Grecka sałatka z makaronem
pełnoziarnistym
łatwe
666 osób zapisało
Składniki
200 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
0.5 pęczka
30 gramów
10 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw 4 łyżki wody z gotowania.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki, ogórki przekrój wzdłuż na cztery i pozbądź się pestek, a resztę pokrój w paski.
Krok 3
Czerwoną cebulę pokrój w półplastry, oliwki przekrój na pół, z natki pietruszki oberwij same listki.
Krok 4
Sos sałatkowy Zioła Ogrodowe Knorr wymieszaj z oliwą, octem i wodą z gotowania makaronu.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Podawaj z kawałkami sera feta.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Grecka sałatka z makaronem
Ciężko znaleźć na świecie takie menu, w którym nie widniałaby jako jedna z pozycji w karcie. O czym mowa? O sałatce greckiej! Ten przysmak to niemal kulinarny symbol. Choć trudno zliczyć ilość przepisów i wariacji na jej temat, dziś proponujemy taką wersję: sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym. Do dzieła!
Dla kogo? Dla „sałatkożerców” lubiących odkrywać nowe połączenia składników i smaków. Dla tych, którzy uwielbiają „grać w zielone” - miłośnicy warzyw łączcie się!
Na jaką okazję? Sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym to świetna propozycja na lunch np. do pracy. Łatwo spakujesz ją na wynos, a po zjedzeniu na długo zapewni ci uczucie sytości.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowaną sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek – schrup to!
Czy wiesz, że? Feta to ser otrzymywany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Prawdziwy skarb Grecji! Co więcej, to najpopularniejszy, a zarazem najczęściej podrabiany grecki ser. Od 2002 roku nazwa „feta” jest zastrzeżona tylko dla serów pochodzących właśnie z krainy olimpijskich bogów.