Quesadilla z kurczakiem i serem i warzywami | Przepisy.pl pixel

Quesadilla z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
1008 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

3 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa i mięso. Cebulę obierz z łupiny, a następnie grubo posiekaj. Pieczarki potnij w plastry. Paprykę umyj, wysusz i podobnie jak pierś z kurczaka pokrój na niedługie paski. Świeżą kolendrę umyj, wysusz i drobno posiekaj.

Quesadilla z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Na szeroką patelnię nalej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć mięso z warzywami i smaż przez kilka minut, często mieszając. Gdy wszystkie składniki zaczną się rumienić, dodaj przyprawę Knorr oraz masło. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Danie odstaw na bok.

Quesadilla z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj drugą patelnię, której dno będzie nie mniejsze od tortilli. Placki posyp startym serem żółtym i smaż pojedynczo na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru.

Quesadilla z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gotową tortillę przełóż na talerz. Na połowie placka wyłóż farsz mięsny i zawiń drugą połową. Przekrój na pół i podawaj z kwaśną śmietaną (12%) oraz posiekaną kolendrą.

Quesadilla z kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby quesadilla z kurczakiem i warzywami była jeszcze bardziej chrupiąca, możesz zwiniętą tortillę wraz z nałożoną już zawartością podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni jeszcze raz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadilla z kurczakiemQuesadilla z kurczakiem

Naleśniki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Danie, które bije rekordy popularności w barach mlecznych i górskich schroniskach. Podawane na słodko i na słono dają szerokie pole do popisu nawet dla mniej wprawionych kucharzy. Co powiecie na naleśniki w wersji meksykańskiej? Quesadilla z kurczakiem i serem pełna chrupiących warzyw i dodających aromatu przypraw to proste i wyborne danie.

Dla kogo?

Zastanawiacie się, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę z kuchnią meksykańską? Quesadilla z kurczakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów. Danie posmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom.

Na jaką okazję?

Soczyste mięso, kolorowe warzywa i aromatyczne przyprawy – aż dziw, że tyle pyszności może kryć w sobie prosta quesadilla z kurczakiem. Przepis warto wykorzystać zarówno na codzienny obiad jak i luźne przyjęcie ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Okrągłe tortille to znaki rozpoznawcze kuchni meksykańskiej. Pierwszymi smakoszami, cieszącymi się ich smakiem byli Aztekowie. Tradycyjnie wytwarzane są z mąki kukurydzianej, ale w sklepach można znaleźć również warianty pszenne.

Dla urozmaicenia:

Jako uzupełnienie quesadilli z kurczakiem podajcie salsę z drobno pokrojonych pomidorów, czerwonej cebuli oraz papryczki chili. Smak potrawy można jeszcze bardziej urozmaicić, dodają trochę słodkiej kukurydzy z puszki lub sosu słodko-kwaśnego.