Strogonow przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Strogonow

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

130 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.

Krok 2

Lekko podsmaż na patelni.

Krok 3

Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.

Krok 5

Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.

Krok 6

Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.