Sałatka nicejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

450 gramów

3 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

16 sztuk

6 plastrów

8 szczypt

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu wymieszaj majonez Hellmann's, 2 łyżki oliwy, ocet oraz przyprawę Knorr. Połowę majonezu połącz z kawałkami tuńczyka i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę. Pozostały majonez pozostaw i użyj jako dressing.

Krok 2

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż ok 5 minut tuńczyka, a następnie odłóż na bok.

Krok 3

Na dużym półmisku ułóż sałatę, cebulę, pomidorki, fasolkę oraz kawałki ryby. Na koniec dodaj jajka, oliwki, anchois oraz liście bazylii. Gotową sałatkę polej pozostałym majonezowym dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 26.03.2020

    TAK Jeśli lubisz słony smak, a nie przepadasz za anchois możesz dodać zamiennie odcedzone kapary (w równych proporcjach).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka nicejskaSałatka nicejska

Sałatka nicejska to kulinarna klasyka, wywodząca się z południowofrancuskiej kuchni. W jej skład wchodzą jednak produkty znane i łatwo dostępne w innych częściach świata. Przygotowuje się ją szybko, a do tego jest smaczna i kolorowa. Z tego właśnie powodu zdobyła popularność – również w Polsce. Podstawą sałatki nicejskiej jest chrupiąca sałata rzymska (może być w wersji mini, zwiększ jednak wtedy odpowiednio jej ilość), tuńczyk, jajka oraz fasolka szparagowa. Łączy się je z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami: oliwkami oraz anchois. Te ostatnie wybierz dowolne: z zalewy lub puszki. Smak całości zrównoważysz słodyczą czerwonej cebuli oraz pomidorów malinowych. Do przyrządzenia sałatki nicejskiej dobrze użyć świeżego filetu z tuńczyka, ale świetnie będzie nadawać się także ryba z puszki. Zamarynuj ją na godzinę przed zrobieniem sałatki. Wszystkie składniki ułóż razem na półmisku i polej sosem majonezowym z octem winnym. Danie podawaj z grzankami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Smacznego.