Ogniste frytki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ogniste frytki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

541 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, pokrój w słupki jak na frytki i rozłóż płasko w naczyniu do pieczenia.

Ogniste frytki  - Krok 1

Krok 2

Skrop ziemniaki olejem i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Frytki piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut.

Ogniste frytki  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie w misce połącz bardzo drobno posiekane chili z Ketchupem Hellmann’s Extra Hot i sokiem pomarańczowym. Dodaj dip z opakowania Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Upieczone i chrupiące frytki podawaj z sosem.

Ogniste frytki  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogniste frytki Ogniste frytki

Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym dipem. Zanim go jednak zrobisz, starannie przygotuj ziemniaki. Smaczne będą takie, na których pozostawisz skórkę. Umyj je dokładnie i pokrój w słupki, następnie rozłóż płasko na dnie naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane należy skropić olejem, posypać sugerowaną w przepisie przyprawą, która nada im intensywny ziołowy posmak, a następnie zapiec w piekarniku. W czasie, w którym ziemniaki będą się piekły, przygotuj wspominany już dip. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste, a finalny efekt satysfakcjonujący: wymieszaj drobno posiekaną papryczkę chili z bardzo pikantnym ketchupem i niewielką ilością soku pomarańczowego, który wyważy ostrość. Gotowy dip podawaj w osobnej miseczce i maczaj w nim frytki. Do dania z tego przepisu świetnie pasować będą różnego rodzaju sałatki – dobrym wyborem będzie klasyczna grecka. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne frytki i podziel się swoją opinią o nim.