Birria tacos – przepis na tacosy z wołowiną
Sekretem wywodzącej się z Meksyku potrawy birria tacos jest długie gotowanie mięsa, które podczas tego procesu nabiera niezwykłego aromatu i głębokiego smaku. W kuchni meksykańskiej dominują ostre przyprawy, kolorowe warzywa, placki kukurydziane i mięso. To właśnie różnorodność i intensywne smaki rozsławiły te dania na cały świat. Jak zrobić dobrze przyprawione, zanurzane w gorącym sosie tacosy? Oto sprawdzony przepis!
W jaki sposób robi się birria tacos?
Dawniej ta potrawa serwowana była w formie gulaszu z koziego mięsa, duszonego w marynacie z mieszanki przypraw i suszonych papryk. Z czasem sposób jej podania uległ znacznej zmianie. Teraz ten aromatyczny gulasz tworzy farsz do placków tortilli. Zamiast mięsa koziego używa się wołowego, najczęściej karkówki, łopatki lub mostku. Po ugotowaniu w korzennym bulionie mięso jest szarpane i zawijane w tortillę. Następnie składa się placki wypełnione mięsem na pół i macza w tłustym wywarze, co nadaje im charakterystycznego koloru oraz chrupkości. Ostatnim krokiem jest podsmażenie tacosów na patelni.
Birria tacos – przepis
Jeśli chcecie zrobić tę niezwykłą potrawę według oryginalnej receptury, warto zaopatrzyć się w 3 suszone papryki guajillo i 2 papryki ancho. Reszta składników, czyli 2 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki cynamonu, 2 liście laurowe i ½ łyżeczki czarnego pieprzu, z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Przygotujcie także 1 kg mięsa wołowego, ok. 1,5 l bulionu lub wody i 2 łyżki octu jabłkowego do smaku. Meksykańskie papryki można zastąpić tymi dostępnymi w każdym sklepie, pod warunkiem że będą suszone. Dodatkowo będą potrzebne jeszcze kukurydziane tortille oraz posiekana cebula i starty ser, najlepiej mozzarella lub cheddar.
Sposób przygotowania birria tacos
Usuńcie nasiona z suszonych papryk, zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 15 minut, żeby zmiękły. Następnie zblendujcie je z pomidorami, cebulą, czosnkiem, octem i przyprawami. Powinna powstać gęsta, aromatyczna pasta. Pokrójcie mięso na duże kawałki i obsmażcie na gorącym tłuszczu. Umieśćcie je w dużym garnku, zalejcie sosem paprykowym oraz bulionem i dodajcie liść laurowy. Gotujcie pod przykryciem przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać. Wyjmijcie je i rozdrobnijcie widelcem, a sos przecedźcie. Zanurzajcie w nim każdą tortillę i kładźcie na rozgrzaną patelnię. Na jednej połowie ułóżcie mięso, posypcie serem, złóżcie na pół i smażcie po kilka minut z obu stron.
Birria tacos – propozycje podania
To danie jest tak kompletne, że nie potrzebuje więcej dodatków. Możecie jedynie postawić obok miseczkę z sosem, żeby maczać w nim tacosy. Przepis na birria tacos jest dość elastyczny – bez problemu możecie dokonywać modyfikacji, dzięki którym dostosujecie tę potrawę do własnych upodobań. Zamiast wołowiny użyjcie wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Farsz możecie wykorzystać także do zrobienia quesadillas. Zmielone mięso posłuży do zrobienia burrito z mięsem mielonym. Birria tacos niezależnie od tego, czy według klasycznego przepisu, czy też ulepszonego według waszego gustu, świetnie także smakuje z grilla.
Tortilla – co można z niej zrobić?
Te pszenne placki całkowicie zrewolucjonizowały kuchnię na całym świecie. Zwijana, składana, pieczona lub bez pieczenia, coraz częściej króluje na stołach jako przystawka. Tortilla z wędzonym kurczakiem to sposób na szybką przekąskę, którą zrobicie zaledwie w 15 minut. Tortilla ze szpinakiem, z kiełbasą chorizo i papryczką chili to propozycja dla miłośników pikantnej kuchni. Nie macie zbyt wiele czasu, ale macie ochotę na pyszny obiad? Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla rozwiążą ten problem. Na ciepło, czy na zimno tortilla zawsze smakuje wyśmienicie, dlatego zdecydowanie warto mieć ją pod ręką!
Komentarze (0)