Przepisy na Meksykańskie przekąski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Meksykańskie przekąski

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Tortilla z paprykowym nadzieniem
ratingratingratingratingrating

166

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formi...
Enchiladas z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest ku...
Quesadillas czyli meksykański przysmak
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Impreza z przyjaciółmi? Koniecznie przygotuj wyjątkową przekąskę na wieczór! Nachos z chilli con...
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zi...
Nachos
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę, sięgnij po przepis n...
Opiekana  kukurydza
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeś...
Ogniste frytki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem to proste w przygotowaniu i smaczne danie. Pszenne albo kuk...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Quesadilla z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Danie, które bije rekordy popularności w barach mle...
Fajita z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fajitas to danie, które obecne jest w kuchni Meksyku od prawie stu lat, lecz popularność zyskało...
Tacos z kaszą bulgur
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zgotujcie sobie niezły Meksyk! Kuchnia tej części świata słynie z wyrazistych produktów i niebywa...
Guacamole z grillowanymi warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Guacamole to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Apetyczna pasta zdążyła już zrobić furorę na...
Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuchnia meksykańska to bardzo wdzięczny temat. Jest nie tylko różnorodna, ale daje też ogromne po...
Owoce pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych...
Serowe pulpeciki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie przekąskiMeksykańskie przekąski

Urządzasz przyjęcie i planujesz przyrządzić coś do jedzenia? Postaw na meksykańskie przekąski. Zorganizuj spotkanie z menu tematycznym lub zdecyduj się na którąś z poniższych propozycji. Meksykańskie przekąski podczas imprez cieszą się dużym powodzeniem. Najczęściej sięga się po nachos. Są to niewielkie, chrupiące kawałki tortilli posypane serem, które podaje się z dodatkami różnego typu. Nachosy warto przygotować również samodzielnie. Wystarczy w piekarniku zapiec tortillę i pokryć ją kawałkami sera. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Nachosy dobrze pasują również do chili con carne. Tę popularną potrawę zrobisz z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, czosnku, a także papryczki chili. Wyrazistego charakteru nada daniu kmin rzymski oraz pieprz. Gdy chili con carne będzie już gotowe, polej nim nachosy ułożone w półmisku, zaś wierzch posyp serem. Jako dip do nachosów podawaj również guacamole – meksykański sos na bazie awokado. Do rozgniecionego miąższu awokado dodaj trochę soku z limonki, a także opcjonalnie pomidory, paprykę, cebulę, chili, kolendrę oraz przyprawy. Na koniec podawaj je w osobnej miseczce. Guacamole serwuj również z pieczonymi w piekarniku frytkami. Zwolennikom ostrych smaków do gustu przypadnie ponadto sos ognisty z chili, sokiem pomarańczowym i przyprawami. Meksykanie specjalizują się również w daniach z tortillą w roli głównej. Do wyboru masz m.in. rozmaite enchiladas, oraz quesadillas. Te pierwsze to zwinięte w rulon placki kukurydziane wypełnione nadzieniem, te drugie z kolei to „kanapki” z tortilli, z serem i mięsnym lub warzywnym farszem. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się bogactwem kolorów oraz wyrazistymi smakami. Łącz więc ze sobą różnobarwne warzywa, np. papryki, zioła, pomidory, nie zapominaj również o tak popularnej w tamtych rejonach czerwonej fasoli. Używając zaś ostrych dodatków oraz przypraw, zadbaj, by nie przesadzić z pikantnością potraw. Meksykańskie przekąski na Twoim stole będą nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim będą wspaniale smakować.