Niezrównany smak letnich pomidorów aż prosi o wykorzystanie w chłodnikach. Uważam zresztą, że polskie pomidory w sezonie nie mają sobie równych jeżeli chodzi o smak i aromat. Dlatego gorąco zachęcam do korzystania pełnymi garściami z sezonu pomidorowego. Nie potrafię wyobrazić sobie mojej letniej kuchni bez solidnego zapasu pomidorów. A najprostszą zupą z pomidorów jest hiszpańskie gazpacho. W wersji podstawowej gazpacho przygotowujemy ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku, oliwy i chleba. Spróbujcie.

Najprostsze Gazpacho
Porcja dla 4 osób
Czas: 15 minut

Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 świeży ogórek
- ½ czerstwej kajzerki lub innej białej bułki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr do smaku

Sposób przygotowania

Pomidory obierz ze skórki (zanurzając na 30 sekund we wrzątku) i pokrój drobno. To samo uczyń z obranym ogórkiem. Połącz pomidory, ogórek, oliwę, czosnek i bułkę. Zmiksuj całość ręcznym mikserem lub w blenderze. Dopraw do smaku. Odstaw na co najmniej ½ godziny do lodówki.

Takie podstawowe gazpacho wzbogacić można dodatkiem drobno pokrojonej papryki, ogórkiem małosolnym, garścią truskawek, ziołami np. świeżą kolendrą lub koperkiem w zależności od Waszych upodobań smakowych. Ja podaję je często z kleksem jogurtu naturalnego i pokrojonym awokado. A w wersji deluxe dorzucam gotowane krewetki. Mniam!

Smak pomidorów przełamuje pięknie dodatek arbuza. Co sądzicie o zupie, która wykorzystuje oba letnie hity?

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 3 pomidory
- 2 papryczki chilli
- 500 g arbuza
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 kromka białego chleba lub bułki
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka octu winnego
- 50 g koziego sera
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr do smaku
- 1 szalotka

Sposób przygotowania

Umyj wszystkie warzywa, paprykę oddziel od pestek, pokrój w duże kawałki i przełóż do malaksera wraz z miąższem arbuza bez pestek. Pomidory zalej wrzątkiem i pozostaw na 1 minutę, po czym obierz od skórki i przełóż do malaksera. Plaster chleba oddziel od skórki i dodaj do warzyw. Zmiksuj warzywa aż powstanie jednolita masa. Podkreśl smak potrawy dodając przyprawę Delikat Knorr, koncentrat pomidorowy, ocet winny, oliwę, wino i zmiksuj jeszcze raz na gładka masę. Schłodzone gazpacho podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem, solą wraz z kruszonymi kawałkami koziego sera.

Myślę, że takie gazpacho zdecydowanie wykracza poza ramy codziennej zupy i można je śmiało podać na letnim domowym przyjęciu lub uroczystym obiedzie. A może, dla zabawy, poprosicie gości o odgadnięcie składników tej wspaniałej zupy?