Pierożki z suszoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierożki z suszoną śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
73 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

150 gramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

składniki na ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 5

Krok 6

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 6

Krok 7

Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać pigwy, śliwki, morele. Pierożki można podać z sosem makowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z suszoną śliwkąPierożki z suszoną śliwką

Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.

Dla kogo?

Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.

Na jaką okazję?

Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.

Czy wiesz, że?

Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.

Dla urozmaicenia:

Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.