Pomidorów Ci u nas dostatek, mamy ich latem do wyboru, do koloru: od małych cherry do wielkich, nazywanych bawolim sercem. Od zielonych, przez żółte, pomarańczowe, czerwone, aż do czarnych. Każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami, nie może się bez nich obyć.
Szczególnie teraz warto w pełni wykorzystać ich smak. Na przykład w sałatkach. Od Was zależy, czy użyjecie pokrojonych w ćwiartki lub ósemki większych sztuk, czy pomidorów drobnych, w całości, np. cherry, daktylowych czy truskawkowych. Pamiętajcie, że mniejsze formy ładniej wyglądają na talerzu, jak na przykład w sałatce z serem feta.
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-oliwkowa-z-pomidorami-i-serem-feta
Latem zdarza się, że zamiast klasycznego obiadu, przygotowuję dla siebie i żony duży talerz sałaty z najróżniejszymi dodatkami. Jedną z naszych ulubionych jest sałatka nicejska - z tuńczykiem, jajkiem i pomidorkami. Taka, jak w przepisie poniżej.
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska
Z kolei Włosi mają wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowują z niego tzw. panzanellę, sałatkę z chleba i pomidorów.
Panzanella, sałatka z chleba i pomidorów:
- 8 kromek czerstwego chleba
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 ogórek zielony
- sos sałatkowy Włoski Knorr
- oliwa
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski.
Ogórek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów. Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski.
Chleb namocz w przegotowanej wodzie, następnie delikatnie odciśnij i pokrusz do miski, całość delikatnie wymieszaj ręką.
Przygotuj sos sałatkowy Włoski Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dopraw nim sałatkę. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Komentarze (0)