Meksykańskie przekąski

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Tortilla z paprykowym nadzieniem

114

łatwe

45 min.
Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formi...
Enchiladas z kurczakiem

36

łatwe

60 min.
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest ku...
Quesadillas czyli meksykański przysmak

52

łatwe

15 min.
Quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser...
Meksykańskie nachos z chilli con carne

44

łatwe

30 min.
Impreza z przyjaciółmi? Koniecznie przygotuj wyjątkową przekąskę na wieczór! Nachos z chilli con...
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

30

łatwe

30 min.
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zi...
Nachos

11

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę, sięgnij po przepis n...
Quesadillas z grillowanymi warzywami z dipem z niebieskiego sera

21

łatwe

15 min.
Pyszne quesadillas z warzywami i serowym dipem posmakują nie tylko miłośnikom kuchni meksykańskie...
Opiekana  kukurydza

12

łatwe

10 min.
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeś...
Ogniste frytki

25

łatwe

45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Sałatka z grillowanym serem halloumi

15

łatwe

25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Szpinak na ostro

6

łatwe

30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem

4

łatwe

45 min.
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem to proste w przygotowaniu i smaczne danie. Pszenne albo kuk...
Owoce pod pierzynką

15

łatwe

25 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych...
Serowe pulpeciki

(-)

łatwe

45 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie przekąskiMeksykańskie przekąski

Urządzasz przyjęcie i planujesz przyrządzić coś do jedzenia? Postaw na meksykańskie przekąski. Zorganizuj spotkanie z menu tematycznym lub zdecyduj się na którąś z poniższych propozycji. Meksykańskie przekąski podczas imprez cieszą się dużym powodzeniem. Najczęściej sięga się po nachos. Są to niewielkie, chrupiące kawałki tortilli posypane serem, które podaje się z dodatkami różnego typu. Nachosy warto przygotować również samodzielnie. Wystarczy w piekarniku zapiec tortillę i pokryć ją kawałkami sera. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Nachosy dobrze pasują również do chili con carne. Tę popularną potrawę zrobisz z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, czosnku, a także papryczki chili. Wyrazistego charakteru nada daniu kmin rzymski oraz pieprz. Gdy chili con carne będzie już gotowe, polej nim nachosy ułożone w półmisku, zaś wierzch posyp serem. Jako dip do nachosów podawaj również guacamole – meksykański sos na bazie awokado. Do rozgniecionego miąższu awokado dodaj trochę soku z limonki, a także opcjonalnie pomidory, paprykę, cebulę, chili, kolendrę oraz przyprawy. Na koniec podawaj je w osobnej miseczce. Guacamole serwuj również z pieczonymi w piekarniku frytkami. Zwolennikom ostrych smaków do gustu przypadnie ponadto sos ognisty z chili, sokiem pomarańczowym i przyprawami. Meksykanie specjalizują się również w daniach z tortillą w roli głównej. Do wyboru masz m.in. rozmaite enchiladas, oraz quesadillas. Te pierwsze to zwinięte w rulon placki kukurydziane wypełnione nadzieniem, te drugie z kolei to „kanapki” z tortilli, z serem i mięsnym lub warzywnym farszem. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się bogactwem kolorów oraz wyrazistymi smakami. Łącz więc ze sobą różnobarwne warzywa, np. papryki, zioła, pomidory, nie zapominaj również o tak popularnej w tamtych rejonach czerwonej fasoli. Używając zaś ostrych dodatków oraz przypraw, zadbaj, by nie przesadzić z pikantnością potraw. Meksykańskie przekąski na Twoim stole będą nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim będą wspaniale smakować.