Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej uzależniony niż Kabaret Starszych Panów, który niegdyś wyśpiewywał pełną tęsknoty odę za utraconym smakołykiem.

Od kilku lat na półkach sklepowych i straganach warzywnych pojawiają się dziesiątki nowych odmian pomidorów. Malinowe, bawole serca, podłużne lub okrągłe. Duże i małe. Słodkie i kwaskowate. W różnych kolorach – żółte, pomarańczowe, a nawet fioletowe. Wyobraźnia hodowców zdaje się nie mieć granic.

Gdy nadchodzi sezon na pomidory gruntowe korzystam z nich do ostatniej kropli soku. Smak dojrzałych w słońcu, soczystych pomidorów jest jedyny w swoim rodzaju. W lecie jem pomidory przede wszystkim na surowo. Podane najprościej, z oliwą, w sałatkach, w gazpacho ze świeżych pomidorów lub z makaronem z sosem pomidorowym. Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów? Nie sądzę. :)

Pomidorową ucztę zacznijmy od prostego sosu ze świeżych pomidorów. Smak niepowtarzalny. Gwarantuję. :)

Makaron w sosie pomidorowym z ziołami i kiełbasą salami
Dla 4 osób
Czas 15 minut

Składniki:
- 300 g spaghetti
- 1 cebula
- 1 Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- garść świeżej bazylii
- 400 g świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g kiełbasy salami lub chorizo w plasterkach

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron. Obierz pomidory ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem). Pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i plasterki kiełbasy salami. Podsmaż na patelni przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos dodając na patelnię fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut. Do sosu dodaj ugotowany makaron, wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Makaron podawaj z listkami świeżej bazylii.

Pomidory pełne są witamin i soli mineralnych. Spożywanie pomidorów zaleca się na przykład po dużym wysiłku, szczególnie gdy pojawiają się zakwasy. Pomidory są doskonałym źródłem beta karotenu czyli prowitaminy A oraz likopenu - składników które nadają pomidorom nie tylko piękny kolor, ale także biorą udział w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry.

Pomidory zawierają także naturalny kwas glutaminowy, który nadaje pomidorom ich wspaniały smak - na surowo i w potrawach. Im bardziej dojrzałe pomidory tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego.