Strogonow przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Strogonow

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

130 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.

Krok 2

Lekko podsmaż na patelni.

Krok 3

Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.

Krok 5

Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.

Krok 6

Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strogonow - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.