Ziemniaki po hiszpańsku - przepis: pieczone | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po hiszpańsku

czyli frytki po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry grubości 2 cm.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Każdy plaster ponacinaj delikatnie czubkiem noża i skrop oliwą z oliwek. Następnie ziemniaki posyp przyprawami Knorr.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane plastry ziemniaków piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu skrop ziemniaki sokiem z cytryny.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

W miseczce połącz majonez, jogurt oraz sos czosnkowy Knorr i wymieszaj. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem.

Ziemniaki po hiszpańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane talarki będą doskonałym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki po hiszpańskuZiemniaki po hiszpańsku

Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj talarki ziemniaczane na ostro po hiszpańsku. Grube, chrupiące plastry z rumianą skórką, doprawione aromatycznymi przyprawami, świetnie smakują także jako samodzielna przekąska, jeśli podasz je z gęstym sosem czosnkowym. Do zapiekania najlepsze będą tzw. ziemniaki sałatkowe, czyli twarde odmiany, które zawierają mało skrobi i nie kruszą się. Są to lordy i denary. Możesz wybierać też spośród gatunków ogólnoużytkowych, takich jak np. irga. Natnij lekko każdy talarek, żeby lepiej wchłonął smak dodatków, polej oliwą i przypraw specjalną mieszanką do ziemniaków oraz ostrą papryką. Upiecz na złocisty kolor i skrop sokiem z cytryny po wyjęciu z piekarnika. Na koniec przyrządź jeszcze tylko sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Talarki ziemniaczane po hiszpańsku serwuj na różne sposoby – do mięs oraz ryb zamiast klasycznych ziemniaków lub do dań grillowanych i surówek. Podane na ciepło z sosem staną się wyśmienitą przekąską. Spróbuj!