Sałatka makaronowa z pomidorami: przepis I Przepisy.pl pixel

Sałatka z makaronem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

882 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

300 gramów

2 sztuki

255 gramów

255 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

0.5 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta, odcedź i przelej oliwą. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Sałatka z makaronem i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, bazylię i szczypiorek, pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w plasterki, a ogórka w kosteczkę.

Sałatka z makaronem i pomidorami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz ocet winny, oliwę, sosy sałatkowe Knorr i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie pokrojone składniki. Sałatkę przełóż do miski i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Sałatka z makaronem i pomidorami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki makaronowej można dodać kiełbasę salami pokrojoną w kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makaronem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makaronem i pomidoramiSałatka z makaronem i pomidorami

Sałatki makaronowe są niezwykle popularne i uniwersalne. Można komponować je na bazie różnych kształtów makaronów i dobierać do nich ciekawe dodatki oraz wyraziste sosy – na bazie oleju bądź majonezu. Do przygotowania sałatki z drobnym makaronem przypominającym ryż, oprócz bazowego składnika, potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, czarne oliwki, ogórek oraz posiekany szczypiorek. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej oliwą z oliwek. Następnie przygotuj sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami, mieszając go z oliwą i octem winnym. Na koniec połącz pokrojone składniki oraz aromatyczny sos. Pamiętaj, by odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki, aby nabrała wyrazistości, a smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Proponowaną sałatkę makaronową możesz wzbogacić suszonymi pomidorami, kaparami lub salami. Będzie smaczna również z tuńczykiem z puszki. Serwuj ją solo albo ze świeżym pieczywem. Przyrządź ją przy najbliższej okazji!