Baranina madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina madras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

75 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 sztuki

50 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść mięso z tłuszczu i pokrój w małą kostkę. Zrumień na tłuszczu i przełóż do rondla.

Baranina madras  - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry. Na tym samym tłuszczu smaż przez 4 minuty cebulę z garam masalą i chilli. Często mieszaj.

Baranina madras  - Krok 2

Krok 3

Dodaj cebulę z przyprawami do mięsa, dorzuć koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolej 0,5 litra wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dobrze wymieszaj i duś przez 30 minut.

Baranina madras  - Krok 3

Krok 4

Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Baranina madras  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sola w cieście
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina madras Baranina madras

Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie szczególnie dobrze sprawdzi się na uroczystej kolacji. Podstawą przepisu jest, oczywiście, baranina. Zwróć uwagę na wygląd mięsa – powinno być lekko wilgotne, o jasnoczerwonej barwie i białym kolorze tłuszczu. Na początek baraninę należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kardamon pokrusz w moździerzu lub ewentualnie użyj mielonego. Wszystkie składniki duś razem pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze ostrzejsze i miało ciekawszy posmak, dodaj nieco imbiru (może być sproszkowany). Baranina madras dobrze smakuje na przykład z ryżem lub indyjskim chlebem. Jako dodatek podaj sałatkę z pomidorków  koktajlowych i czerwonej papryki. Do dekoracji użyj natomiast kilku listków bazylii lub kolendry. Potrawę zaserwuj w glinianych miseczkach. Przygotuj ją według naszego przepisu, a jej smak i aromat Cię nie zawiedzie. To danie, które warto powtarzać i serwować na wiele okazji.