Zapiekanka z pieczarkami i serem - w bułce | Przepisy.pl pixel

Zapiekanki z pieczarkami i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 garść

150 gramów

100 mililitrów

3 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Następnie przygotuj składniki potrzebne na zapiekanki z pieczarkami i serem.

Krok 2

Dokładnie oczyść i umyj pieczarki (nie musisz ich obierać). Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte składniki wymieszaj w średniej wielkości naczyniu. Do mieszanki dodaj przyprawy.

Krok 3

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół (najlepiej sprawdzi się nóż z ząbkowaną krawędzią). Przygotowany farsz na zapiekanki z serem i pieczarkami rozłóż równomiernie na pieczywie. Całość zapiekaj przez ok. 10 min w piekarniku. Po upieczeniu polej zapiekankę ketchupem i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz bagietki, możesz przygotować zapiekanki z pieczarkami i serem na bułce. To rewelacyjny sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa.

1

Opinie o przepisie

  • Celina

    Celina , 19.09.2025

    Przepyszne, idealnie chrupiące, jak za dawnych dobrych lat. Zrobiłam w dwóch wersjach, z pieczarkami według przepisu a drugą z salami i oliwkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z pieczarkami i seremZapiekanki z pieczarkami i serem

Macie ochotę na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem? Koniecznie spróbujcie naszego przepisu! To klasyczna wersja zapiekanek z pieczarkami i serem, które zachwycają smakiem. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni i zostaną na dłużej w Waszym menu!

Dla kogo?

Co najlepsze, zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym przygotujecie w 25 minut. Ta opcja sprawdzi się więc dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Kolejnym plusem tej potrawy jest prostota przygotowania. Nie musicie być kulinarnymi mistrzami, by przyrządzić proste zapiekanki z serem i pieczarkami. Przepis przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom prostych przepisów. To równie świetna opcja dla tych, którzy lubią domowe fast-foody. 

Na jaką okazję?

Nasz przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem zawiera porcje dla 4 osób, dlatego to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Takie zapiekanki świetnie sprawdzą się także w roli przekąski, np. podczas spotkań w gronie znajomych. 

Czy wiesz, że?

Podstawą chrupiącej zapiekanki z serem i pieczarkami jest bagietka, którą możecie kupić w każdej piekarni albo upiec w domu. Czy wiedzieliście, że ten rodzaj pieczywa ma również drugą nazwę? Bagietka znana jest także jako bułka paryska i jeden z symboli Francji!

Dla urozmaicenia:

Nasza wersja zawiera również świeże pieczarki. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikami, to możecie wymienić ten składnik na coś innego. Czas na ostatni produkt, czyli ser! Nie ma nic lepszego od roztopionego sera. Wybierzcie swój ulubiony rodzaj tego produktu, np. goudę lub cheddar. Po wyjęciu zapiekanek z pieczarkami z piekarnika możecie posypać je świeżym szczypiorkiem i polać ketchupem lub innym wybranym sosem. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów na wyśmienite dipy. Możecie spróbować zapiekanki z sosem aiolidipem czosnkowym lub paprykowym! Chcecie przygotować nasze zapiekanki? A może już to zrobiliście? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się z nami swoją opinią. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!