
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
10 dekagramów
0.3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
4 szklanki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić .

Krok 2
Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło.
Krok 3
Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut .
Krok 4
Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować .
Krok 5
Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
Krok 6
Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie .
Krok 7
Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki.
Krok 8
Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Postna pieczarkowa na Wigilię
Jeśli chcesz przygotować smaczną i szybką zupę, pieczarkowa będzie dobrym rozwiązaniem. Danie przyrządzisz z takich składników jak m.in. pokrojone w duże plastry pieczarki (jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję zupy, pokrój je w drobną kostkę), marchew, pietruszka oraz inne warzywa. Dodatkowo wykorzystaj kwaśną śmietanę, ugotowane w mundurkach ziemniaki oraz bulion na włoszczyźnie (użyj gotowej kostki, a danie będzie równie smaczne). Jeśli chcesz, oprócz pieczarek dodaj nieco suszonych podgrzybków i prawdziwków. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Potrawę serwuj na ciepło z ziemniakami (pokrojonymi w kostkę, plasterki albo słupki) lub makaronem (najlepiej kokardkami), na głębokim talerzu lub w misce. Może być podawana także w wersji bez śmietany, w dużej filiżance, z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Na koniec ozdób ją natką pietruszki lub tymiankiem. Zrób kleks ze śmietany i połóż na nim podsmażone kapelusze pieczarek. Zainspiruj się naszym przepisem. Życzymy smacznego!



































