
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
3 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie warzywa i mięso. Cebulę obierz z łupiny, a następnie grubo posiekaj. Pieczarki potnij w plastry. Paprykę umyj, wysusz i podobnie jak pierś z kurczaka pokrój na niedługie paski. Świeżą kolendrę umyj, wysusz i drobno posiekaj.

Krok 2
Na szeroką patelnię nalej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć mięso z warzywami i smaż przez kilka minut, często mieszając. Gdy wszystkie składniki zaczną się rumienić, dodaj przyprawę Knorr oraz masło. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Danie odstaw na bok.

Krok 3
Przygotuj drugą patelnię, której dno będzie nie mniejsze od tortilli. Placki posyp startym serem żółtym i smaż pojedynczo na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru.

Krok 4
Gotową tortillę przełóż na talerz. Na połowie placka wyłóż farsz mięsny i zawiń drugą połową. Przekrój na pół i podawaj z kwaśną śmietaną (12%) oraz posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
Aby quesadilla z kurczakiem i warzywami była jeszcze bardziej chrupiąca, możesz zwiniętą tortillę wraz z nałożoną już zawartością podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni jeszcze raz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadilla z kurczakiem
Naleśniki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Danie, które bije rekordy popularności w barach mlecznych i górskich schroniskach. Podawane na słodko i na słono dają szerokie pole do popisu nawet dla mniej wprawionych kucharzy. Co powiecie na naleśniki w wersji meksykańskiej? Quesadilla z kurczakiem i serem pełna chrupiących warzyw i dodających aromatu przypraw to proste i wyborne danie.
Dla kogo?
Zastanawiacie się, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę z kuchnią meksykańską? Quesadilla z kurczakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów. Danie posmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom.
Na jaką okazję?
Soczyste mięso, kolorowe warzywa i aromatyczne przyprawy – aż dziw, że tyle pyszności może kryć w sobie prosta quesadilla z kurczakiem. Przepis warto wykorzystać zarówno na codzienny obiad jak i luźne przyjęcie ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Okrągłe tortille to znaki rozpoznawcze kuchni meksykańskiej. Pierwszymi smakoszami, cieszącymi się ich smakiem byli Aztekowie. Tradycyjnie wytwarzane są z mąki kukurydzianej, ale w sklepach można znaleźć również warianty pszenne.
Dla urozmaicenia:
Jako uzupełnienie quesadilli z kurczakiem podajcie salsę z drobno pokrojonych pomidorów, czerwonej cebuli oraz papryczki chili. Smak potrawy można jeszcze bardziej urozmaicić, dodają trochę słodkiej kukurydzy z puszki lub sosu słodko-kwaśnego.