Ogniste frytki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogniste frytki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
685 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, pokrój w słupki jak na frytki i rozłóż płasko w naczyniu do pieczenia.

Ogniste frytki  - Krok 1

Krok 2

Skrop ziemniaki olejem i posyp przyprawą z opakowania Knorr. Frytki piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut.

Ogniste frytki  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie w misce połącz bardzo drobno posiekane chili z Ketchupem Hellmann's i sokiem pomarańczowym, dokładnie wymieszaj. Upieczone i chrupiące frytki podawaj z sosem.

Ogniste frytki  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Na pikantne frytki też czasami nachodzi mnie ochota, dlatego posiadanie w kuchni zapasu pieprzu kajeńskiego i/lub chili - to myśl złota. Frytki przed pieczeniem opruszę mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i chili, potem jeszcze wyczaruję sos, który przekąskę frytkową mi umili. Dla odmiany stworzę go z passaty pomidorowej oraz z kawałków ananasa i mam pyszne danie - pierwsza klasa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Oj takie frytki ogniste, są świetną przekąską zaiste. Na wszelkie imprezy czy też biesiadę, pobudzić kubki smakowe dadzą radę! ;D Lubię dorzucić w sos coś zielonego, na przykład koperku siekanego!!! Smacznego na MAXa ostrego!!!! :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 12.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki będę kroiła, jak dziecko się cieszyła! Skropię ziemniaki oliwą, Fixem Knorr, oregano, bazylią, pietruszką, czosnkiem przyprawię - tym daniem wszystkim radość sprawię! Frytki będą się zapiekały, a mój nastrój będzie wręcz doskonały! Pieprz cayenne z ketchupem i sokiem z cytryny połączę - już wiem, że wkrótce eksperymenty kuchenne skończę! Wymieszam dokładnie, spróbuję, jestem pewna, że mi zasmakuje! Chrupiące frytki z sosem będę podawała i w świat pyszności wkraczała! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogniste frytki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogniste frytki Ogniste frytki

Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym dipem. Zanim go jednak zrobisz, starannie przygotuj ziemniaki. Smaczne będą takie, na których pozostawisz skórkę. Umyj je dokładnie i pokrój w słupki, następnie rozłóż płasko na dnie naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane należy skropić olejem, posypać sugerowaną w przepisie przyprawą, która nada im intensywny ziołowy posmak, a następnie zapiec w piekarniku. W czasie, w którym ziemniaki będą się piekły, przygotuj wspominany już dip. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste, a finalny efekt satysfakcjonujący: wymieszaj drobno posiekaną papryczkę chili z bardzo pikantnym ketchupem i niewielką ilością soku pomarańczowego, który wyważy ostrość. Gotowy dip podawaj w osobnej miseczce i maczaj w nim frytki. Do dania z tego przepisu świetnie pasować będą różnego rodzaju sałatki – dobrym wyborem będzie klasyczna grecka. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne frytki i podziel się swoją opinią o nim.