Ogniste frytki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

426 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, pokrój w słupki jak na frytki i rozłóż płasko w naczyniu do pieczenia.

Ogniste frytki  - Krok 1

Krok 2

Skrop ziemniaki olejem i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Frytki piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut.

Ogniste frytki  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie w misce połącz bardzo drobno posiekane chili z Ketchupem Hellmann’s Extra Hot i sokiem pomarańczowym. Dodaj dip z opakowania Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Upieczone i chrupiące frytki podawaj z sosem.

Ogniste frytki  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogniste frytki Ogniste frytki

Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym dipem. Zanim go jednak zrobisz, starannie przygotuj ziemniaki. Smaczne będą takie, na których pozostawisz skórkę. Umyj je dokładnie i pokrój w słupki, następnie rozłóż płasko na dnie naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane należy skropić olejem, posypać sugerowaną w przepisie przyprawą, która nada im intensywny ziołowy posmak, a następnie zapiec w piekarniku. W czasie, w którym ziemniaki będą się piekły, przygotuj wspominany już dip. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste, a finalny efekt satysfakcjonujący: wymieszaj drobno posiekaną papryczkę chili z bardzo pikantnym ketchupem i niewielką ilością soku pomarańczowego, który wyważy ostrość. Gotowy dip podawaj w osobnej miseczce i maczaj w nim frytki. Do dania z tego przepisu świetnie pasować będą różnego rodzaju sałatki – dobrym wyborem będzie klasyczna grecka. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne frytki i podziel się swoją opinią o nim.