Stroganoff wieprzowy

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1041 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

693 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

4 łyżki

0

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.

Stroganoff wieprzowy - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotki, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni jasny Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany.

Stroganoff wieprzowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff wieprzowyStroganoff wieprzowy

Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowywane było z wołowiną i kwaśną śmietaną. W miarę jak potrawa zyskiwała popularność niemal na całym świecie, w pierwotnej recepturze pojawiały się różne modyfikacje. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić stroganoff z mięsa wieprzowego w paprykowo-śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Rozpocznij od podzielenia polędwiczki na wąskie paski i zamarynuj ją w przyprawie do karkówki, aby nadać jej wyrazistszy smak. Czerwoną paprykę, cebule szalotki oraz ząbek czosnku posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, raz na jakiś czas mieszając, a po chwili dodaj warzywa oraz pikantną musztardę sarepską. Całość zalej połączonym z wodą sosem pieczeniowym w proszku i duś przez kilka minut. Na koniec dorzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Stroganoff podawaj na ciepło, ozdobiony kleksem gęstej kwaśnej śmietany i, opcjonalnie, z dodatkiem makaronu jajecznego, np. tagliatelle. Sprawdź, jakie to smaczne danie.