Zapiekanka z pieczarkami i serem na bułce: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanki z pieczarkami i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 garść

150 gramów

100 mililitrów

3 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Następnie przygotuj składniki potrzebne na zapiekanki z pieczarkami i serem.

Krok 2

Dokładnie oczyść i umyj pieczarki (nie musisz ich obierać). Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte składniki wymieszaj w średniej wielkości naczyniu. Do mieszanki dodaj przyprawy.

Krok 3

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół (najlepiej sprawdzi się nóż z ząbkowaną krawędzią). Przygotowany farsz na zapiekanki z serem i pieczarkami rozłóż równomiernie na pieczywie. Całość zapiekaj przez ok. 10 min w piekarniku. Po upieczeniu polej zapiekankę ketchupem i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz bagietki, możesz przygotować zapiekanki z pieczarkami i serem na bułce. To rewelacyjny sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z pieczarkami i seremZapiekanki z pieczarkami i serem

Macie ochotę na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem? Koniecznie spróbujcie naszego przepisu! To klasyczna wersja zapiekanek z pieczarkami i serem, które zachwycają smakiem. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni i zostaną na dłużej w Waszym menu!

Dla kogo?

Co najlepsze, zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym przygotujecie w 25 minut. Ta opcja sprawdzi się więc dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Kolejnym plusem tej potrawy jest prostota przygotowania. Nie musicie być kulinarnymi mistrzami, by przyrządzić proste zapiekanki z serem i pieczarkami. Przepis przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom prostych przepisów. To równie świetna opcja dla tych, którzy lubią domowe fast-foody. 

Na jaką okazję?

Nasz przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem zawiera porcje dla 4 osób, dlatego to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Takie zapiekanki świetnie sprawdzą się także w roli przekąski, np. podczas spotkań w gronie znajomych. 

Czy wiesz, że?

Podstawą chrupiącej zapiekanki z serem i pieczarkami jest bagietka, którą możecie kupić w każdej piekarni albo upiec w domu. Czy wiedzieliście, że ten rodzaj pieczywa ma również drugą nazwę? Bagietka znana jest także jako bułka paryska i jeden z symboli Francji!

Dla urozmaicenia:

Nasza wersja zawiera również świeże pieczarki. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikami, to możecie wymienić ten składnik na coś innego. Czas na ostatni produkt, czyli ser! Nie ma nic lepszego od roztopionego sera. Wybierzcie swój ulubiony rodzaj tego produktu, np. goudę lub cheddar. Po wyjęciu zapiekanek z pieczarkami z piekarnika możecie posypać je świeżym szczypiorkiem i polać ketchupem lub innym wybranym sosem. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów na wyśmienite dipy. Możecie spróbować zapiekanki z sosem aiolidipem czosnkowym lub paprykowym! Chcecie przygotować nasze zapiekanki? A może już to zrobiliście? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się z nami swoją opinią. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!