Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
2079 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

739 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

salsa:

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 3

Krok 4

Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 4

Krok 5

Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 6

Krok 7

Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    Na domową imprezę idealne. U mnie się sprawdziły, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.