
Składniki
2 opakowania
300 gramów
2 sztuki
255 gramów
255 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
0.5 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta, odcedź i przelej oliwą. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2
Posiekaj czosnek, bazylię i szczypiorek, pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w plasterki, a ogórka w kosteczkę.

Krok 3
W misce połącz ocet winny, oliwę, sosy sałatkowe Knorr i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie pokrojone składniki. Sałatkę przełóż do miski i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.


Dobra rada:
Do tej sałatki makaronowej można dodać kiełbasę salami pokrojoną w kostkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i pomidorami
Sałatki makaronowe są niezwykle popularne i uniwersalne. Można komponować je na bazie różnych kształtów makaronów i dobierać do nich ciekawe dodatki oraz wyraziste sosy – na bazie oleju bądź majonezu. Do przygotowania sałatki z drobnym makaronem przypominającym ryż, oprócz bazowego składnika, potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, czarne oliwki, ogórek oraz posiekany szczypiorek. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej oliwą z oliwek. Następnie przygotuj sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami, mieszając go z oliwą i octem winnym. Na koniec połącz pokrojone składniki oraz aromatyczny sos. Pamiętaj, by odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki, aby nabrała wyrazistości, a smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Proponowaną sałatkę makaronową możesz wzbogacić suszonymi pomidorami, kaparami lub salami. Będzie smaczna również z tuńczykiem z puszki. Serwuj ją solo albo ze świeżym pieczywem. Przyrządź ją przy najbliższej okazji!