Szarpana wieprzowina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarpana wieprzowina

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
210 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj olej, przyprawę Knorr, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.

Szarpana wieprzowina - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj 200 ml wody, dodaj kostkę bulionową i masło. Energicznie zamieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.

Szarpana wieprzowina - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym sosem zalej mięso, przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 3 godz.

Szarpana wieprzowina - Krok 3

Krok 4

Gotowe mięso poszarp za pomocą widelca i wymieszaj w sosie powstałym podczas pieczenia.

Szarpana wieprzowina - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szarpana wieprzowina będzie idealnie pasować do domowych burgerów. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarpana wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej