Zapiekanki z pieczarkami i serem
NOWY PRZEPIS
łatwe
403 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 garść
150 gramów
100 mililitrów
3 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Następnie przygotuj składniki potrzebne na zapiekanki z pieczarkami i serem.
Krok 2
Dokładnie oczyść i umyj pieczarki (nie musisz ich obierać). Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte składniki wymieszaj w średniej wielkości naczyniu. Do mieszanki dodaj przyprawy.
Krok 3
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół (najlepiej sprawdzi się nóż z ząbkowaną krawędzią). Przygotowany farsz na zapiekanki z serem i pieczarkami rozłóż równomiernie na pieczywie. Całość zapiekaj przez ok. 10 min w piekarniku. Po upieczeniu polej zapiekankę ketchupem i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

Dobra rada:
Jeśli nie masz bagietki, możesz przygotować zapiekanki z pieczarkami i serem na bułce. To rewelacyjny sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanki z pieczarkami i serem
Macie ochotę na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem? Koniecznie spróbujcie naszego przepisu! To klasyczna wersja zapiekanek z pieczarkami i serem, które zachwycają smakiem. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni i zostaną na dłużej w Waszym menu!
Dla kogo?
Co najlepsze, zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym przygotujecie w 25 minut. Ta opcja sprawdzi się więc dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Kolejnym plusem tej potrawy jest prostota przygotowania. Nie musicie być kulinarnymi mistrzami, by przyrządzić proste zapiekanki z serem i pieczarkami. Przepis przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom prostych przepisów. To równie świetna opcja dla tych, którzy lubią domowe fast-foody.
Na jaką okazję?
Nasz przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem zawiera porcje dla 4 osób, dlatego to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Takie zapiekanki świetnie sprawdzą się także w roli przekąski, np. podczas spotkań w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Podstawą chrupiącej zapiekanki z serem i pieczarkami jest bagietka, którą możecie kupić w każdej piekarni albo upiec w domu. Czy wiedzieliście, że ten rodzaj pieczywa ma również drugą nazwę? Bagietka znana jest także jako bułka paryska i jeden z symboli Francji!
Dla urozmaicenia:
Nasza wersja zawiera również świeże pieczarki. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikami, to możecie wymienić ten składnik na coś innego. Czas na ostatni produkt, czyli ser! Nie ma nic lepszego od roztopionego sera. Wybierzcie swój ulubiony rodzaj tego produktu, np. goudę lub cheddar. Po wyjęciu zapiekanek z pieczarkami z piekarnika możecie posypać je świeżym szczypiorkiem i polać ketchupem lub innym wybranym sosem. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów na wyśmienite dipy. Możecie spróbować zapiekanki z sosem aioli, dipem czosnkowym lub paprykowym! Chcecie przygotować nasze zapiekanki? A może już to zrobiliście? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się z nami swoją opinią. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!