
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
75 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 ziarna
0.5 sztuki
50 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść mięso z tłuszczu i pokrój w małą kostkę. Zrumień na tłuszczu i przełóż do rondla.

Krok 2
Pokrój cebulę w plastry. Na tym samym tłuszczu smaż przez 4 minuty cebulę z garam masalą i chilli. Często mieszaj.

Krok 3
Dodaj cebulę z przyprawami do mięsa, dorzuć koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolej 0,5 litra wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dobrze wymieszaj i duś przez 30 minut.

Krok 4
Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baranina madras
Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie szczególnie dobrze sprawdzi się na uroczystej kolacji. Podstawą przepisu jest, oczywiście, baranina. Zwróć uwagę na wygląd mięsa – powinno być lekko wilgotne, o jasnoczerwonej barwie i białym kolorze tłuszczu. Na początek baraninę należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kardamon pokrusz w moździerzu lub ewentualnie użyj mielonego. Wszystkie składniki duś razem pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze ostrzejsze i miało ciekawszy posmak, dodaj nieco imbiru (może być sproszkowany). Baranina madras dobrze smakuje na przykład z ryżem lub indyjskim chlebem. Jako dodatek podaj sałatkę z pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki. Do dekoracji użyj natomiast kilku listków bazylii lub kolendry. Potrawę zaserwuj w glinianych miseczkach. Przygotuj ją według naszego przepisu, a jej smak i aromat Cię nie zawiedzie. To danie, które warto powtarzać i serwować na wiele okazji.
























