Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
2081 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

salsa:

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 3

Krok 4

Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 4

Krok 5

Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 6

Krok 7

Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    Na domową imprezę idealne. U mnie się sprawdziły, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.