Strogonow przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Strogonow

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

130 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.

Krok 2

Lekko podsmaż na patelni.

Krok 3

Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.

Krok 5

Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.

Krok 6

Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
37 osób ogląda przepis:
Kopiec kreta na blachę
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.