Tajskie curry z brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie curry z brokuła

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. W ostatniej minucie podsmażania dodajemy przeciśnięty czosnek.

Krok 2

Pastę curry rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do garnka. Dodajemy również przyprawy i kostke bulionową.

Krok 3

Brokuła dzielimy na rózyczki, myjemy i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko 10 min i zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kolejne 10 min.

Krok 4

Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy i sprawdzamy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie curry z brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej