Tortille meksykańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille meksykańskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, soli i ok. 200 ml wody zagnieć ciasto i podziel je na 10 porcji.

Krok 2

Z każdej porcji uformuj kulkę i spłaszcz ją dłońmi, a następnie rozwałkuj placki o średnicy ok. 10-12 cm.

Krok 3

Placki smaż bez tłuszczu na patelni teflonowej 2-3 minuty z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
22 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej