Sałatka z pomidorów po indyjsku
 Czas 15 minut
 Dla 6 osób
Składniki:
 - 1 kg pomidorów
 - 100 g świeżego imbiru
 - 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
 - 1 łyżeczka garam masala
 - 1 duża cebula
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 cytryny
Sposób przygotowania
Obierz imbir i pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a z cytryn wyciśnij sok. Do imbiru dodaj cebulę, sok z cytryn i dobrze wymieszaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dodaj do nich cebulę z imbirem, oliwę wymieszana z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj. Posyp garam masalą i włóż do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.
Sałatka Caprese inaczej
 Czas 30 minut
 Dla 4 osób
Składniki:
 - 200 g pomidorków cherry
 - 10 g orzeszków piniowych
 - 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
 - 50 ml octu balsamicznego
 - 2 opakowania mini mozzarelli
 - łyżeczka musztardy
 - 1 awokado
 - 50 g suszonych pomidorów
 - 50 ml oliwy z oliwek
 - 1 opakowanie rukoli
 - ½ l wody (wrzątek)
 - świeża bazylia
Sposób przygotowania
Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię - w paski. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor. Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce. Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek - do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja. Polej sałatkę tak przygotowanym sosem.








Komentarze (0)