
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
75 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 ziarna
0.5 sztuki
50 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść mięso z tłuszczu i pokrój w małą kostkę. Zrumień na tłuszczu i przełóż do rondla.

Krok 2
Pokrój cebulę w plastry. Na tym samym tłuszczu smaż przez 4 minuty cebulę z garam masalą i chilli. Często mieszaj.

Krok 3
Dodaj cebulę z przyprawami do mięsa, dorzuć koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolej 0,5 litra wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dobrze wymieszaj i duś przez 30 minut.

Krok 4
Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baranina madras
Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie szczególnie dobrze sprawdzi się na uroczystej kolacji. Podstawą przepisu jest, oczywiście, baranina. Zwróć uwagę na wygląd mięsa – powinno być lekko wilgotne, o jasnoczerwonej barwie i białym kolorze tłuszczu. Na początek baraninę należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kardamon pokrusz w moździerzu lub ewentualnie użyj mielonego. Wszystkie składniki duś razem pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze ostrzejsze i miało ciekawszy posmak, dodaj nieco imbiru (może być sproszkowany). Baranina madras dobrze smakuje na przykład z ryżem lub indyjskim chlebem. Jako dodatek podaj sałatkę z pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki. Do dekoracji użyj natomiast kilku listków bazylii lub kolendry. Potrawę zaserwuj w glinianych miseczkach. Przygotuj ją według naszego przepisu, a jej smak i aromat Cię nie zawiedzie. To danie, które warto powtarzać i serwować na wiele okazji.