Szpinak na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Świeży umyj i osusz.

Szpinak na ostro  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż cebulę, dodaj szpinak i całość zalej rozmieszanym w śmietanie sosem Knorr. Zagotuj.

Szpinak na ostro  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Zapiekaj posypane serem w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut. Podawaj z chipsami taco. Tak przygotowany szpinak to idealna przekąska lub dodatek do mięs.

Szpinak na ostro  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Robert Grzesiński

    Robert Grzesiński , 20.07.2016

    dużo kalorii? wygląda że mało...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak na ostro  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak na ostro Szpinak na ostro

Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała popularność na całym świecie. Będzie ona jeszcze smaczniejsza, jeśli samodzielnie przyrządzisz pikantny dip według tego przepisu. Użyj świeżych liści lub mrożonego, rozdrobnionego szpinaku. Przygotowanie dipu rozpocznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej w garnku na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj szpinak oraz wymieszany z kwaśną śmietaną błyskawiczny sos czosnkowo-serowy w proszku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość odpowiednio zgęstniała. Do przyprawienia wykorzystaj gałkę muszkatołową oraz pieprz kajeński. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż powstanie gładka jednolita masa. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp obficie startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Podawaj na ciepło z nachosami. Szpinak na ostro będzie także idealnym dodatkiem do dań mięsnych, np. grillowanych skrzydełek z kurczaka. Naszymi przepisami udowadniamy, że smaczne gotowanie może być proste.