
Składniki
2 opakowania
300 gramów
2 sztuki
255 gramów
255 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
0.5 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta, odcedź i przelej oliwą. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2
Posiekaj czosnek, bazylię i szczypiorek, pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w plasterki, a ogórka w kosteczkę.

Krok 3
W misce połącz ocet winny, oliwę, sosy sałatkowe Knorr i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie pokrojone składniki. Sałatkę przełóż do miski i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły.


Dobra rada:
Do tej sałatki makaronowej można dodać kiełbasę salami pokrojoną w kostkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i pomidorami
Sałatki makaronowe są niezwykle popularne i uniwersalne. Można komponować je na bazie różnych kształtów makaronów i dobierać do nich ciekawe dodatki oraz wyraziste sosy – na bazie oleju bądź majonezu. Do przygotowania sałatki z drobnym makaronem przypominającym ryż, oprócz bazowego składnika, potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, czarne oliwki, ogórek oraz posiekany szczypiorek. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej oliwą z oliwek. Następnie przygotuj sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami, mieszając go z oliwą i octem winnym. Na koniec połącz pokrojone składniki oraz aromatyczny sos. Pamiętaj, by odstawić sałatkę na jakiś czas do lodówki, aby nabrała wyrazistości, a smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Proponowaną sałatkę makaronową możesz wzbogacić suszonymi pomidorami, kaparami lub salami. Będzie smaczna również z tuńczykiem z puszki. Serwuj ją solo albo ze świeżym pieczywem. Przyrządź ją przy najbliższej okazji!


































