Ogniste frytki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogniste frytki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
686 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, pokrój w słupki jak na frytki i rozłóż płasko w naczyniu do pieczenia.

Ogniste frytki  - Krok 1

Krok 2

Skrop ziemniaki olejem i posyp przyprawą z opakowania Knorr. Frytki piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut.

Ogniste frytki  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie w misce połącz bardzo drobno posiekane chili z Ketchupem Hellmann's i sokiem pomarańczowym, dokładnie wymieszaj. Upieczone i chrupiące frytki podawaj z sosem.

Ogniste frytki  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Na pikantne frytki też czasami nachodzi mnie ochota, dlatego posiadanie w kuchni zapasu pieprzu kajeńskiego i/lub chili - to myśl złota. Frytki przed pieczeniem opruszę mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i chili, potem jeszcze wyczaruję sos, który przekąskę frytkową mi umili. Dla odmiany stworzę go z passaty pomidorowej oraz z kawałków ananasa i mam pyszne danie - pierwsza klasa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Oj takie frytki ogniste, są świetną przekąską zaiste. Na wszelkie imprezy czy też biesiadę, pobudzić kubki smakowe dadzą radę! ;D Lubię dorzucić w sos coś zielonego, na przykład koperku siekanego!!! Smacznego na MAXa ostrego!!!! :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 12.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki będę kroiła, jak dziecko się cieszyła! Skropię ziemniaki oliwą, Fixem Knorr, oregano, bazylią, pietruszką, czosnkiem przyprawię - tym daniem wszystkim radość sprawię! Frytki będą się zapiekały, a mój nastrój będzie wręcz doskonały! Pieprz cayenne z ketchupem i sokiem z cytryny połączę - już wiem, że wkrótce eksperymenty kuchenne skończę! Wymieszam dokładnie, spróbuję, jestem pewna, że mi zasmakuje! Chrupiące frytki z sosem będę podawała i w świat pyszności wkraczała! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogniste frytki Ogniste frytki

Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym dipem. Zanim go jednak zrobisz, starannie przygotuj ziemniaki. Smaczne będą takie, na których pozostawisz skórkę. Umyj je dokładnie i pokrój w słupki, następnie rozłóż płasko na dnie naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane należy skropić olejem, posypać sugerowaną w przepisie przyprawą, która nada im intensywny ziołowy posmak, a następnie zapiec w piekarniku. W czasie, w którym ziemniaki będą się piekły, przygotuj wspominany już dip. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste, a finalny efekt satysfakcjonujący: wymieszaj drobno posiekaną papryczkę chili z bardzo pikantnym ketchupem i niewielką ilością soku pomarańczowego, który wyważy ostrość. Gotowy dip podawaj w osobnej miseczce i maczaj w nim frytki. Do dania z tego przepisu świetnie pasować będą różnego rodzaju sałatki – dobrym wyborem będzie klasyczna grecka. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne frytki i podziel się swoją opinią o nim.