Grecka sałatka z makaronem
pełnoziarnistym
łatwe
776 osób zapisało

Składniki
200 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
0.5 pęczka
30 gramów
10 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw 4 łyżki wody z gotowania.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki, ogórki przekrój wzdłuż na cztery i pozbądź się pestek, a resztę pokrój w paski.
Krok 3
Czerwoną cebulę pokrój w półplastry, oliwki przekrój na pół, z natki pietruszki oberwij same listki.
Krok 4
Sos sałatkowy Zioła Ogrodowe Knorr wymieszaj z oliwą, octem i wodą z gotowania makaronu.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Podawaj z kawałkami sera feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka sałatka z makaronem
Ciężko znaleźć na świecie takie menu, w którym nie widniałaby jako jedna z pozycji w karcie. O czym mowa? O sałatce greckiej! Ten przysmak to niemal kulinarny symbol. Choć trudno zliczyć ilość przepisów i wariacji na jej temat, dziś proponujemy taką wersję: sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym. Do dzieła!
Dla kogo? Dla „sałatkożerców” lubiących odkrywać nowe połączenia składników i smaków. Dla tych, którzy uwielbiają „grać w zielone” - miłośnicy warzyw łączcie się!
Na jaką okazję? Sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym to świetna propozycja na lunch np. do pracy. Łatwo spakujesz ją na wynos, a po zjedzeniu na długo zapewni ci uczucie sytości.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowaną sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek – schrup to!
Czy wiesz, że? Feta to ser otrzymywany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Prawdziwy skarb Grecji! Co więcej, to najpopularniejszy, a zarazem najczęściej podrabiany grecki ser. Od 2002 roku nazwa „feta” jest zastrzeżona tylko dla serów pochodzących właśnie z krainy olimpijskich bogów.