Postna pieczarkowa na Wigilię przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Postna pieczarkowa na Wigilię

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

10 dekagramów

0.3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

4 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić .

Postna pieczarkowa na Wigilię  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło.

Krok 3

Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut .

Krok 4

Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować .

Krok 5

Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka .

Krok 6

Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie .

Krok 7

Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki.

Krok 8

Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Może pasowała by do dań z grilla lub ziemniaków z ogniska?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 08.12.2021

    Tak. Wydaje się trudna do wykonania że względu na ilość składników, ale po przeczytaniu jest ok. Sprobuje zrobić, mąż uwielbia pieczarkową

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Postna pieczarkowa na Wigilię  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hamburger à la gyros
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Postna pieczarkowa na Wigilię Postna pieczarkowa na Wigilię

Jeśli chcesz przygotować smaczną i szybką zupę, pieczarkowa będzie dobrym rozwiązaniem. Danie przyrządzisz z takich składników jak m.in. pokrojone w duże plastry pieczarki (jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję zupy, pokrój je w drobną kostkę), marchew, pietruszka oraz inne warzywa. Dodatkowo wykorzystaj kwaśną śmietanę, ugotowane w mundurkach ziemniaki oraz bulion na włoszczyźnie (użyj gotowej kostki, a danie będzie równie smaczne). Jeśli chcesz, oprócz pieczarek dodaj nieco suszonych podgrzybków i prawdziwków. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Potrawę serwuj na ciepło z ziemniakami (pokrojonymi w kostkę, plasterki albo słupki) lub makaronem (najlepiej kokardkami), na głębokim talerzu lub w misce. Może być podawana także w wersji bez śmietany, w dużej filiżance, z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Na koniec ozdób ją natką pietruszki lub tymiankiem. Zrób kleks ze śmietany i połóż na nim podsmażone kapelusze pieczarek. Zainspiruj się naszym przepisem. Życzymy smacznego!