Od kilku lat na półkach sklepowych i straganach warzywnych pojawiają się dziesiątki nowych odmian pomidorów. Malinowe, bawole serca, podłużne lub okrągłe. Duże i małe. Słodkie i kwaskowate. W różnych kolorach – żółte, pomarańczowe, a nawet fioletowe. Wyobraźnia hodowców zdaje się nie mieć granic.
Gdy nadchodzi sezon na pomidory gruntowe korzystam z nich do ostatniej kropli soku. Smak dojrzałych w słońcu, soczystych pomidorów jest jedyny w swoim rodzaju. W lecie jem pomidory przede wszystkim na surowo. Podane najprościej, z oliwą, w sałatkach, w gazpacho ze świeżych pomidorów lub z makaronem z sosem pomidorowym. Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów? Nie sądzę. :)
Makaron w sosie pomidorowym z ziołami i kiełbasą salami
Dla 4 osób
Czas 15 minut
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 1 cebula
- 1 Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- garść świeżej bazylii
- 400 g świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g kiełbasy salami lub chorizo w plasterkach
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron. Obierz pomidory ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem). Pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i plasterki kiełbasy salami. Podsmaż na patelni przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos dodając na patelnię fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut. Do sosu dodaj ugotowany makaron, wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Makaron podawaj z listkami świeżej bazylii.
Pomidory pełne są witamin i soli mineralnych. Spożywanie pomidorów zaleca się na przykład po dużym wysiłku, szczególnie gdy pojawiają się zakwasy. Pomidory są doskonałym źródłem beta karotenu czyli prowitaminy A oraz likopenu - składników które nadają pomidorom nie tylko piękny kolor, ale także biorą udział w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry.
Pomidory zawierają także naturalny kwas glutaminowy, który nadaje pomidorom ich wspaniały smak - na surowo i w potrawach. Im bardziej dojrzałe pomidory tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego.
Komentarze (0)