Farfalle w krainie serów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle w krainie serów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

10 sztuk

2 sztuki

150 mililitrów

1 opakowanie

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krok 3

W misce wymieszaj makaron, pokrojone w paski suszone pomidory, oba rodzaje serów oraz przygotowany Fix.

Krok 4

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 25 minut w temp. 180 st. C.

1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Kryspin

    Patrycja Kryspin , 24.03.2018

    Bardzo dobre mojemu rodzeństwu bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle w krainie serów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brukselka z makaronem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle w krainie serówFarfalle w krainie serów

Makaronowe zapiekanki to dania zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, które na dobre zagościły w polskiej kuchni. Włoski makaron farfalle doskonale pasuje do jarskiej zapiekanki serowej. Delikatny sos, jaki utworzy śmietana połączona z kilkoma gatunkami sera, przypadnie do gustu całej rodzinie. Spośród szerokiej gamy serów, jakie możesz kupić w sklepie, wybierz te nieco ostrzejsze w smaku. Idealny będzie ser cheddar i camembert, ale możesz je komponować według własnego uznania. Mocnym akcentem, wyróżniającym się na tle pozostałych składników, są tu suszone pomidory. Przełamują smak serów i nadają zapiekance nieco kolorytu. Jeśli chcesz, zapiekankę możesz podać polaną sosem, na przykład z nutką czosnku. To idealna propozycja nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację. Farfalle zapieczone w naczyniu żaroodpornym, po pokrojeniu będą przypominać serową lasagne.