Sałatka nicejska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka nicejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

450 gramów

3 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

16 sztuk

6 plastrów

8 szczypt

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu wymieszaj majonez Hellmann's, 2 łyżki oliwy, ocet oraz przyprawę Knorr. Połowę majonezu połącz z kawałkami tuńczyka i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę. Pozostały majonez pozostaw i użyj jako dressing.

Krok 2

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż ok 5 minut tuńczyka, a następnie odłóż na bok.

Krok 3

Na dużym półmisku ułóż sałatę, cebulę, pomidorki, fasolkę oraz kawałki ryby. Na koniec dodaj jajka, oliwki, anchois oraz liście bazylii. Gotową sałatkę polej pozostałym majonezowym dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 26.03.2020

    TAK Jeśli lubisz słony smak, a nie przepadasz za anchois możesz dodać zamiennie odcedzone kapary (w równych proporcjach).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka nicejskaSałatka nicejska

Sałatka nicejska to kulinarna klasyka, wywodząca się z południowofrancuskiej kuchni. W jej skład wchodzą jednak produkty znane i łatwo dostępne w innych częściach świata. Przygotowuje się ją szybko, a do tego jest smaczna i kolorowa. Z tego właśnie powodu zdobyła popularność – również w Polsce. Podstawą sałatki nicejskiej jest chrupiąca sałata rzymska (może być w wersji mini, zwiększ jednak wtedy odpowiednio jej ilość), tuńczyk, jajka oraz fasolka szparagowa. Łączy się je z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami: oliwkami oraz anchois. Te ostatnie wybierz dowolne: z zalewy lub puszki. Smak całości zrównoważysz słodyczą czerwonej cebuli oraz pomidorów malinowych. Do przyrządzenia sałatki nicejskiej dobrze użyć świeżego filetu z tuńczyka, ale świetnie będzie nadawać się także ryba z puszki. Zamarynuj ją na godzinę przed zrobieniem sałatki. Wszystkie składniki ułóż razem na półmisku i polej sosem majonezowym z octem winnym. Danie podawaj z grzankami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Smacznego.