Pomidory faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pomidory faszerowane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

100 mililitrów

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetnij wierzch pomidorów, zachowując kapelusz razem z zieloną szypułką. Pomidory wydrąż, zachowując również miąższ.

Pomidory faszerowane  - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj ze startą na tarce cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawą do mięs i ugotowanym wcześniej ryżem. Farsz umieść w wydrążonych pomidorach, przykryj je kapeluszami. Pomidory umieść w żaroodpornym naczyniu.

Pomidory faszerowane  - Krok 2

Krok 3

Resztki wydrążonych pomidorów zmiksuj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, Bulion na włoszczyźnie Knorr i chlebem tostowym. Powstały sos wlej do naczynia.

Pomidory faszerowane  - Krok 3

Krok 4

Danie piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 190 °C piekarniku. Podawaj ze śmietaną.

Pomidory faszerowane  - Krok 4
31

Opinie o przepisie

  • Bogna Bożena Święcicka

    Bogna Bożena Święcicka , 23.08.2015

    spróbuję zrobić todla całej moiej rodzinki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 23.08.2015

    a jeszcze mam specjalne nasze rodzinne danie gołąbki w sosie grzybowym - nadzienie bez mięsa ryż i grzyby ;) też podam, bo niewiele osób wiem ,że zna taki przepis na gołąbki :) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 23.08.2015

    Witaj nie wiem czy konkretrny ,ale jeszcze dzisiaj prześlę jak robię (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.08.2015

    Anna, a masz jakiś konkretny przepis? Podziel się! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Bokos

    Emil Bokos , 22.08.2015

    świetna też jest papryka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wieremiejczyk

    Anna Wieremiejczyk , 22.08.2015

    Pyszne, polecam również paprykę nadziewaną ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Kosiacki

    Karol Kosiacki , 22.08.2015

    Spróbujcie podsmażyć z jajkami! Odlot! oczywiście bez soli i na maśle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Bialokozowicz

    Helena Bialokozowicz , 22.08.2015

    Jeszcze nie jadłam ale spróbuje zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jaglarski

    Marek Jaglarski , 21.08.2015

    nie luie papryki i pomidorow na ciepło ochyda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała , 21.08.2015

    No właśnie a gdzie nasze rodzime przepisy? Włoskie, Francuskie , pełno tego wszędzie! Drogie panie, więcej patriotyzmu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 21.08.2015

    Bardzo lubie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nancy Drusch

    Nancy Drusch , 21.08.2015

    Looks good even though I have no idea what you wrote!. Miss having breakfast with you and family.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    to już lepiej zrobić gołąbki na ostro z papryką to będzie prawie to samo a nawet lepsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    jadłem to, pomidory na "wyciep" a środek tylko na małą zakąskę :( i się nie najesz Geslerka więcej poleci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    najlepiej smakują bez przypiekania z naturalnym ich sokiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hans Hans

    Hans Hans , 21.08.2015

    fe.... niedobre :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kaminska

    Agata Kaminska , 21.08.2015

    Bardzo fajne, tylko piec trzeba dluzej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Tercjak

    Malgorzata Tercjak , 21.08.2015

    Ircia jak będę w Polsce to wpadam na te pomidory pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dederko

    Joanna Dederko , 21.08.2015

    Nie cierpię pieczonych pomidorów. Nie cierpię żadnych pomidorów na ciepło, to wbrew naturze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Baraniak

    Barbara Baraniak , 21.08.2015

    Zgadzam się....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cieplak

    Dorota Cieplak , 21.08.2015

    Nie moge uwierzyć ze nie zna sie papryki czy cukini faszerowanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogna Bożena Święcicka

    Bogna Bożena Święcicka , 21.08.2015

    uwielbiam jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Przyborowska

    Teresa Przyborowska , 21.08.2015

    Pyha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Płanda

    Bogusława Płanda , 21.08.2015

    uwielbiam pomidory wiec skorzystam z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Lamch

    Józek Lamch , 21.08.2015

    papryka lepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Łoś

    Danuta Łoś , 21.08.2015

    Nie jadłam nie zrobię..... Bo i tak nie wyjdą . Cieszę się że Wam smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwuś Iwus

    Iwuś Iwus , 21.08.2015

    U mnie dzis papryczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak , 21.08.2015

    Są przepyszne - robię taki miks nadziewany -pomidory-cebula nadziewana i papryka nadziewana - bakłażan i cukinia a przepis ma prosto z Italii - pychotka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Błauciak

    Ewelina Błauciak , 21.08.2015

    Pyszne sa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Murawska

    Jolanta Murawska , 21.08.2015

    zgadzam sie ,są super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane

Większości z nas pomidory kojarzą się z kanapkami, sałatkami i z przystawkami, czy jednak próbowałaś kiedyś przyrządzić faszerowane pomidory? Jeśli nie, koniecznie powinnaś spróbować! Z naszymi wskazówkami, przyrządzenie tego dania będzie proste. Pomidory w tej wersji sprawdzą się doskonale jako obiad lub kolacja. Możesz podaj je na ryży lub z bagietką. By móc cieszyć się smakiem tego dania wystarczy jedynie odkroić górną część pomidora, wydrążyć go, a następnie napełnić farszem składającym się z mielonego mięsa drobiowego, cebuli, bułki i przyprawy do mięs. Następnie nadziane pomidory powinno się polać podwójnie pomidorowym sosem (składającym się ze zmiksowanych resztek pomidorów i ketchupu). Tak przygotowane danie należy włożyć na 30 minut do piekarnika a upieczone podawać ze śmietaną lub skropić oliwa z oliwek. Niebo w gębie!