Przepisy na Meksykańskie przekąski | Przepisy.pl

Przepisy na Meksykańskie przekąski

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Tortilla z paprykowym nadzieniem
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formi...
Enchiladas z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest ku...
Quesadillas czyli meksykański przysmak
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Impreza z przyjaciółmi? Koniecznie przygotuj wyjątkową przekąskę na wieczór! Nachos z chilli con...
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zi...
Nachos
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę, sięgnij po przepis n...
Opiekana  kukurydza
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeś...
Ogniste frytki
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem to proste w przygotowaniu i smaczne danie. Pszenne albo kuk...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Fajita z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fajitas to danie, które obecne jest w kuchni Meksyku od prawie stu lat, lecz popularność zyskało...
Tacos z kaszą bulgur
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zgotujcie sobie niezły Meksyk! Kuchnia tej części świata słynie z wyrazistych produktów i niebywa...
Quesadilla z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Danie, które bije rekordy popularności w barach mle...
Guacamole z grillowanymi warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na...
Owoce pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych...
Serowe pulpeciki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie przekąskiMeksykańskie przekąski

Urządzasz przyjęcie i planujesz przyrządzić coś do jedzenia? Postaw na meksykańskie przekąski. Zorganizuj spotkanie z menu tematycznym lub zdecyduj się na którąś z poniższych propozycji. Meksykańskie przekąski podczas imprez cieszą się dużym powodzeniem. Najczęściej sięga się po nachos. Są to niewielkie, chrupiące kawałki tortilli posypane serem, które podaje się z dodatkami różnego typu. Nachosy warto przygotować również samodzielnie. Wystarczy w piekarniku zapiec tortillę i pokryć ją kawałkami sera. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Nachosy dobrze pasują również do chili con carne. Tę popularną potrawę zrobisz z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, czosnku, a także papryczki chili. Wyrazistego charakteru nada daniu kmin rzymski oraz pieprz. Gdy chili con carne będzie już gotowe, polej nim nachosy ułożone w półmisku, zaś wierzch posyp serem. Jako dip do nachosów podawaj również guacamole – meksykański sos na bazie awokado. Do rozgniecionego miąższu awokado dodaj trochę soku z limonki, a także opcjonalnie pomidory, paprykę, cebulę, chili, kolendrę oraz przyprawy. Na koniec podawaj je w osobnej miseczce. Guacamole serwuj również z pieczonymi w piekarniku frytkami. Zwolennikom ostrych smaków do gustu przypadnie ponadto sos ognisty z chili, sokiem pomarańczowym i przyprawami. Meksykanie specjalizują się również w daniach z tortillą w roli głównej. Do wyboru masz m.in. rozmaite enchiladas, oraz quesadillas. Te pierwsze to zwinięte w rulon placki kukurydziane wypełnione nadzieniem, te drugie z kolei to „kanapki” z tortilli, z serem i mięsnym lub warzywnym farszem. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się bogactwem kolorów oraz wyrazistymi smakami. Łącz więc ze sobą różnobarwne warzywa, np. papryki, zioła, pomidory, nie zapominaj również o tak popularnej w tamtych rejonach czerwonej fasoli. Używając zaś ostrych dodatków oraz przypraw, zadbaj, by nie przesadzić z pikantnością potraw. Meksykańskie przekąski na Twoim stole będą nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim będą wspaniale smakować.