Salsa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Salsa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Pomidory z puszki zmiksuj.

Salsa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.

Salsa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.

Salsa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj wystudzony bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 5

Krok 6

Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.

Salsa pomidorowa - Krok 6

Krok 7

Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.

Salsa pomidorowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Do czego taką salsę się podaje?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa pomidorowaSalsa pomidorowa

Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.