Pierożki z suszoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki z suszoną śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
73 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

150 gramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

składniki na ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 5

Krok 6

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 6

Krok 7

Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 01.12.2022

    Ciekawe połączenie smaków, u nas robimy kresowe pierogi też na słodko z mielonym makiem, dodaję miód i aromat migdałowy. Prababcia przywiozła tę tradycje i wszystkim posmakowały. Może spróbuje tego przepisu bo lubię suszone śliwki. TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać pigwy, śliwki, morele. Pierożki można podać z sosem makowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chłodnik
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z suszoną śliwkąPierożki z suszoną śliwką

Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.

Dla kogo?

Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.

Na jaką okazję?

Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.

Czy wiesz, że?

Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.

Dla urozmaicenia:

Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.