Stroganoff wieprzowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff wieprzowy

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1077 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

749 osób wydrukowało

Pobierz pdf

953 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.

Stroganoff wieprzowy - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotki, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni jasny Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany.

Stroganoff wieprzowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff wieprzowyStroganoff wieprzowy

Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowywane było z wołowiną i kwaśną śmietaną. W miarę jak potrawa zyskiwała popularność niemal na całym świecie, w pierwotnej recepturze pojawiały się różne modyfikacje. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić stroganoff z mięsa wieprzowego w paprykowo-śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Rozpocznij od podzielenia polędwiczki na wąskie paski i zamarynuj ją w przyprawie do karkówki, aby nadać jej wyrazistszy smak. Czerwoną paprykę, cebule szalotki oraz ząbek czosnku posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, raz na jakiś czas mieszając, a po chwili dodaj warzywa oraz pikantną musztardę sarepską. Całość zalej połączonym z wodą sosem pieczeniowym w proszku i duś przez kilka minut. Na koniec dorzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Stroganoff podawaj na ciepło, ozdobiony kleksem gęstej kwaśnej śmietany i, opcjonalnie, z dodatkiem makaronu jajecznego, np. tagliatelle. Sprawdź, jakie to smaczne danie.