Szpinak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Świeży umyj i osusz.

Szpinak na ostro  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż cebulę, dodaj szpinak i całość zalej rozmieszanym w śmietanie sosem Knorr. Zagotuj.

Szpinak na ostro  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Zapiekaj posypane serem w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut. Podawaj z chipsami taco. Tak przygotowany szpinak to idealna przekąska lub dodatek do mięs.

Szpinak na ostro  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Robert Grzesiński

    Robert Grzesiński , 20.07.2016

    dużo kalorii? wygląda że mało...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak na ostro Szpinak na ostro

Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała popularność na całym świecie. Będzie ona jeszcze smaczniejsza, jeśli samodzielnie przyrządzisz pikantny dip według tego przepisu. Użyj świeżych liści lub mrożonego, rozdrobnionego szpinaku. Przygotowanie dipu rozpocznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej w garnku na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj szpinak oraz wymieszany z kwaśną śmietaną błyskawiczny sos czosnkowo-serowy w proszku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość odpowiednio zgęstniała. Do przyprawienia wykorzystaj gałkę muszkatołową oraz pieprz kajeński. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż powstanie gładka jednolita masa. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp obficie startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Podawaj na ciepło z nachosami. Szpinak na ostro będzie także idealnym dodatkiem do dań mięsnych, np. grillowanych skrzydełek z kurczaka. Naszymi przepisami udowadniamy, że smaczne gotowanie może być proste.