Jeśli chodzi o sosy, to we Włoszech prym wiodą sosy na bazie pomidorów. To oczywiste, że prawdziwym królem włoskich warzyw jest właśnie pomidor. Znajdziemy go wszędzie - w sosach, sałatkach, daniach głównych, dodatkach…

Moim zdaniem najlepsze włoskie pomidory pochodzą z regionu Apulia (wł. Puglia), z samego południa Włoch, słynnego „obcasa”. Jak zapewne wiecie, warzywo to (a właściwie owoc) lubi słońce i wysokie temperatury. Odwdzięcza się za to intensywnym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. A prawdziwy pomidor jest słodko-kwaśny i soczysty. Słyszałem, że również w Polsce uprawiane są doskonałe pomidory, wiecie więc, o czym piszę. Na pewno jednak różnią się smakiem - będę musiał kiedyś spróbować słynnych malinowych, o których tyle słyszałem!

Podobnie jak w Polsce, również we Włoszech mamy różne odmiany pomidora. Kiedy więc nas odwiedzicie, i będziecie coś gotować, mogą się Wam przydać poniższe informacje.

Odmiana grappolo nadaje się i do sałatek, i do sosów; pachino jest bardzo słodki i świetnie sprawdzi się w sałatkach; pomidorki cherry są słodkie i wyglądają bardzo efektownie w sałatkach, z makaronami, w szaszłykach lub upieczone na gałązce.

https://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-z-kurczakiem-i-warzywami

Na koniec znane z puszek pomidory san marzano. Pamiętajcie, że napis „pelati” na puszce oznacza, że pomidory są obrane ze skórki, a nie, że to odmiana pomidora. I właśnie san marzano - o podłużnym kształcie, mięsistym miąższu i twardej skórze najlepiej nadają się do prawdziwych włoskich sosów. Spróbujcie koniecznie klasycznego dania ze wspaniałym sosem pomidorowym, bakłażanem i serem. Przed Wami pasta alla Norma!

Pasta alla Norma
Porcja dla 4 osób

Składniki:

-320 g makaronu mezze maniche (grubych, krótkich rurek, możecie zastąpić rurkami lub zwykłym -spaghetti)
-500 g świeżych pomidorów
-1 bulionetka domowa warzywna Knorr
-2 nieduże bakłażany
-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
-olej lub oliwa rafinowana do smażenia
-8-10 listków bazylii
-160 g tartego sera cacioricotta (możecie zastąpić słoną, twardą ricottą, parmezanem lub bryndzą),

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj, pokrój w 0,5 cm plastry, posól i odstaw na godzinę. Po tym czasie dokładnie je opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Plastry pokrój w kostkę i usmaż na złoto w dużej ilości oleju lub oliwy, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Pomidory umyj (sparz i usuń skórkę, jeśli jest gruba), usuń gniazda nasienne, pokrój w kawałki i wraz z 1 łyżką oliwy oraz bulionetką domową warzywną Knorr duś w rondlu przez 30 minut. Przetrzyj sos przez sito i dodaj porwane listki bazylii.

Wymieszaj sos pomidorowy z bakłażanami i pozostałą oliwą.

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, przełóż z powrotem do garnka i dodaj sos, całość wymieszaj.

Rozdziel makaron na porcje, posyp tartym serem i podawaj.

Prego mangiare!