
Składniki
1 sztuka
450 gramów
3 łyżki
4 sztuki
8 sztuk
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
16 sztuk
6 plastrów
8 szczypt
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu wymieszaj majonez Hellmann's, 2 łyżki oliwy, ocet oraz przyprawę Knorr. Połowę majonezu połącz z kawałkami tuńczyka i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę. Pozostały majonez pozostaw i użyj jako dressing.
Krok 2
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż ok 5 minut tuńczyka, a następnie odłóż na bok.
Krok 3
Na dużym półmisku ułóż sałatę, cebulę, pomidorki, fasolkę oraz kawałki ryby. Na koniec dodaj jajka, oliwki, anchois oraz liście bazylii. Gotową sałatkę polej pozostałym majonezowym dressingiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to kulinarna klasyka, wywodząca się z południowofrancuskiej kuchni. W jej skład wchodzą jednak produkty znane i łatwo dostępne w innych częściach świata. Przygotowuje się ją szybko, a do tego jest smaczna i kolorowa. Z tego właśnie powodu zdobyła popularność – również w Polsce. Podstawą sałatki nicejskiej jest chrupiąca sałata rzymska (może być w wersji mini, zwiększ jednak wtedy odpowiednio jej ilość), tuńczyk, jajka oraz fasolka szparagowa. Łączy się je z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami: oliwkami oraz anchois. Te ostatnie wybierz dowolne: z zalewy lub puszki. Smak całości zrównoważysz słodyczą czerwonej cebuli oraz pomidorów malinowych. Do przyrządzenia sałatki nicejskiej dobrze użyć świeżego filetu z tuńczyka, ale świetnie będzie nadawać się także ryba z puszki. Zamarynuj ją na godzinę przed zrobieniem sałatki. Wszystkie składniki ułóż razem na półmisku i polej sosem majonezowym z octem winnym. Danie podawaj z grzankami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Smacznego.