Czy wyobrażacie sobie świat bez pomidorów, bez zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, koncentratu, sałatki z pomidorów z cebulką, suszonych pomidorów... Aż mi ciarki przeszły po plecach. Toż to byłaby kulinarna tragedia!

Na szczęście nie musimy zastanawiać nad takim czarnym scenariuszem, pomidorów jest pod dostatkiem w wielkiej różnorodności kształtów, kolorów i smaków. Trzeba po prostu wziąć się do roboty i wykorzystać te letnie piękności! Osobiście z największą chęcią sięgam po soczyste, słodko-kwaśne owoce pomidorów i przygotowuję z nich rozmaite letnie dania.

Albo prościej - klasyczna sałatka pomidorowa z cebulką. Pomidorom w sezonie nie potrzeba wiele. Osobiście lubię, gdy pomidor jest bez skórki (wystarczy umyte pomidory włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 sekund, a następnie nożem zdjąć skórkę). Rzadko obieram małe pomidorki, nie ma sensu obierać pomidorów, jeśli zależy nam, aby zachowały swój kształt, np. podczas faszerowania. Po drugie - kroję je w plastry w poprzek, a cebulkę drobno siekam. Po trzecie - w zależności od nastroju - doprawiam:

- po hiszpańsku, jak na przepisy.pl: http://www.przepisy.pl/przepis/tapas-pomidorowa-salsa
- po polsku: sól, pieprz, odrobina cukru (tak robiła moja babcia),
- po włosku: oliwa, ocet balsamiczny,
- po francusku: oliwa, sok z cytryny, odrobina musztardy,
- ulubionym sosem sałatkowym Knorr,

Dobry wiejski chleb i sałatka z dojrzałych, pachnących pomidorów. Proste a jednocześnie tak wykwintne. Po prostu niebo w gębie!

Pomidory w sezonie inspirują. Na przykład do przygotowania pomidorowej salsy czyli grubo pokrojonych pomidorów z ziołami, oliwą i przyprawami. Salsę podaję z grzankami, grillowanym mięsem lub jako farsz do tortilli.

Salsa pomidorowa meksykańska na ostro:
- 400 g mięsistych pomidorów (np. malinowe, gruntowe, san marzano)
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 ostra papryczka chili
- sok z 1/2 cytryny
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski, odciśnij sok.

Drobno posiekaną cebulę zalej sokiem z cytryny (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza), papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i też drobno posiekaj.

Pomidory wymieszaj z cebulę, chili, dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, na koniec dodaj grubo siekaną kolendrę i oliwę. Odstaw na pół godziny, aby smaki się połączyły. Salsę podawaj jako nadzienie do tortilli lub w miseczkach jako dip do naczosów.

Salsa włoska:
- 400 g mięsistych pomidorów (np. malinowe, gruntowe, san marzano)
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski, odciśnij sok.

Dopraw do smaku Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr, pieprzem, a na koniec dodaj oliwę i porwane listki bazylii. Wymieszaj, odstaw na pół godziny, aby smaki się połączyły. Salsę podawaj do grzanek z pajd wiejskiego chleba albo tostów, sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs.