Dla zdrowia!

Gorgonzola dba o reputację i chce zdementować wszystkie pomówienia. Wcale nie jest ciężkostrawna i, co ważne, nie zawiera w sobie laktozy! Jak to możliwe? Proces podwójnej fermentacji sprawia, że może być bezpieczna dla osób, które nie tolerują tego składnika. Połączona z sałatką ze świeżych warzyw z powodzeniem może wystąpić w charakterze obiadowego dania. A cholesterol? We włoskim serze jest go mniej niż w kawałku cielęciny albo udku z kurczaka! Zastanawiacie się, co ona właściwie w sobie ma? Co sprawia, że jest tak mile widziana na talerzach? Jej mocną stroną jest obecność witamin z grupy B, które czuwają nad prawidłowym działaniem układu odpornościowego i nerwowego. Można trafić w niej także na witaminę A, co sprawia, że gorgonzola jest nie tylko produktem wykwintnym, ale i wartościowym dla naszego zdrowia! Czy przygotowując wyszukaną kolację z jej udziałem, myśleliście o tym, że nie tylko podniebienia będą zachwycone? Za taki posiłek podziękują także mięśnie, kości i zęby! Na braki wapnia ten włoski ser nie narzeka. Wisienką na zdrowotnym torcie będzie fosfor, który z chęcią wspomoże metabolizm energetyczny organizmu. Kto by przypuszczał, że ta elegancka dama będzie tak przydatna w komponowaniu codziennej, zróżnicowanej diety!
powrót do góryZainspiruj się!

Stare powiedzenie mówi śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Królewska śniadaniowa bruschetta z kiełbasą chorizo to przepis na udany poranek. Porcja spokojnie wystarczy do drugiego śniadania! Skoro tak dobrze rozpoczęliśmy dzień, książęcy obiad zagwarantują pieczone polędwiczki z gorgonzolą. Potrzeba jeszcze czegoś bardziej odświętnego? Ze stekiem z polędwicy wołowej z serem gorgonzola nie zaskoczy nas żadna uroczystość. Nie zrobią tego nawet żywieniowe preferencje gości! Przepis na Grillowane steki z bakłażana to wyśmienita alternatywa dla wegetarianów. Będziemy gotowi na wszystko! Nasza szlachcianka może jednak nie zgodzić się na skromną, nieciekawą kolację… Quiche z zielonym groszkiem to zupełnie nowe spojrzenie na połączenie marchewki z groszkiem. Smakuje doskonale nawet po odgrzaniu! Niebieski ser z sałatką z zielonym makaronem tworzą udane zestawienie, nie tylko kolorystyczne! Jeśli zależy nam na jeszcze lżejszej kolacji, gruszki z serem gorgonzola bez problemu oczarują wszystkich swoją gracją!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Ojczyzną gorgonzoli są północne Włochy – dokładnie region Lombardia. Aktualnie oryginalny, produkowany zgodnie z tradycjami i szczegółowymi przepisami, ser wytwarzany jest także w Piemoncie.
- Nazwa nie jest dziełem przypadku! Na początku tytułowano ją stracchino di Gorgonzola. Włoskie słowo stracco oznacza zmęczony. Takie właśnie były krowy, które wraz z pasterzami wędrowały między najbardziej atrakcyjnymi miejscami do wypasu. Ich regularnym przystankiem stała się wioska Gorgonzola. Siłą rzeczy zamieniła się w ważny punkt przetwórstwa mleka. Z biegiem czasu nazwę skrócono, ale ser pozostał tak samo znakomity!
- Jak na prawdziwą szlachciankę przystało, nie zadaje się z przypadkowym towarzystwem. Zacne grono najbardziej charakterystycznych pleśniowych serów tworzy wraz z angielskim stiltonem oraz francuskim roquefortem.
- Elegancka dama nie zaprezentuje od razu wszystkich swoich wdzięków. Najlepiej jest wyjąć ją z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem, by zdążyła uwolnić niesamowity aromat.
- Potrafi dotrzymać tajemnicy! Przepis na prawdziwy ser zna zaledwie 427 osób na całym świecie. Tradycja mleczarska i sposoby produkcji gorgonzoli są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nad jej właściwym przebiegiem czuwa Konsorcjum ds. Ochrony Sera Gorgonzola.
Z czym to się je?

Powstaje wyłącznie z mleka najwyższej jakości, a cały proces produkcji wymaga szczególnej uwagi. Precyzyjni serowarzy bardzo dobrze zdają sobie sprawę, że nie mają do czynienia z byle kim. Jest ozdobą najznamienitszych kuchni i salonów. Picante to jego ostrzejsza, bardziej krucha wersja, z wyraźniej zarysowanymi żyłkami. Potrafi być także oazą spokoju i łagodności. Przyjmuje wtedy przydomek dolce. Jego subtelność odpowiada nawet dzieciom, które potrafią być najbardziej wymagającymi krytykami. Niezależnie od tego, które oblicze wybierzemy, zwykłe kanapki zamienią się w wytworny poczęstunek. Świeże pieczywo z gorgonzolą, świeżymi figami, daktylami, jabłkami albo gruszkami to szczyt przekąskowej elegancji. Wprost przepada za owocami! Lubi pokazywać się w ich towarzystwie w czasie występów na desce serów. Owocowe sałatki z brzoskwinią, truskawkami i kiwi tylko czekają na wizytę serowej księżnej. Delikatny dressing i surowy seler, pomidor, rzodkiewka, burak lub papryka to przepis na świeżą sałatkę godną królewskiego stołu. Wybawi z opresji gotowane ziemniaki, brokuły, cukinie czy dynie, które nie mają na siebie pomysłu. Dodanie jej do dipów i sosów to mistrzowskie zagranie, a orzechy włoskie stają się w tym przypadku naszym asem z rękawa albo, jak to woli, z fartucha! Jej zdolności dyplomatyczne są imponujące! Choć gorgonzola pochodzi z wyższej półki, potrafi znakomicie porozumieć się z wieloma innymi daniami i produktami. Włoska pizza quatro formaggi to potężna serowa uczta. Risotto i ravioli szykują dla niej miejsce honorowe. Nawet przygotowywany na szybko makaron z dodatkiem gorgonzoli zyska szlachetny, wyrafinowany charakter. Quiche, tarty i zapiekanki mają to samo! Dzięki serowej arystokratce nikt się im nie oprze!
powrót do góry
Komentarze (0)