Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
łatwe
721 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
salsa:
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Krok 4
Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Krok 5
Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Krok 6
Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Krok 7
Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.