
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wypłucz i osusz. Następnie usuń wszelkie zmiany na skórce jak plamki, zgrubienia czy przebarwienia oraz tzw. oczka (zawiązki pędów). Gdy będą już czyste i suche pokrój je na cząstki.

Krok 2
Łódeczki przełóż do miski, skrop oliwą, posyp przyprawą do ziemniaków Knorr i dobrze wymieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył każdą cząstkę. Piekarnik ustaw na 180°C. Tak przygotowane ziemniaki przesyp na blachę, równomiernie rozprowadź po jej powierzchni najlepiej skórką do dołu, a następnie włóż do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.

Krok 3
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, przygotuj sos. W misce połącz ketchup, majonez oraz tabasco. Potem dodaj sos czosnkowy Knorr, a całość dokładnie wymieszaj na gładki dip. Upieczone ziemniaki podawaj na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika i z przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej kuchni masz świeżą kolendrę, pokrój ją drobno i dodaj trochę do dipu, co znacznie wzmocni jego smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone łódeczki z ziemniaków
Przyjemnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze otulone aromatycznymi przyprawami smakują po prostu nieziemsko, zwłaszcza gdy są podane w towarzystwie wyrazistego sosu. Można się nimi delektować solo lub dodać do potrawy mięsnej np. grillowanej karkówki. Każdy pomysł na pewno świetnie się sprawdzi!
Dla kogo?
Dla wielbicieli pieczonych na chrupko warzyw. Pieczone łódeczki z ziemniaków w piekarniku posmakują zarówno dorosłym jak i młodszym fanom frytek, zwłaszcza gdy będą podane z sosem, majonezem lub pikantnym ketchupem.
Na jaką okazję?
Pyszne pieczone łódeczki z ziemniaków świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i szybka przekąska. Z powodzeniem można je również przygotować na domowe party ze znajomymi. Gwarantujemy, że znikną ze stołu w błyskawicznym tempie!
Czy wiesz, że?
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane tysiące lat temu. Do Europy dotarły dopiero pod koniec XVI wieku i szybko stały się niezwykle popularnym produktem spożywczym. Od wielu lat ziemniaki należą do grupy najważniejszych roślin uprawnych tuż po ryżu, kukurydzy i pszenicy.
Dla urozmaicenia:
Smak łódeczek z ziemniaków urozmaicisz jeszcze bardziej gdy do oliwy i przypraw dodasz trochę drobno tartego parmezanu, który w trakcie pieczenia sprawi, że skórka nabierze dodatkowej chrupkości. Jeśli masz ochotę na pikantne danie dopraw marynatę odrobiną ostrej mielonej papryki. Pieczone łódeczki z ziemniaków można przyrządzić na wiele sposobów! Smacznego!