Grecka sałatka z makaronem
pełnoziarnistym
łatwe
775 osób zapisało

Składniki
200 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
0.5 pęczka
30 gramów
10 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw 4 łyżki wody z gotowania.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki, ogórki przekrój wzdłuż na cztery i pozbądź się pestek, a resztę pokrój w paski.
Krok 3
Czerwoną cebulę pokrój w półplastry, oliwki przekrój na pół, z natki pietruszki oberwij same listki.
Krok 4
Sos sałatkowy Zioła Ogrodowe Knorr wymieszaj z oliwą, octem i wodą z gotowania makaronu.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Podawaj z kawałkami sera feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka sałatka z makaronem
Ciężko znaleźć na świecie takie menu, w którym nie widniałaby jako jedna z pozycji w karcie. O czym mowa? O sałatce greckiej! Ten przysmak to niemal kulinarny symbol. Choć trudno zliczyć ilość przepisów i wariacji na jej temat, dziś proponujemy taką wersję: sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym. Do dzieła!
Dla kogo? Dla „sałatkożerców” lubiących odkrywać nowe połączenia składników i smaków. Dla tych, którzy uwielbiają „grać w zielone” - miłośnicy warzyw łączcie się!
Na jaką okazję? Sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym to świetna propozycja na lunch np. do pracy. Łatwo spakujesz ją na wynos, a po zjedzeniu na długo zapewni ci uczucie sytości.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowaną sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek – schrup to!
Czy wiesz, że? Feta to ser otrzymywany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Prawdziwy skarb Grecji! Co więcej, to najpopularniejszy, a zarazem najczęściej podrabiany grecki ser. Od 2002 roku nazwa „feta” jest zastrzeżona tylko dla serów pochodzących właśnie z krainy olimpijskich bogów.