Pomidory faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

100 mililitrów

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetnij wierzch pomidorów, zachowując kapelusz razem z zieloną szypułką. Pomidory wydrąż, zachowując również miąższ.

Pomidory faszerowane  - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj ze startą na tarce cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawą do mięs i ugotowanym wcześniej ryżem. Farsz umieść w wydrążonych pomidorach, przykryj je kapeluszami. Pomidory umieść w żaroodpornym naczyniu.

Pomidory faszerowane  - Krok 2

Krok 3

Resztki wydrążonych pomidorów zmiksuj z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, Bulion na włoszczyźnie Knorr i chlebem tostowym. Powstały sos wlej do naczynia.

Pomidory faszerowane  - Krok 3

Krok 4

Danie piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 190 °C piekarniku. Podawaj ze śmietaną.

Pomidory faszerowane  - Krok 4
31

Opinie o przepisie

  • Bogna Bożena Święcicka

    Bogna Bożena Święcicka , 23.08.2015

    spróbuję zrobić todla całej moiej rodzinki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 23.08.2015

    a jeszcze mam specjalne nasze rodzinne danie gołąbki w sosie grzybowym - nadzienie bez mięsa ryż i grzyby ;) też podam, bo niewiele osób wiem ,że zna taki przepis na gołąbki :) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 23.08.2015

    Witaj nie wiem czy konkretrny ,ale jeszcze dzisiaj prześlę jak robię (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.08.2015

    Anna, a masz jakiś konkretny przepis? Podziel się! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Bokos

    Emil Bokos , 22.08.2015

    świetna też jest papryka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 22.08.2015

    Pyszne, polecam również paprykę nadziewaną ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Kosiacki

    Karol Kosiacki , 22.08.2015

    Spróbujcie podsmażyć z jajkami! Odlot! oczywiście bez soli i na maśle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Bialokozowicz

    Helena Bialokozowicz , 22.08.2015

    Jeszcze nie jadłam ale spróbuje zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jaglarski

    Marek Jaglarski , 21.08.2015

    nie luie papryki i pomidorow na ciepło ochyda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała , 21.08.2015

    No właśnie a gdzie nasze rodzime przepisy? Włoskie, Francuskie , pełno tego wszędzie! Drogie panie, więcej patriotyzmu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 21.08.2015

    Bardzo lubie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nancy Drusch

    Nancy Drusch , 21.08.2015

    Looks good even though I have no idea what you wrote!. Miss having breakfast with you and family.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    to już lepiej zrobić gołąbki na ostro z papryką to będzie prawie to samo a nawet lepsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    jadłem to, pomidory na "wyciep" a środek tylko na małą zakąskę :( i się nie najesz Geslerka więcej poleci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    najlepiej smakują bez przypiekania z naturalnym ich sokiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    fe.... niedobre :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kaminska

    Agata Kaminska , 21.08.2015

    Bardzo fajne, tylko piec trzeba dluzej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Tercjak

    Malgorzata Tercjak , 21.08.2015

    Ircia jak będę w Polsce to wpadam na te pomidory pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dederko

    Joanna Dederko , 21.08.2015

    Nie cierpię pieczonych pomidorów. Nie cierpię żadnych pomidorów na ciepło, to wbrew naturze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Baraniak

    Barbara Baraniak , 21.08.2015

    Zgadzam się....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cieplak

    Dorota Cieplak , 21.08.2015

    Nie moge uwierzyć ze nie zna sie papryki czy cukini faszerowanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogna Bożena Święcicka

    Bogna Bożena Święcicka , 21.08.2015

    uwielbiam jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Przyborowska

    Teresa Przyborowska , 21.08.2015

    Pyha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Płanda

    Bogusława Płanda , 21.08.2015

    uwielbiam pomidory wiec skorzystam z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Lamch

    Józek Lamch , 21.08.2015

    papryka lepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Łoś

    Danuta Łoś , 21.08.2015

    Nie jadłam nie zrobię..... Bo i tak nie wyjdą . Cieszę się że Wam smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwuś Iwus

    Iwuś Iwus , 21.08.2015

    U mnie dzis papryczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak , 21.08.2015

    Są przepyszne - robię taki miks nadziewany -pomidory-cebula nadziewana i papryka nadziewana - bakłażan i cukinia a przepis ma prosto z Italii - pychotka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Błauciak

    Ewelina Błauciak , 21.08.2015

    Pyszne sa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Murawska

    Jolanta Murawska , 21.08.2015

    zgadzam sie ,są super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowana cukinia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane

Większości z nas pomidory kojarzą się z kanapkami, sałatkami i z przystawkami, czy jednak próbowałaś kiedyś przyrządzić faszerowane pomidory? Jeśli nie, koniecznie powinnaś spróbować! Z naszymi wskazówkami, przyrządzenie tego dania będzie proste. Pomidory w tej wersji sprawdzą się doskonale jako obiad lub kolacja. Możesz podaj je na ryży lub z bagietką. By móc cieszyć się smakiem tego dania wystarczy jedynie odkroić górną część pomidora, wydrążyć go, a następnie napełnić farszem składającym się z mielonego mięsa drobiowego, cebuli, bułki i przyprawy do mięs. Następnie nadziane pomidory powinno się polać podwójnie pomidorowym sosem (składającym się ze zmiksowanych resztek pomidorów i ketchupu). Tak przygotowane danie należy włożyć na 30 minut do piekarnika a upieczone podawać ze śmietaną lub skropić oliwa z oliwek. Niebo w gębie!