
Składniki
ciasto:
500 gramów
5 sztuk
2 sztuki
1 szczypta
200 gramów
3 łyżki
farsz:
2 sztuki
4 sztuki
500 gramów
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę połącz z 5 żółtkami, szczyptą soli, 3 łyżkami oleju. Wyrabiając ciasto, wbijaj kolejno surowe jaja, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję, możesz dodać kilka łyżek ciepłej wody. Ciasto powinno być jak na makaron – elastyczne, ale nie powinno się kleić.

Krok 2
Ciasto podziel na 4-5 części, zawiń każdą w folię i odstaw na bok trzymając w pokojowej temperaturze na co najmniej jedną godzinę. Każdą porcje ciasta dokładnie rozwałkuj na placek o wymiarze ok. 30x70 cm i grubości 1 cm. Gotowy placek rozciągnij jeszcze ręką, aż zrobi się prawie przeźroczysty, przełóż go na bok przykrywając ściereczką. Jak przygotujesz placki, obficie posmaruj pierwszy z wierzchu rozpuszczonym masłem. Czynność powtórz, aż będziesz mieć placek składający się z 4-5 warstw.

Krok 3
Posiekaj zieleninę (natkę pietruszki i natkę kolendry). Gęsinę zmiel razem z czosnkiem, marchwią i cebulą.

Krok 4
Mięso przełóż do garnka z szerokim dnem, dobrze je przesmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie zupełnie suche (jeśli będzie zbyt tłuste - część tłuszczu możesz odlać). Dodaj przyprawę do mięsa bez soli Knorr, kminek, pieprz, pastę chili, rodzynki, zieleninę oraz bułkę tartą, tak aby wchłonęła cały tłuszcz i ewentualne soki. Wystudź, na koniec dodaj surowe jajko i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Gotowy farsz wyłóż na wcześniej przygotowany placek, rozłóż go po całej jego płaszczyźnie. Całość w miarę ściśle zroluj.

Krok 6
Gotową roladę posmaruj obficie z wierzchu masłem klarowanym. Roladę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. W roladzie zrób szpikulcem kilka dziurek. Roladę wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Upieczona rolada jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.


Dobra rada:
Jeśli nie chce ci się robić ciasta, możesz użyć gotowego greckiego ciasta filo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejInne przepisy
Pierekaczewnik - tatarski pieróg
Pierogi z kapustą i grzybami to ponadczasowy hit. Jednak coraz częściej sięgamy po pierogowe przysmaki także z innych stron świata. Znamy włoskie ravioli, meksykańskie empanadas i chińskie wonton. Czas na pieroga w kształcie rolady – oto tatarski pierekaczewnik! Tradycja jego wypiekania wciąż jest żywa na Podlasiu. Inspiracji nie trzeba szukać daleko!
Dla kogo?
Pierekaczewnik uczy cierpliwości. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu. Wyrobienie ciasta, godzina na jego odpoczynek i dokładne rozwałkowanie – nie ma drogi na skróty, ale satysfakcja będzie ogromna!
Na jaką okazję?
Tatarski pieróg prezentuje się wyjątkowo efektownie, co może uczynić go ozdobą rodzinnego stołu podczas większej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Już sama nazwa wskazuje, z czym mamy do czynienia. Rosyjskie słowo „pieriekatywat” oznacza bowiem „rozwałkowywać”.
Dla urozmaicenia:
Nadzienie tatarskiego pieroga możemy przygotować również z baraniny, wołowiny lub indyka. Co ważne – nie poleca się mieszania różnych rodzajów mięsa.