Ziemniaki po hiszpańsku
czyli frytki po hiszpańsku

- Krok 1Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry grubości 2 cm.
- Krok 2Każdy plaster ponacinaj delikatnie czubkiem noża i skrop oliwą z oliwek. Następnie ziemniaki posyp przyprawami Knorr.
- Krok 3Tak przygotowane plastry ziemniaków piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu skrop ziemniaki sokiem z cytryny.
- Krok 4W miseczce połącz majonez, jogurt oraz sos czosnkowy Knorr i wymieszaj. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem.

Tak przygotowane talarki będą doskonałym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań z grilla.

Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj talarki ziemniaczane na ostro po hiszpańsku. Grube, chrupiące plastry z rumianą skórką, doprawione aromatycznymi przyprawami, świetnie smakują także jako samodzielna przekąska, jeśli podasz je z gęstym sosem czosnkowym. Do zapiekania najlepsze będą tzw. ziemniaki sałatkowe, czyli twarde odmiany, które zawierają mało skrobi i nie kruszą się. Są to lordy i denary. Możesz wybierać też spośród gatunków ogólnoużytkowych, takich jak np. irga. Natnij lekko każdy talarek, żeby lepiej wchłonął smak dodatków, polej oliwą i przypraw specjalną mieszanką do ziemniaków oraz ostrą papryką. Upiecz na złocisty kolor i skrop sokiem z cytryny po wyjęciu z piekarnika. Na koniec przyrządź jeszcze tylko sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Talarki ziemniaczane po hiszpańsku serwuj na różne sposoby – do mięs oraz ryb zamiast klasycznych ziemniaków lub do dań grillowanych i surówek. Podane na ciepło z sosem staną się wyśmienitą przekąską. Spróbuj!