Pierożki z suszoną śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
73 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

150 gramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

składniki na ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 5

Krok 6

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 6

Krok 7

Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać pigwy, śliwki, morele. Pierożki można podać z sosem makowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z suszoną śliwkąPierożki z suszoną śliwką

Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.

Dla kogo?

Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.

Na jaką okazję?

Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.

Czy wiesz, że?

Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.

Dla urozmaicenia:

Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.