
Składniki
2 opakowania
300 gramów
2 sztuki
255 gramów
255 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
0.5 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta, odcedź i przelej oliwą. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2
Posiekaj czosnek, bazylię i szczypiorek, pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w plasterki, a ogórka w kosteczkę.

Krok 3
W misce połącz ocet winny, oliwę, sosy sałatkowe Knorr i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie pokrojone składniki. Sałatkę przełóż do miski i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.


Dobra rada:
Do tej sałatki makaronowej można dodać kiełbasę salami pokrojoną w kostkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i pomidorami
Sałatki makaronowe są niezwykle popularne i uniwersalne. Można komponować je na bazie różnych kształtów makaronów i dobierać do nich ciekawe dodatki oraz wyraziste sosy – na bazie oleju bądź majonezu. Do przygotowania sałatki z drobnym makaronem przypominającym ryż, oprócz bazowego składnika, potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, czarne oliwki, ogórek oraz posiekany szczypiorek. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej oliwą z oliwek. Następnie przygotuj sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami, mieszając go z oliwą i octem winnym. Na koniec połącz pokrojone składniki oraz aromatyczny sos. Pamiętaj, by odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki, aby nabrała wyrazistości, a smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Proponowaną sałatkę makaronową możesz wzbogacić suszonymi pomidorami, kaparami lub salami. Będzie smaczna również z tuńczykiem z puszki. Serwuj ją solo albo ze świeżym pieczywem. Przyrządź ją przy najbliższej okazji!


































