Składniki
50 gramów
1 sztuka
25 gramów
1 sztuka
130 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.
Krok 2
Lekko podsmaż na patelni.
Krok 3
Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.
Krok 5
Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.
Krok 6
Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Strogonow
Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.