Baranina madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina madras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

75 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 sztuki

50 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść mięso z tłuszczu i pokrój w małą kostkę. Zrumień na tłuszczu i przełóż do rondla.

Baranina madras  - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry. Na tym samym tłuszczu smaż przez 4 minuty cebulę z garam masalą i chilli. Często mieszaj.

Baranina madras  - Krok 2

Krok 3

Dodaj cebulę z przyprawami do mięsa, dorzuć koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolej 0,5 litra wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dobrze wymieszaj i duś przez 30 minut.

Baranina madras  - Krok 3

Krok 4

Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Baranina madras  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina madras Baranina madras

Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie szczególnie dobrze sprawdzi się na uroczystej kolacji. Podstawą przepisu jest, oczywiście, baranina. Zwróć uwagę na wygląd mięsa – powinno być lekko wilgotne, o jasnoczerwonej barwie i białym kolorze tłuszczu. Na początek baraninę należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kardamon pokrusz w moździerzu lub ewentualnie użyj mielonego. Wszystkie składniki duś razem pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze ostrzejsze i miało ciekawszy posmak, dodaj nieco imbiru (może być sproszkowany). Baranina madras dobrze smakuje na przykład z ryżem lub indyjskim chlebem. Jako dodatek podaj sałatkę z pomidorków  koktajlowych i czerwonej papryki. Do dekoracji użyj natomiast kilku listków bazylii lub kolendry. Potrawę zaserwuj w glinianych miseczkach. Przygotuj ją według naszego przepisu, a jej smak i aromat Cię nie zawiedzie. To danie, które warto powtarzać i serwować na wiele okazji.