Zawijany boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijany boczek

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

10 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis jest banalnie prosty, a przygotowany w ten sposób boczek smakuje rewelacyjnie!

Krok 2

Plastry (niezbyt cienkie, niezbyt grube) wkładamy do miski.

Krok 3

Posypujemy przyprawą i dodajemy olej. Delikatnie mieszamy, tak by cały boczek pokrył się marynatą.

Krok 4

Plastry ciasno nawijamy na patyki. Jeśli nie chcą się trzymać, można związać boczek nitką, którą usuwamy przed grillowaniem. Odstawiamy na jakiś czas (minimalnie na godzinę, choć im dłużej tym lepiej) do lodówki.

Krok 5

Boczek na patykach układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy do zarumienienia. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijany boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej