
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wypłucz i osusz. Następnie usuń wszelkie zmiany na skórce jak plamki, zgrubienia czy przebarwienia oraz tzw. oczka (zawiązki pędów). Gdy będą już czyste i suche pokrój je na cząstki.

Krok 2
Łódeczki przełóż do miski, skrop oliwą, posyp przyprawą do ziemniaków Knorr i dobrze wymieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył każdą cząstkę. Piekarnik ustaw na 180°C. Tak przygotowane ziemniaki przesyp na blachę, równomiernie rozprowadź po jej powierzchni najlepiej skórką do dołu, a następnie włóż do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.

Krok 3
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, przygotuj sos. W misce połącz ketchup, majonez oraz tabasco. Potem dodaj sos czosnkowy Knorr, a całość dokładnie wymieszaj na gładki dip. Upieczone ziemniaki podawaj na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika i z przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej kuchni masz świeżą kolendrę, pokrój ją drobno i dodaj trochę do dipu, co znacznie wzmocni jego smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone łódeczki z ziemniaków
Przyjemnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze otulone aromatycznymi przyprawami smakują po prostu nieziemsko, zwłaszcza gdy są podane w towarzystwie wyrazistego sosu. Można się nimi delektować solo lub dodać do potrawy mięsnej np. grillowanej karkówki. Każdy pomysł na pewno świetnie się sprawdzi!
Dla kogo?
Dla wielbicieli pieczonych na chrupko warzyw. Pieczone łódeczki z ziemniaków w piekarniku posmakują zarówno dorosłym jak i młodszym fanom frytek, zwłaszcza gdy będą podane z sosem, majonezem lub pikantnym ketchupem.
Na jaką okazję?
Pyszne pieczone łódeczki z ziemniaków świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i szybka przekąska. Z powodzeniem można je również przygotować na domowe party ze znajomymi. Gwarantujemy, że znikną ze stołu w błyskawicznym tempie!
Czy wiesz, że?
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane tysiące lat temu. Do Europy dotarły dopiero pod koniec XVI wieku i szybko stały się niezwykle popularnym produktem spożywczym. Od wielu lat ziemniaki należą do grupy najważniejszych roślin uprawnych tuż po ryżu, kukurydzy i pszenicy.
Dla urozmaicenia:
Smak łódeczek z ziemniaków urozmaicisz jeszcze bardziej gdy do oliwy i przypraw dodasz trochę drobno tartego parmezanu, który w trakcie pieczenia sprawi, że skórka nabierze dodatkowej chrupkości. Jeśli masz ochotę na pikantne danie dopraw marynatę odrobiną ostrej mielonej papryki. Pieczone łódeczki z ziemniaków można przyrządzić na wiele sposobów! Smacznego!