Składniki
700 gramów
40 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
50 mililitrów
50 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, wytnij błonki i żyłki, a następnie osusz.
Krok 2
Oregano, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i czosnek połącz z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Mięso nakryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut.
Krok 3
Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron, podlej białym winem i szklanką wody, dodaj liść laurowy. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut. Ser gorgonzola zetrzyj na tarce.
Krok 4
Po upływie tego czasu mięso odłóż na bok, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę domową pieczeniową Knorr i starty ser. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dodaj zasmażkę Knorr i śmietanę, gotuj chwilę, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krok 5
Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej