Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
20 gramów
8 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczak pokrój w kostkę. Przypraw Przyprawą do kurczaka Knorr. Dodaj kumin, sproszkowane ziarna kolendry oraz oliwę z oliwek. Posiekaj papryczkę, dodaj do kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.

Krok 2
Rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso.

Krok 3
Przygotuj sos guacamole. Awokado, pomidora oraz czerwoną cebulkę pokrój w drobną kostkę. Dodaj sos sałatkowy Knorr.

Krok 4
Do placka włóż mix sałat, czerwoną fasolkę, oliwki i mięso. Podawaj z sosem guacamole oraz śmietaną.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tacos - VIDEO
Tacos, faszerowane zapiekane papryki, nachos z dipem guacamole, tortilla z fasolą, chili con carne – kuchnia meksykańska oferuje wiele smacznych i oryginalnych przekąsek. Szczególną popularnością w Polsce cieszy się przepis na tacos, których podstawą jest tortilla zrobiona z mąki kukurydzianej. Wypełnia się ją mięsem z kurczaka w marynacie z papryczką jalapeno, mieszanką sałat, czerwoną fasolą i oliwkami. Tacos podaje się z kwaśną śmietaną i sosem guacamole (z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli). Sprawdź, jak zrobić tacos i przekonaj się, że meksykańskie rarytasy są na wyciągnięcie ręki.
Dla kogo? Jeśli lubisz pikantne, bogate w warzywa dania, które można szybko przyrządzić, koniecznie przygotuj tacos według naszego przepisu! Znajdziesz w nich soczystego kurczaka, całe mnóstwo wielobarwnych warzyw oraz wyśmienite awokado.
Na jaką okazję? Tak przyrządzone danie można serwować na imprezach, podczas których nie sadza się gości za stołem, a coś smacznego przygotowuje się tak, by wygodnie można było zjeść na stojąco. Tacos – oto oryginalny przepis na fiestę w stylu meksykańskim!
Czy wiesz, że? Jak zrobić tacos, by potrawa była jak najbardziej zbliżona do pierwotnych receptur prosto z Meksyku? Czym różni się od równie słynnego burrito? Użyj tortilli kukurydzianej, nie pszennej – jest dużo bardziej chrupiąca. Gdy w kuchni poczujesz się pewnie i będziesz mieć trochę wolnego czasu, możesz przygotować tortillę do tacos samodzielnie od podstaw.
Dla urozmaicenia: Przepis na tacos możesz potraktować jako sposób na pełny posiłek, podając je np. z ryżem doprawionym szafranem lub papryką albo z pieczonymi ziemniaczkami. W takiej formie tacos sprawdzi się świetnie nawet w porze obiadu.


































