
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
10 dekagramów
0.3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
4 szklanki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić .

Krok 2
Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło.
Krok 3
Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut .
Krok 4
Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować .
Krok 5
Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
Krok 6
Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie .
Krok 7
Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki.
Krok 8
Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Postna pieczarkowa na Wigilię
Jeśli chcesz przygotować smaczną i szybką zupę, pieczarkowa będzie dobrym rozwiązaniem. Danie przyrządzisz z takich składników jak m.in. pokrojone w duże plastry pieczarki (jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję zupy, pokrój je w drobną kostkę), marchew, pietruszka oraz inne warzywa. Dodatkowo wykorzystaj kwaśną śmietanę, ugotowane w mundurkach ziemniaki oraz bulion na włoszczyźnie (użyj gotowej kostki, a danie będzie równie smaczne). Jeśli chcesz, oprócz pieczarek dodaj nieco suszonych podgrzybków i prawdziwków. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Potrawę serwuj na ciepło z ziemniakami (pokrojonymi w kostkę, plasterki albo słupki) lub makaronem (najlepiej kokardkami), na głębokim talerzu lub w misce. Może być podawana także w wersji bez śmietany, w dużej filiżance, z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Na koniec ozdób ją natką pietruszki lub tymiankiem. Zrób kleks ze śmietany i połóż na nim podsmażone kapelusze pieczarek. Zainspiruj się naszym przepisem. Życzymy smacznego!