Strogonow przepis – Zobacz na przepisy.pl

Strogonow

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

130 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.

Krok 2

Lekko podsmaż na patelni.

Krok 3

Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.

Krok 5

Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.

Krok 6

Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.