Strogonow

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

1331

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

25 gramów

1 sztuka

130 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.

Krok 2

Lekko podsmaż na patelni.

Krok 3

Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.

Krok 5

Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.

Krok 6

Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.