Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
łatwe
749 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
salsa:
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Krok 4
Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Krok 5
Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Krok 6
Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Krok 7
Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.



































