Pisałem już o moich ulubionych daniach i sposobach na wykorzystanie pomidorów świeżych i duszonych. Czas na pomidory pieczone.
Jeśli akurat udało mi się kupić małe pomidorki na gałązkach, zdarza się, że je piekę do obiadu - tworzą efektowną i szalenie smakowitą jadalną dekorację talerza. Pieczenie wydobywa z nich wspaniałą słodycz!
Pomidorki z pieca:
- 2-4 gałązki pomidorków koktajlowych (ok. 12-15 sztuk, mogą też być luzem)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
- 2 gałązki listków bazylii
Umyte i osuszone gałązki pomidorków ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, octem balsamicznym i dopraw do smaku Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr. Posyp posiekanymi listkami bazylii i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Piecz ok. 10 minut, wyjmij i podawaj, np. do mięsa z grilla, pieczonego kurczaka czy ryby.
Jednym z najpopularniejszych dań w serwisie przepisy.pl jest zupa-krem z pieczonych pomidorów. Jeśli macie więcej czasu, niż tylko na lekkie ich podduszenie, gorąco polecam Wam poniższy przepis.
Zawsze mam w zamrażalniku ciasto francuskie - to moje koło ratunkowe, kiedy z zaskoczenia muszę przygotować coś ekstra dla niespodziewanych i zgłodniałych gości. Przepis na tartaletki z pomidorkami cherry i serem feta z linku poniżej jest nie dość, że prosty, to jeszcze szybki. Polecam!
Chrupiące torciki z pomidorkami cherry i fetą
Jeśli chodzi o większe sztuki pomidorów, to polecam ich faszerowanie. Zaleta? Smakują wprost bosko! Wada? Niestety, nie wystarczy upiec tylko 4 sztuki - te znikną w mgnieniu oka! Ale warto się poświęcić dla tych ochów i achów...
Ułatwieniem może być przepis video na pomidory faszerowane.
Pomidory faszerowane kaszą kuskus i serem feta
Pomidory można też suszyć w piecu. Pytanie tylko, czy warto? Moim zdaniem nie - pochłania to dużo energii, a koszt takiego domowego suszonego pomidora jest zdecydowanie wyższy od tego kupionego w sklepie.
Komentarze (0)