Stroganoff wieprzowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff wieprzowy

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
1214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.

Stroganoff wieprzowy - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotki, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni jasny Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany.

Stroganoff wieprzowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybki Stroganoff
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff wieprzowyStroganoff wieprzowy

Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowywane było z wołowiną i kwaśną śmietaną. W miarę jak potrawa zyskiwała popularność niemal na całym świecie, w pierwotnej recepturze pojawiały się różne modyfikacje. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić stroganoff z mięsa wieprzowego w paprykowo-śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Rozpocznij od podzielenia polędwiczki na wąskie paski i zamarynuj ją w przyprawie do karkówki, aby nadać jej wyrazistszy smak. Czerwoną paprykę, cebule szalotki oraz ząbek czosnku posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, raz na jakiś czas mieszając, a po chwili dodaj warzywa oraz pikantną musztardę sarepską. Całość zalej połączonym z wodą sosem pieczeniowym w proszku i duś przez kilka minut. Na koniec dorzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Stroganoff podawaj na ciepło, ozdobiony kleksem gęstej kwaśnej śmietany i, opcjonalnie, z dodatkiem makaronu jajecznego, np. tagliatelle. Sprawdź, jakie to smaczne danie.