Przepisy na Meksykańskie przekąski
26 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Meksykańskie przekąski
Urządzasz przyjęcie i planujesz przyrządzić coś do jedzenia? Postaw na meksykańskie przekąski. Zorganizuj spotkanie z menu tematycznym lub zdecyduj się na którąś z poniższych propozycji. Meksykańskie przekąski podczas imprez cieszą się dużym powodzeniem. Najczęściej sięga się po nachos. Są to niewielkie, chrupiące kawałki tortilli posypane serem, które podaje się z dodatkami różnego typu. Nachosy warto przygotować również samodzielnie. Wystarczy w piekarniku zapiec tortillę i pokryć ją kawałkami sera. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Nachosy dobrze pasują również do chili con carne. Tę popularną potrawę zrobisz z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, czosnku, a także papryczki chili. Wyrazistego charakteru nada daniu kmin rzymski oraz pieprz. Gdy chili con carne będzie już gotowe, polej nim nachosy ułożone w półmisku, zaś wierzch posyp serem. Jako dip do nachosów podawaj również guacamole – meksykański sos na bazie awokado. Do rozgniecionego miąższu awokado dodaj trochę soku z limonki, a także opcjonalnie pomidory, paprykę, cebulę, chili, kolendrę oraz przyprawy. Na koniec podawaj je w osobnej miseczce. Guacamole serwuj również z pieczonymi w piekarniku frytkami. Zwolennikom ostrych smaków do gustu przypadnie ponadto sos ognisty z chili, sokiem pomarańczowym i przyprawami. Meksykanie specjalizują się również w daniach z tortillą w roli głównej. Do wyboru masz m.in. rozmaite enchiladas, oraz quesadillas. Te pierwsze to zwinięte w rulon placki kukurydziane wypełnione nadzieniem, te drugie z kolei to „kanapki” z tortilli, z serem i mięsnym lub warzywnym farszem. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się bogactwem kolorów oraz wyrazistymi smakami. Łącz więc ze sobą różnobarwne warzywa, np. papryki, zioła, pomidory, nie zapominaj również o tak popularnej w tamtych rejonach czerwonej fasoli. Używając zaś ostrych dodatków oraz przypraw, zadbaj, by nie przesadzić z pikantnością potraw. Meksykańskie przekąski na Twoim stole będą nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim będą wspaniale smakować.



