Ziemniaki po hiszpańsku - przepis: pieczone | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po hiszpańsku

czyli frytki po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry grubości 2 cm.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Każdy plaster ponacinaj delikatnie czubkiem noża i skrop oliwą z oliwek. Następnie ziemniaki posyp przyprawami Knorr.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane plastry ziemniaków piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu skrop ziemniaki sokiem z cytryny.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

W miseczce połącz majonez, jogurt oraz sos czosnkowy Knorr i wymieszaj. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane talarki będą doskonałym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki po hiszpańskuZiemniaki po hiszpańsku

Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj talarki ziemniaczane na ostro po hiszpańsku. Grube, chrupiące plastry z rumianą skórką, doprawione aromatycznymi przyprawami, świetnie smakują także jako samodzielna przekąska, jeśli podasz je z gęstym sosem czosnkowym. Do zapiekania najlepsze będą tzw. ziemniaki sałatkowe, czyli twarde odmiany, które zawierają mało skrobi i nie kruszą się. Są to lordy i denary. Możesz wybierać też spośród gatunków ogólnoużytkowych, takich jak np. irga. Natnij lekko każdy talarek, żeby lepiej wchłonął smak dodatków, polej oliwą i przypraw specjalną mieszanką do ziemniaków oraz ostrą papryką. Upiecz na złocisty kolor i skrop sokiem z cytryny po wyjęciu z piekarnika. Na koniec przyrządź jeszcze tylko sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Talarki ziemniaczane po hiszpańsku serwuj na różne sposoby – do mięs oraz ryb zamiast klasycznych ziemniaków lub do dań grillowanych i surówek. Podane na ciepło z sosem staną się wyśmienitą przekąską. Spróbuj!