej wodzie ugotuj makaron na sposób al dente.

Krok 2
Szparagi pokrój w plastry, cebule pokrój w kostkę.

Krok 3
Na patelni podsmaż na oliwie szalotki, dodaj kapary, szparagi, sok z cytryny, musztardę i dwa pomidory pokrojone wcześniej w kostkę.

Krok 4
Całość gotuj. Następnie dodaj ser mascarpone i dopraw sos mini kostkami Knorr. Teraz dodaj łososia oraz makaron. Nie gotuj już sosu tylko delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser mascarpone, musztarda, łosoś, szalotka, szparagi, kapary oraz przyprawy tworzą to wyjątkowe danie, które połączone z makaronem tagliatelle przeniesie Was do słonecznej Italii. Nie pozostaje nic innego jak zdobyć niezbędne zaopatrzenie i przygotować makaron z łososiem i szparagami według naszego przepisu. Będzie naprawdę pysznie.
Dla kogo?
Makaron z wędzonym łososiem i szparagami dedykujemy przede wszystkim miłośnikom aromatycznej kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Szparagi z łososiem wędzonym i makaronem sprawdzą się idealnie jako wykwintny obiad, a także danie główne podczas organizowanego przyjęcia. Bądźcie pewni, że potrawa zachwyci każdego!
Czy wiesz, że?
Szparagi uprawiane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Dziś stanowią bardzo popularne warzywo, wykorzystywane przede wszystkim jako dodatek do dań mięsnych i roślinnych. Są także bazą zupy szparagowej oraz licznych sałatek.
Dla urozmaicenia:
Szparagi z łososiem i makaronem podawaj od razu po przygotowaniu. Do dekoracji wykorzystaj świeże zioła, np. bazylię.