Sałatka grecka z makaronem i serem feta: przepis | Przepisy.pl pixel

Grecka sałatka z makaronem

pełnoziarnistym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
21 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

0.5 pęczka

30 gramów

10 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw 4 łyżki wody z gotowania.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki, ogórki przekrój wzdłuż na cztery i pozbądź się pestek, a resztę pokrój w paski.

Krok 3

Czerwoną cebulę pokrój w półplastry, oliwki przekrój na pół, z natki pietruszki oberwij same listki.

Krok 4

Sos sałatkowy Zioła Ogrodowe Knorr wymieszaj z oliwą, octem i wodą z gotowania makaronu.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Podawaj z kawałkami sera feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka sałatka z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka sałatka z makaronem Grecka sałatka z makaronem

Ciężko znaleźć na świecie takie menu, w którym nie widniałaby jako jedna z pozycji w karcie. O czym mowa? O sałatce greckiej! Ten przysmak to niemal kulinarny symbol. Choć trudno zliczyć ilość przepisów i wariacji na jej temat, dziś proponujemy taką wersję: sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym. Do dzieła!

Dla kogo? Dla „sałatkożerców” lubiących odkrywać nowe połączenia składników i smaków. Dla tych, którzy uwielbiają „grać w zielone” - miłośnicy warzyw łączcie się!

Na jaką okazję? Sałatka grecka z makaronem pełnoziarnistym to świetna propozycja na lunch np. do pracy. Łatwo spakujesz ją na wynos, a po zjedzeniu na długo zapewni ci uczucie sytości.

Dla urozmaicenia: Tak przygotowaną sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek – schrup to!

Czy wiesz, że? Feta to ser otrzymywany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Prawdziwy skarb Grecji! Co więcej, to najpopularniejszy, a zarazem najczęściej podrabiany grecki ser. Od 2002 roku nazwa „feta” jest zastrzeżona tylko dla serów pochodzących właśnie z krainy olimpijskich bogów.