
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
150 gramów
1 łyżka
150 mililitrów
1 łyżka
składniki na ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Krok 2
W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Krok 3
Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Krok 4
Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Krok 5
Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Krok 6
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Krok 7
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.


Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierożki z suszoną śliwką
Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.
Dla kogo?
Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.
Na jaką okazję?
Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.
Czy wiesz, że?
Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.
Dla urozmaicenia:
Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.