Mięso do tacos – jakie będzie najlepsze?
Jak przygotować pyszną przekąskę tacos? Jakie mięso do tacos wybrać, żeby danie smakowało jak rodem z kuchni meksykańskiej? Poznajcie nasze inspiracje na mięso do tacos i sprawdźcie, jak idealnie przygotować tę potrawę.
Jakie mięso do tacos wybrać?
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej przygotowywane tradycyjnie z wieprzowym lub wołowym mięsem mielonym. Czasami tacos podaje się też z mięsem drobiowym, a rodzaj wybranego mięsa zawsze zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji.
W Meksyku tacos zwykle powstaje z mięsa wołowego, pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw, ukrytych w chrupiącej tortilli. Tacos z sosami najlepiej przyrządzić z wołowiny lub wieprzowiny o mniejszej ilości tłuszczu. Jako mięso do tacos świetnie sprawdzi się szynka lub łopatka, raczej nie praktykuje się przyrządzania tego dania z mięsem z karkówki, bo jest za tłuste. Karkówka może być wykorzystana ewentualnie jako dodatek, a głównym składnikiem tacos powinno być chudsze mięso.
Mięso do tacos – jak przygotować?
Sposób doprawienia mięsa mielonego do tacos jest równie ważny co jego rodzaj. Mięso musi być mocno przyprawione czosnkiem, słodką papryką i kuminem. Nie należy też zapominać o pieprzu, fani ostrzejszych smaków mogą użyć niewielkiej ilości chili. Świeże mięso mielone do tacos najlepiej podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Ważna jest też kolejność smażenia składników. Najpierw podsmaża się czosnek, cebulę i chili, następnie wrzuca mięso i po lekkim zrumienieniu dodaje paprykę i pozostałe składniki. Tak przygotowane tacos można serwować na kolację lub jako typową meksykańską przekąskę na imprezie.
Komentarze (0)